Доброто образование и свободната инициатива са ключът към развитието на бедните региони в България, гласи позиция на Зелените.

"След 20 години и милиарди изхарчени пари ще победим безработицата в най-бедните региони, защото там няма да останат хора", шеговито заяви съпредседателят на Зелените Владислав Панев на среща с журналисти днес.

"Идеята за наливане от държавата на 500 млн. за финансиране на индустриални предприятия в бедните райони е пореден римейк на политиката "нашите хора да усвоят едни пари под благовидна форма", допълни той.

Според него подобни сценарии не са рядкост. Няма значение дали клиентелата на ГЕРБ или на социалистите ще се облагодетелства от многото безсмислени проекти в малките общини.
Това е път към укрепване на един олигархичен тип икономика като този в Латинска Америка през 80-те години и, в крайна сметка, към финансовото затъване на тези общини поради невъзможност да обслужват разходите за поддръжка на построеното, убеден е Панев.
Той очаква редица малки общини да фалират през следващите 10 години, защото не могат да си покриват разходите.

Зелените предлагат комплекс от мерки за подобряване на състоянието на малките общини. Успешните български фирми, които пробиват на чуждите пазари, не се занимават с усвояване на еврофондове или продажба на билетчета от лотарията.

Успява се с добро образование, свободен дух и инициатива, а държавата в момента не създава условия за развитието на тези качества у хората. Само така България ще може да постига годишен ръст от поне 6-8% и ще се приобщим като пълноценни граждани към свободния свят. Не можем да си позволим да се превърнем в просяците на Европа, убеден е Панев.

За развитие на бедните райони Зелените предлагат:

- По-нисък праг на инвестицията за инвеститорите в клас А. Така държавата ще се ангажира да изгражда нужната инфраструктура, която практически липсва в много общини;

- Данъчна ваканция от 10 години за местни компании с печалба до 100 хиляди лева годишно, с идеята парите да остават на място, а не да бъдат иззети от държавата, която след това с лека ръка да ги раздава на олигарсите;

- По-високи заплати за учители и лекари, доколкото работата им в бедните региони е изключително важна за дългосрочното им развитие;

- Повече полицаи по селата за охрана на имуществото и реколтата;

- Ваканция за плащане на местни данъци за 25-те най-бедни общини;

- Българската банка за развитие да влезе в първоначално предвидената си роля и да финансира приоритетно компании от бедните региони, вместо да кредитира проекти на едрата олигархия, както в момента.

Сред останалите мерки са реклама и помощ за специализация на отделни региони, в които се произвеждат традиционни местни продукти (например - Смядовска луканка), стипендии за студентите, които да се върнат в местно предприятие след дипломирането си, осигуряване на бърза връзка и интеграция на всички региони с пътната инфраструктура на България.

Другият съпредседател на Зелените Зарица Георгиева смята, че хомогенността на качеството на живот в големите и малки населени места е критерий за развитие и благоденствие. Според нея, парите по финансови програми от ЕС трябва да се влагат в реалните нужди на местните жители.

От своя страна експертът по мониторинг на еврофондовете Петко Ковачев предложи радикална децентрализация на еврофондовете, подготовката за която да започне веднага, а изпълнението - от 2021 година. "Гражданският мониторинг на еврофондовете показва, че тяхното управление страда от структурни слабости, които пречат на успеха", каза Ковачев.

"И докато БСП се готвят да раздават пари от бюджета, оставяйки както винаги европарите под контрола на ДПС, то ГЕРБ показа здрава ръка при централизацията им. ГЕРБ неглижира изпълнението на предварителните условия, записани в Споразумението за партньорство", заяви Ковачев.