ПП "Зелените" настояват новото правителство да се заеме незабавно с проблема, свързан с разкритията за наличие на уран във водата в няколко области на България. Съпредседателят на "Зелените" Зарица Георгиева и председателят на "Скай управление на активи" Владислав Панев представиха 6 мерки, които новото правителство незабавно да предприеме.

Основното, което те предлагат, е едно ведомство да отговаря за урана във водата.

"В момента не е ясно кой отговаря за наличието на уран във водата", посочи Панев. Според него в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да има отдел, който да отговаря за това.

Уран по водопроводната система няма, увери главният инспектор

Уран по водопроводната система няма, увери главният инспектор

Регионалният министър заяви, че започва сериозен мониторинг

Другото настояване е да се актуализират методите и режимите на измерване и контрол на качеството на водата, за да се гарантира здравето на хората.

Третата предложена мярка е насочена към осигуряване на прозрачност на дейността на институциите. За целта е необходимо измерванията от всяка контролираща акция да се публикуват на сайта на институцията до 3 дни след излизането им.

"Зелените" предлагат още правителството да изготви карта на обектите и областите с повишено лъчение, а опасните обекти да бъдат обозначени с ясна маркировка.

Депутатите внимателни да не създават паника заради урана

Депутатите внимателни да не създават паника заради урана

Има противоположни данни за водата в Хасково и Първомай

Другата идея е под прякото наблюдение на премиера са бъде въведена програма за спешно обезопасяване на затворени обекти за добиване на уран.

Необходима била и разяснителна кампания относно предпазните мерки, които всяко домакинство може да вземе, за да сведе до минимум рисковете.

"Зелените" смятат, че липсата на информация е сериозна причина за насаждането на страх от проблема у хората.