Има противоположни данни за водата с уран в Хасково и Първомай. Това стана ясно от първото заседание на временната комисия в Народното събрание.

Първоначално депутатите обаче поспориха дали да заседават открито или при закрито. Председателят на комисията Георги Колев от ОП поиска закрити заседания с аргумент, че темата е много болезнена за населението.
Всяка неправилно изнесена информация можела да доведе до излишно напрежение.

Във водата на Велинград няма уран според предварителни данни

Във водата на Велинград няма уран според предварителни данни

Забраната за консумация на водата остава

Имало противоречива информация от две лаборатории за качеството на водата в региона, стана ясно на заседанието. Затова и Колев поиска информацията да е достоверна, за да се представи истината на населението. 

Надали има някой в тази зала, който да иска дс скрие истината, подчерта патриотът.

Нинова обвини и служебното правителство за "заметения" уран в Хасково

Нинова обвини и служебното правителство за "заметения" уран в Хасково

Замело следите на предшествениците си

Манол Генов от БСП обаче предупреди, че така ще се създаде впечатление, че комисията ще се опита да срие нещо от гражданите. Можело да заседава закрито, ако се обсъжда класифицирана информация.
Герберът Александър Ненков също не вижда нищо страшно да се заседава открито. Той настоя, че е по-важно да се обсъди кои експерти да бъдат изслушани.

В крайна сметка Колев оттегли предложението си.

РЗИ да бъде изслушана, поискаха от ГЕРБ. Комисията ще настоява за допълнително референтно изследване на водата. Ще бъдат привикани и Басейнова дирекция, ВиК операторите в региона, Министерство на икономиката, националният епидемиолог и новият министър на екологията.

Карти с находищата на уран могат да решат проблема с водата

Карти с находищата на уран могат да решат проблема с водата

Нужни са карти на всички бивши уранови мини и находища в страната

След първия час от заседанието депутатите взеха да се шегуват с урана. Герберът Станислав Дечев, който е бивш губернатор на Хасково призна, че пие вода от Хасково. "Личи ви", пошегува се социалистът Манол Генов, на което пък Дечев отвърна: "Не знам, ако ви сияя..."

На заседанието на комисията стана ясно още, че водата във Велинград била годна за пиене.

Припомняме, в началото на април месец стана ясно, че водата в Хасково е с повишено съдържание на уран. Здравните власти увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври миналата година, но това е останало скрито. Такива обвинения отправиха и от страна на БСП както към предишното правителство на ГЕРБ, така и към служебното правителство. 

Обвиненията нееднократно бяха отхвърлени от Министерство на здравеопазването

В последствие повишено съдържание на уран бе открито и във водата на две велинградски села, както и в Първомайско. Окончателните резултати от пробите обаче отрекоха опасенията.

Междувременно Върховна административна прокуратура разпореди на главния държавен здравен инспектор да провери качеството на питейната вода в цялата страна.

Още в първите си работни дни 44-то Народно събрание създаде временна комисия за разследване на случая.