Министрите от служебния кабинет разясняват пред депутатите за урана във водата в Хасковско.

Хората в град Хасково са разтревожени и уплашени, заяви в началото на дискусията Елена Йончева от БСП за България. Тя е притеснена от евентуален режим на водата в Хасково. От кога, запита Йончева. Как се стигна до тук, недоумява депутатката.

Шест месеца след като са регистрирани завишени нива на уран се е крило от гражданите. Още от 2014 и 2015 има завишени нива на радиоактивност във водата на Хасково, по думите й.

Вина носи правителството на ГЕРБ, обвини тя. Йончева посочи виновниците Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Петър Москов - и тримата бивши министри от кабинета "Борисов-2".

Марешки предлага временна комисия заради отровната вода в Хасково

Марешки предлага временна комисия заради отровната вода в Хасково

Да разследва кой е виновен

Служебният здравен министър Илко Семерджиев представи хронология на събитията, известни до момента. Връчени за предписания на ВиК. Взети са мерки за осигуряване на питейна вода.

Дадени са и нареждания да се предотвратят здравните рискове за хората, както и да се осигури питейна вода за готвене за лечебни и детски заведения. Според здравния министър няма заплахи за здравето на хасковлии. По думите на Семерджиев ситуацията е следена от здравните власти.

Той допълни, че тези дни се очакват окончателните резултати за радиоактивността на водата в Хасково. Данните ще бъдат представени следващата седмица.

Нинова обвини и служебното правителство за "заметения" уран в Хасково

Нинова обвини и служебното правителство за "заметения" уран в Хасково

Замело следите на предшествениците си

Общо около 7000 души са засегнати от проблемите с водата в Хасково, стана ясно от думите на служебния регионален министър Спас Попниколов. Засегнати райони от спирането на водата в помпена станция 1 и 2 са кв. "Любен Каравелов", където има около 5000 души, жилищен район "Кенана" с около 1000 души, централна градска част с приблизително 1000 души и завод "Астика".

Живущите, които са засегнати от спирането на водата, са около 3000 души в кв. "Червена стена", "Каменни" и "Войводски", стана ясно още от думите на министъра.