Партия "Зелените" внесе жалба за касиране на местните избори в София в Общинската избирателна комисия. Жалбата ще бъде пренасочена към Висшия административен съд.

Освен нарушенията при преброяване на бюлетините, основа за жалбата е лишаването на хиляди хора от възможността да гласуват.

„Свидетели сме най-компрометираните избори от 1990-та г. досега. Избори, при които огромен брой граждани бяха неправомерно включени в „забранителен списък" и не можаха да упражнят правото си на глас. Избори, при които заради тоталния хаос в организацията на изборния процес и липсата на достатъчно избирателни секции, мнозина не можаха да гласуват в нарушение на закона. Избори, на които мнозина сгрешиха бюлетините си заради липса на информационна кампания за правилата на гласуването и бяха принудени да гласуват в условията на огромни манипулации и мащабен контролиран и купен вот. Избори, за чиято организация са отгворни управляващата партия ГЕРБ и напълно компрометираната Централна избирателна комисия", се казва в изявление на Зелените, публикувано на сайта на партията.

"Зелените" оспорват и 35-те служебни протокола на Общинската избирателна комисия -София, с които са били заместени липсващи протоколи на Секционни избирателни комисии.

"Налице са крещящи нарушения на правилата за преброяване:
* нерегламентиран достъп на депутати от ГЕРБ до ОИК - София;
* изнасяне на бюлетини извън определените за това места;
* липсващи или невалидни протоколи.

Това са резултати, постигнати в условия на психологически терор, корпоративен натиск върху избирателите и откровена търговия с гласове.

Искаме касиране, за да опровергаем вица за ЦИК - Цецо Избира Кандидатите, и за да останат хора в България!", заявяват в заключение „Зелентие".

Приопмняме, в сряда партия „Зелените" призовава българските граждани да не гласуват за нито една двойка от претендентите за президент и вицепрезидент на България.