Ново огнище на птичи грип бе открито в Старозагорско. 3 500 птици са унищожени във ферма в село Православ, след като се установи, че са заразени в коварното заболяване.

"Много срещи се направиха между двата бранша миналата седмица", заяви по темата министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той обясни, че окончателни мерки за противодействие ще бъдат взети в четвъртък.

Там, където има антитела и заболели животни, трябва да се спре зареждането, да се проследяват доставките и да се върнат на доставчика на патиците, ако се установи наличие на заболяване.

Умъртвиха 3 500 птици заради птичи грип
Обновена

Умъртвиха 3 500 птици заради птичи грип

В старозагорското село Православ

Крайно време е да се предприемат доста по-строги мерки, заяви Порожанов. Мерките за биосигурност и спазването на наредбите за гледането на животни трябва да се контролират от Агенцията по храните, коментира той.

"Не трябва да се гледат птици навън, за да нямат досег до болни диви птици, до замърсители и заразители, както и биосигурност с непрекъснати проби", подчерта министърът.

Българските производители, според него, трябва да бъдат доста по-коректни. Има хора, които не прилагат мерките и затова контролът трябва да бъде много по-строг, смята Порожанов.

Порожанов се похвали с ръст в износа на селскостопанските стоки

Порожанов се похвали с ръст в износа на селскостопанските стоки

Повече български храни в магазините