В най-спешен порядък ще бъдат обезщетени пострадалите стопани от пожарите, заяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов при посещението си в землището на Харманли, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Тахов посочи, че ведомството е предприело действия в спешен порядък да се създаде необходимата организация за бърз опис на щетите от служителите на областните и общинските служби по земеделие. Министърът призова всички пострадали земеделски производители от пожари да подадат заявления в земеделските служби по места. Те ще мога да кандидатстват за обезщетения по "де минимис".

В Харманли Тахов се срещна и с фермера, който загуби 200 овце при пожарите. Той ще получи индивидуална държавна помощ в размер на 45 хиляди лева по "де минимис", като предстои до края на седмицата да се проведе Управителен съвет, на който да се гласува решението, информира министърът.

Единадесет дни пожарите у нас не стихват

Единадесет дни пожарите у нас не стихват

1416 военнослужещи и 253 единици техника помагат в борбата с огнената стихия

В момента тече и междуведомствено обсъждане и за подпомагане и на физически лица, които не са регистрирани като земеделски производители, уточни още Тахов.

"Целта ни е да бъдат обхванати всички стопани, отглеждащи животни. Насочили сме действията си към бързи и навременни мерки за подкрепа на хората по места", отбеляза той.

По време на визитата си в област Хасково, земеделският министър се срещна с кмета на община Свиленград Анастас Карчев и фермери в землището на село Равна гора. В района на общината има 273 землища, от които по предварителни данни се очакват 160 заявления от земеделски стопани.

От своя страна Атанас Карчев заяви, че общината ще продължи да оказва съдействие на пострадалите от пожарите.

Министър Тахов направи обход и на изгорелите пасища в община Свиленград, както и посети изгорели ферми със спасени животни в селата Равна гора и Левка.

Ситуацията по границата с Гърция не е цветуща, предупреждава Калин Стоянов

Ситуацията по границата с Гърция не е цветуща, предупреждава Калин Стоянов

Пожарът в Ямболско е овладян и локализиран