Вече 11 дни пожарникари, военни и доброволци се борят с пожарите у нас. От Министерството на отбраната съобщават, че 1416 военнослужещи и 253 единици специализирана техника са се включили в гасенето на пожарите в страната от 12 юли до 22 юли.

Те се борят с пожарите в село Михилци и село Песнопой, Община Калояново, Област Пловдив; село Левка, Община Свиленград, Област Хасково; северозападно от град Стара Загора; град Стрелча, Община Пазарджик, Област Пловдив; село Слънчево, Област Варна; село Иван Вазово, Община Калояново, Област Пловдив; село Отец Паисиево, Община Калояново, Област Пловдив; град Харманли, Област Хасково; селата Воден, Крайново и Голям манастир, Област Ямбол и в района на Беклемето, Община Карлово.

Хеликоптерите на българските ВВС са извършили 1181 водохвърляния. За периода от 12 до 22 юли хеликоптерът "Кугър" е прекарал във въздуха повече от 76 часа, а хеликоптерът "Ми-17" - повече от 80 часа. Екипажите на вертолетите летят средно по 10 часа на ден, което е изключително натоварване.

Освен това Министерството на отбраната предоставя сателитни изображения на горящите райони на Министерството на вътрешните работи с цел наблюдение на разпространението на пожарите, тяхното ограничаване и потушаване.

От МО поясняват, че на 19 юли са изпратени на терен 282 военнослужещи с 39 единици техника (в с. Воден и Беклемето). Хеликоптерите направиха 176 водохвърляния. На 20 юли същите хеликоптери са извършили 248 водохвърляния или - над пожарите са хвърлени от въздуха повече от 496 тона вода. Продължава активното участие на военните в борбата с пожарите в Община Болярово.

Предприети са мерки за повишаване готовността на формированията от Българската армия за гасене на пожари, като срокът за активирането им е съкратен. Изготвени са допълнителни разчети за нарастване на усилията на тези формирования, които дават възможност за усилване и ротиране с личен състав до 450 военнослужещи и 30 единица военна техника.

Предвижда се да бъдат предприети действия за закупуване на допълнително оборудване за гасене на пожари за два хеликоптера на обща стойност около 250 000 лева.

Припомняме, че пожарът край границата с Гърция в района срещу санданските села Петрово и Голешево продължава да гори. Фронтът в източната му страна е достигнал на 600 метра от границата, но там горят сухи треви и храсти.

Пожарите по гръцката граница и край село Воден остават активни

Пожарите по гръцката граница и край село Воден остават активни

Продължава доставката на контейнери за пострадалите в село Воден