Пожарът край гръцката граница в района срещу санданските села Петрово и Голешево продължава да гори, като фронтът в източната му страна е достигнал на 600 метра от границата, но там горят сухи треви и храсти. На западния фронт на пожара горят горски масиви в Република Гърция и макар тям огънят да е по-далеч от границата участъкът е по-рисков, защото там пожарът е върхов и гасенето му с подръчни средства е по-сложен. Там се правят просеки с тежка техника, съобщават от БНТ.

Тази сутрин пожарникарите са тръгнали към пожара още в 4 сутринта, като последната част от пътя - около един-два часа се налага да се измине пеш. Пожарникарите са снабдени със стандартни средства за гасене на природни пожари - тупалки и пръскачки. Целта остава същата - недопускането на пожара на българска територия, където може да бъде засегнат резервата "Али Ботуш" в планината Славянка. Опасност за населените места засега няма.

Припомняме, че от гръцка страна пожарът не може да бъде гасен по земя, тъй като в района има останали мини и те създават рискове за пожарникарите. За това пожарът се гаси в южната ни съседка само със въздушни средства - хеликоптери и самолети.

Другият голям пожар в България - край ямболското село Воден, остава активен вече седми ден, но според местните власти не застрашава към момента населени места. За съжаление огънят е избухнал на нов фронт - в посока на село Голям Дервент. Общата площ, засегната от огъня, е 73 хиляди декара.

"През изминалата нощ усилията за справяне с пожара продължиха, овладени са четири от пет фронта. Всички сили и средства са включени в ограничаване на последния фронт, който се разви низово в широколистен масив между с. Крайново и Голям Дервент," съобщи старши комисар Любомир Баров, заместник-директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Няма опасност за хората и населените места. "През целия ден ще работим с максимални усилия, за да овладеем последния фронт, ще ни подпомагат хеликоптери и самолети", допълни Баров.

От 05:20 ч. 41 военнослужещи с 6 единици техника от 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, под ръководството на подполковник Иван Иванов, се включиха в овладяването на пожара в района на село Воден и Голям Дервент. От 4:45 ч. 16 военнослужещи с 6 единици техника от 22-ра авиобаза в Безмер също се включиха в помощ на пожарникарите. От 7:40 ч. два хеликоптера от 24-та авиобаза "Кугър" и Ми-17 започнаха гасене от въздуха.

До момента са доставени седем контейнера и предстои да бъдат доставени още осем, но те все още не са обзаведени.

Няма застрашени населени места от пожара в Ямболско

Няма застрашени населени места от пожара в Ямболско

Работи се срещу навлизането у нас на пожара в Гърция в района на Славянка