Борбата с пожара на територията на пограничната община Болярово в област Ямбол продължава шести ден, съобщи БНТ. Обстановката в района към момента е спокойна. Няма активни огнища в близост до населени места.

Остава в сила обявеното частично бедствено положение за седем села. На място дежурят десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски стопани и доброволци. При необходимост отново в гасенето ще се включат хеликоптери, тежка и специализирана техника.

Вчера в борбата с огъня участваха над 200 души и два хеликоптера. 35 къщи изгоряха в пожара край село Воден. В събота вътрешният министър Калин Стоянов информира, че от днес започва доставяне на оборудвани фургони от активите на МВР за хората в селото, останали без дом.

Забранява се влизането с лодки в "Жребчево" заради противопожарните самолети от Испания

Забранява се влизането с лодки в "Жребчево" заради противопожарните самолети от Испания

Ще се зарежда вода за пожарогасене

От пресцентъра на Министерския съвет (МС) тази сътрин обявиха, че към Воден пътува служебният премиер Димитър Главчев. Той ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото. В четвъртък Главчев разпореди на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков да предприеме мерки за разрешение на проблема със слабия обхват там. Снощи Гвоздейков е докладвал на премиера, че в района на Воден вече е монтирана и работи нова клетка.

Димитър Главчев ще провери и доставката на контейнерите, пригодени за живеене, които могат да бъдат използвани при необходимост. Той ще разговаря и с екипите от турска страна, които участват в гасенето на пожарите. Очаква се министър-председателят да пристигне в селото около 11 ч.

От Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) още информация за новата мобилна клетка. Тя е монтирана за по-малко от 24 часа. Съдействие за монтирането й в района на Воден е оказано от МВР и "Гранична полиция", тъй като разполагането на оборудването в граничната зона без тяхното разрешение не е възможно.

Две къщи изгоряха в планината над Сандански

Две къщи изгоряха в планината над Сандански

Военни участваха девети ден в Гасенето на пожарите в Ямболско и в Балкана

От МТС уверяват, в вече е осигурено много по-добро покритие, както във Воден, така и в околните села. Мобилната клетка от снощи е започнала да се използва първо от мобилния оператор А1, а от днес ще осигурява аналогично покритие и за абонатите на "Виваком" и "Йеттел". От министерството изтъкват, че така трайно се решава въпросът с липсата на покритие в този район.

Според информацията от тази сутрин пожарът в Ямболско се развива в широколистен масив на около 70 хиляди декара, обяви заместник-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) старши комисар Любомир Баров, цитиран от БНР и bTV. Той гори между селата Крайнево и Странджа. "Има просеки, на които има възможност да се спре. Много е пресечен теренът, с дълбоки дерета, което възпрепятства навлизането на пожарната техника", посочи ст. комисар Баров. Сериозен проблем за огнеборците е и силният вятър, който разпалва огнищата.

Потушен е пожарът при село Червена ябълка край границата с Република Северна Македония, който обхвана над 650 декара - предимно земи, които преди са били използвани за земеделие, както и около 15 декара смесена гора. Информацията е съобщена за националното радио от директора на горско стопанство "Осогово" Васил Пуров. Напълно е потушен и пожарът в около 250 декара иглолистна гора в района на селата Ваксево и Фролош, възникнал на 16 юли.

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът
Обновена

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Огънят обхваща 1000 дка, продължава и борбата със стихията край Воден

По данни на Министерството на отбраната днес в гасенето на пожара край Воден участват 41 военнослужещи с 8 машини на армията. Още преди изгрев 17 военнослужещи са се включили в борбата с огъня по земя. В гасенето от въздуха участват и два хеликоптера.

Нова телевизия съобщава за развитието на ситуацията и с пожара в района на планина Славянка на територията на Гърция, в непосредствена близост до границата с България. 

Огънят приближава българската граница. Гръцките власти не успяват да го овладеят, въпреки че в гасенето се използват хеликоптери и самолети.

Две противопожарни служби от българска страна са на място и работят по почистване на границата, заедно с горски служители. Те правят ивици и почистват терена, за да не може огъня да премине на българска територия, ако стигне до границата.

Припомняме, че вчера беше потушен пожарът в района на местността Беклемето на територията на резерват "Стенето" в Национален парк "Централен Балкан"

Пожар бушува на 2 км от България в Гърция
Обновена

Пожар бушува на 2 км от България в Гърция

Два екипа от България са тръгнали превантивно