Пожарът в местността Беклемето в резерват "Стенето" на територията на територията на Национален парк "Централен Балкан" е потушен. Добрата новина съобщиха от Министерството на околната среда и водите. В района на пожара около 16 е завалял дъжд, който е помогнал за овладяването на огъннената стихия.

По време на погасяването на на пожара на място са били премиерът Димитър Главчев, вътрешният министър Калин Стоянов и екоминистъра Петър Димитров, които са съдействали за осигуряване на допълнителна техника. Припомняме, че по-рано днес министър-председателят и МВР шефът представиха на място информация за ситуацията.

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът
Обновена

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Огънят обхваща 1000 дка, продължава и борбата със стихията край Воден

Предотвратено е навлизането на пожара в иглолистен масив и причиняването на сериозни поражения на природните местообитания.

Борбата с огнената стихия в резервата продължи над 72 часа. Участваха служители на дирекцията на Национален парк "Централен Балкан", горски стопанства, пожарникари, над 55 военнослужещи и 30 доброволци, както и два специализирани хеликоптера.

Припомняме, че днес новият български патриарх Даниил отправи молитва към Бог и св. Илия за дъжд и спиране на пожарите в страната.

Болярово, Беклемето и Червена ябълка - огнените точки у нас

Болярово, Беклемето и Червена ябълка - огнените точки у нас

Близо седмица продължава борбата с пожарите

БСП обяви акция за събиране на помощи за пострадалите от пожарите в община Болярово. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Заместник-председателят на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин и народният представител от Ямбол Красимир Йорданов са посетили засегнатите от пожарите села в община Болярово. Двамата са разговаряли с жители, доброволци както и с кмета на Воден Стоянка Георгиева, кметския наместник на Крайново Ангелина Василева и общински съветници от Болярово, за да се запознаят със ситуацията и да уточнят какви са непосредствените нужди на пострадалите хора.

В допълнение към вече предприетите стъпки в предходните дни за осигуряване на хранителни продукти за кризисния щаб във Воден от страна на Красимир Йорданов, двамата с Вигенин ще организират акция за събиране на помощи за останалите без подслон жители. В акцията ще се включи Областният съвет на БСП в Ямбол, Парламентарната група на БСП за България, както и Делегацията на българските социалисти в Европарламента.

МВР шефът отчете от Воден постепенно нормализиране на ситуацията

МВР шефът отчете от Воден постепенно нормализиране на ситуацията

Към момента няма опасност за населените места

"Идват хора в костюми, снимат се, дават интервюта и си тръгват без дори да разговарят с нас, изрази огорчението си пред Вигенин и Йорданов жител на село Воден. Надяваме се след тази ситуация правителството най-после да вземе мерки и да реши проблема с липсата на покритие на българските мобилни оператори в района - битка, която водим безуспешно от 10 години", подчертаха представителите на местната власт.