Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото става дума за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен, а там са няколко огнища, Това заяви на брифинг от мястото на бедствието премиерът Димитър Главчев, цитиран от БТА.

По думите му на терен са необходими с алпийска подготовка. Хубавото е, че има доброволци, които са подготвени, а и самите пожарникари са подготвени. Скалите започват от Кърнаре, няма път, отдолу не може да се достъпи до огнищата. Хубавото е, че хеликоптерите, които се използваха при Воден, при Болярово, още сутринта са използвани и това е облекчило значително положението, допълни министър-председателят.

Димитър Главчев не приема критики за пожари към служебен кабинет

Димитър Главчев не приема критики за пожари към служебен кабинет

Единодушно властта поздравяват пожарникарите

Той коментира и посещението на президента Румен Радев днес в района на пожара в община Болярово. "Първи сме по тези места, хубавото е, че увличаме и други да ходят след нас, вече след като е поовладяно положението", заяви Главчев. Той каза още, че до момента в Агенцията за социално подпомогане не е постъпвал сигнал от пострадалите при пожара в с. Воден хора, че някой има нужда от осигуряване на подслон, след като Радев призова да се осигурят за пострадалите от пожара част от фургоните за временно настаняване от бежанските центрове в Любимец и Елхово, които са напълно пригодени и оборудвани.

Болярово, Беклемето и Червена ябълка - огнените точки у нас

Болярово, Беклемето и Червена ябълка - огнените точки у нас

Близо седмица продължава борбата с пожарите

След думите на държавния глава, че трябва да се свика Съвета за сигурност към Министерския съвет заради липсата на хеликоптери и екипажи за тях, Главчев се учуди, че представителите на президентството не са уведомили Радев за вчерашното заседание на Съвета.

От своя страна вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че огънят в района на Беклемето гори на територия от около хиляда декара, а положението е много тежко. Пожарът не е локализиран. На терен се работи се предимно с двата хеликоптера от Чехия, както и с алпинисти, военнослужещи и служители на парк "Централен Балкан".

Главчев и Стоянов изнесоха урок по журналистика от странджанско село с обхват

Главчев и Стоянов изнесоха урок по журналистика от странджанско село с обхват

Калин Стоянов: ... с тези оставки нека да приключим.

По думите му теренът е изключително труден и недостъпен, техника и хора не могат да се доближат до огъня. На място има отвесни скали с процепи, в които гори.

Правим всичко възможно да локализираме огнището, да потушим огъня и тогава ще работим в направление дали е пожарът е възникнал заради умишлени действия, обясни Стоянов.

Странджа гори на три фронта

Странджа гори на три фронта

След Воден огънят изпепели и 10 къщи в село Крайново

За положението в село Воден МВР шефът ифнформира, че там се работи на няколко фронта, като от вчера е започнало ограничаване на огнищата, но има няколко направления, по които и в момента се работи. Той каза още, че на място има вятър и предположи, че е тлеещи огнища могат да се възпламенят. На място работят два хеликоптера на ВВС.

По два хеликоптера гасят във Воден и Отец Паисиево
Обновена

По два хеликоптера гасят във Воден и Отец Паисиево

От Отец Паисиево Главчев определи искането за оставката му като цинизъм

По-рано шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов, цитиран от пресцентъра на МВР, съобщи, че фронтовете на пожара край Воден са локализирани и остава огнеборците да се справят с още един. И днес е продължило прокарването на просеки в пресечената местност, където няма пътища и не може да се вкара достатъчно техника за по-бързото погасяване на огъня. Площта на пожара по предварителни данни е 72 хил. дка, а стойността на щетите тепърва ще се изчислява. 

В условията при които работим, хеликоптери и собствена тежка техника биха ни подпомогнали за по-бърза реакция. Сега се налага да се наемат от фирми булдозери и други машини, а те често са разположени на отдалечени от пожарите местата. Ако имаме такава техника, ще можем да я предислоцираме навреме, каза още Джартов. По думите му в последното денонощие от ГДПБЗН са реагирали на над 220 сигнала, от които повече от 150 за пожари.

Привечер Нова телевизия информира, че огънят в района Воден пак се е разгорял заради силния вятър. Отново се пламнали някои потушени огнища край село Крайново в посока Странджа. Гори широколистна гора.