Добър тон на Съвета по сигурност към Министерски съвет отчете премиерът Димитър Главчев след съвещанието. Въпреки това той призна, че са "припламвали някакви искри".

Съветът не е закъснял, по думите на Главчев, като уточни, че държавата още от началото на стихията е на терен. Главчев подчерта, че задача на кабинета е организацията на изборите и не приема критики, че не работи добре.

Единодушни са властите за поздравленията към пожарникарите. Нямало разногласия за организацията по гасене на пожарите. Взето е решение да продължи комуникацията между Министерски съвет и Народното събрание по отношение на бедствията в страна. Ежеседмично МФ ще докладва на НС.

Според него от години не е имало такава стихия.

Нямало е критики за дейността на кабинета във връзка с пожарите, но пък критики е имало за Воден, стана ясно на брифинга. И Димитър Главчев открои, подобно на вътрешния министър Калин Стоянов, че е постижение, че при такава стихия няма човешки жертви.

Главчев и Стоянов изнесоха урок по журналистика от странджанско село с обхват

Главчев и Стоянов изнесоха урок по журналистика от странджанско село с обхват

Калин Стоянов: ... с тези оставки нека да приключим.

В ресорните комисии на НС ще се конкретизира каква техника ни е нужна за гасене на пожари, за да се ускори този процес по снабдяване на държавата с нужното й. Специалистите трябва да кажат каква техника ни е нужна и в какви срокове ще бъде закупена.

Държавата ще обезщети пострадалите от огнената стихия при максимално кратки срокове, стана ясно от думите му.

Премиерът Главчев се похвали с изключително добрата си работа с всички министри.

Болничните заведения в района на пожарите са в готовност да приемат пострадали. Министерство на правосъдието има готовност да изпрати затворници да гасят стихията.

Финансовият министър Людмила Петкова посочи, че МФ изготвя проект на програма за обезщетения на пострадалите. Средствата ще са от преструктуриране на бюджета.

Помощ за загинали животни могат да получат само регистрирани земеделски стопани, на останалите хора държавата ще даде пари за починали животни. Все още точният размер на помощите не са ясни, защото няма подадени заявления.

Военният министър Атанас Запрянов подчерта, че военните не са отказали помощ. 22 военни формирования са готови да се включат. Военните са на 24-часов режим за реакция. Съкратена е бюрокрацията при искания и отзоваване за помощ. Те ще реагират само при устна заповед от министъра.

Два самолета от Испания също ще помагат при гасенето на пожарите

Два самолета от Испания също ще помагат при гасенето на пожарите

Те са с вместимост около 6 тона

2 военни хеликоптера са на терен. Още един е в готовност за евакуация на хора с огнен капан. МО ще ускори процеса за закупуване на още 2 хеликоптера. Ще са необходими около 250 000 лева за дооборудваане на хеликоптерите, обясни Запрянов. 5 хеликоптера са на ремонт, като те могат допълнително да бъдат оборудвани. 188 души с 34 единици бойна техника са на терен.

Транспортният министър е разговарял с мобилните оператори за допълнителни клетки за Интернет в района на Воден.

Огънят обхвана ямболското село Воден, евакуация
Обновена

Огънят обхвана ямболското село Воден, евакуация

Хората твърдят, че никой не ги е предупредил

Припомняме, България вече поиска помощ по Механизма за гражданска защита на ЕС. Чехия изпрати два хеликоптера. Турция също се включи в гасенето на пожарите по границата. Служебният премиер Димитър Главчев призова земеделците, придежаващи тежка техника да се присъединят към битката с огнената стихия. С такъв призив се обърна и региноалният министър

Преди това критики към съвета отправи Станислав Балабанов от ИТН. Всичко в държавата се върши следварително, категоричен бе той. Поредното бедствие, в което хората остават без домове, е огледалото на некадърността на всички тези, които са взимали решения през годините, смята депутатът. Балабанов не вижда присъствието на държава и на институции. За пореден път политическите лидери хвърлят държавата в криза заради собственото си его, те бягат от отговорността си от създаването на една стабилна държава със стабилни институции, каза депутатът.

Имало съгласие да се купят водни джобове, които да бъдат прикрепени към военните хеликоптери "Кугар". Това обаче щяло да е временно решение. Надявам се да има разум във всички лидери, да се изключат политическите пристрастия и да се търси консенсус, за да не се допускат повече такива трагедии, пожела си Балабанов.

ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов и заради пожарите

ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов и заради пожарите

Правителството Денков осигурило 169 млн. лв. за закупуване на специализирани автомобила за борба с горските пожари