По Конституция президентът трябва да олицетворява единството на нацията, а смисълът на служебния кабинет е да се създаде спокойна и политически неутрална среда за провеждане на избори и гарантиране на честността им. Това се посочва в официална позиция на БЗНС.

Според тях обаче, ако Румен Радев поеме цялата власт, не може да се гарантира нито едното, нито другото. Те се опасяват, че държавният глава ще използва служебния кабинет в своя полза и като оръжие срещу политическите си противници.

Едно служебно правителство, назначено от президента, ще работи в полза на вече официално провъзгласения от него съюз "Антимафия", в който участват конкретни партии, движения и олигарси, смятат от БЗНС. Спред тях това ще превърне институцията в политическо оръжие за спечелване на изборите от коалицията на Радев.

Плевнелиев: Радев няма кауза и търси войната

Плевнелиев: Радев няма кауза и търси войната

Мандатът му ще остане като първият изяцяло провален мандат на президент у нас

По тази причина БЗНС призовава демократичната общност да се разграничи от проекта на президента и да подкрепи идеята за конституционни промени, които да позволят на Народното събрание директно да насрочва предсрочни избори, без да е необходимо назначаването на служебен кабинет.

От своя страна от ПП "Обединени земеделци" заявяват, че се противопоставят на опитите за ескалиране на напрежението, провокиране на агресия и прокарване на разделителни линии между българските граждани, и то непосредствено след приемането ни в "чакалнята" на еврозоната.

"Приемането на България за член на валутно-курсовия механизъм ЕRM 2 и банковия съюз е безспорен успех, който нагло се омаловажава от подстрекателите на протестите. Мълчанието на президента по този въпрос "казва" много! Отново сме свидетели на задкулисни сценарии, които целят превземане на властта със всички средства", посочва се в позицията им.

Обединените земеделци са категорични, че подкрепят европейския път на развитие на България и не желаят на власт отново "БСП и нейните сателити".

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Европа няма право да гледа Български с широко затворени очи