Променените правила за получаване на обезщетение за безработица, според които се изисква трудов стаж от 9 на 12 месеца, провокира сериозно недоволство в земеделския сектор. 17 браншови организации в земеделието настояват за спешна промяна в тези правила. С обръщение към министъра на земеделието Десислава Танева и социалния министър Деница Сачева те искат и координирани действия на двете ведомства за подпомагане на наетите земеделски работници през зимните месеци.

На 8 януари председателят на Българска Асоциация Биопродукти Албена Симеонова ще се срещне с министър Сачева по тази тема.

Зам.-министър на земеделието хвърли оставка
Обновена

Зам.-министър на земеделието хвърли оставка

Вергиния Горова е освободена със заповед на премиера

"Обръщаме се към Вас с молба да преразгледате това правило и да се върне старият режим за получаване на обезщетение за безработица. Ако това е невъзможно, да се направи изключение конкретно за сезонните работници в селското стопанство", предлагат от бранша.

В писмото на 17-те организации се казва, че променените условия за получаване на обезщетение за безработица много засегна земеделския сектор. Активният селкостопански сезон по отношение на работната ръка започва през април-май и завършва през октомври-ноември и така сезонните селскостопански работници успяваха да отработят девет месеца и получаваха подкрепа през останалите три месеца на годината. "И при най- добро желание от наша страна, земеделските производители, няма как да осигурим на тези работници 12-месечна заетост, тъй като през месеците декември, януари и февруари няма необходимост от ръчен труд на полето", се казва в обръщението.

Така тези хора остават без никаква подкрепа в зимните месеци и буквално обричат на глад семействата си. Това е и една от причините все по-трудно да намираме работници за нашите стопанства, пишат представители на 17 организации и изразяват убеденост, че част от сектора отново е излязъл от пълното изсветляване по отношение на декларирания труд.

Ръчният труд е изключително важен за земеделските производители от най- чувствителните сектори на земеделието - биопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари, лозари, розопроизводители, стопани, отглеждащи билки, които се нуждаят от сезонна работна ръка.

"Тази мярка ще бъде изключително важна в този момент на безпрецедентна световна икономическа, социална и най-вече здравна криза. През тази зима ние , техните работодатели, няма да имаме никаква възможност да им помагаме да преживеят тези три месеца", се казва в писмото до Танева и до Сачева.

Подписалите се организации са:

Българска Асоциация Биопродукти

Фондация за биологично земеделие Биоселена

Браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите

Национален съюз на земеделските кооперации в България

Федерация на независимите синдикати в земеделието

Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" Подкрепа

Сдружение биологично пчеларство

Национален съюз на градинарите

Съюз на дунавските овощари

Добруджански овощарски съюз

Асоциация на птицевъдите в България

Национална асоциация на младите фермери

Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели

Българска асоциация на малинопроизводителите

Национална асоциация на картофопроизводителите

Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика

Национална овцевъдна и козевъдна асоциация