Да спрат фанфарите поне за три минути, за това призова социалистът Валери Жаблянов по време на дебатите за договора за добросъседство с Македония. Няколко месеца били фанфарите, според него. От сутрин до вечер възхваляваме нашия патриотизъм, подчерта червеният депутат. Жаблянов поясни, че изразява не партийно, а лично мнение.

Става въпрос за един народ с общо самосъзнание, смята той за българо-македонските отношения. Врагът на единството на българския народ бил македонизмът, сътворен в титова Югославия. Този договор потвърждавал македонизма.,

Македонският парламент ратифицира договора с България

Македонският парламент ратифицира договора с България

61 депутати в 120-местния македонски парламент гласуваха

Този договор трябва да бъде подписан в пълна тишина, настоя Валери Жаблянов, за да не се срамуване от него. Нацията е дух, нацията е самосъзнание, а не евтина работна ръка по строежите в Западна Европа, по мнението му.

Договорът е недоносче, договорът е измишльотина, заяви още той. ДПС и патриотите подкрепят договора за добросъседство. Парламентарната група на БСП също е зад договора. Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов е разочарован, че и днес пак има разделение по темата. Според него договорът ще е от полза и за двете страни.

Припомняме, на 17 януари след като в комисията бе одобрена ратификацията на договора за добросъседство с Македонияпредседателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин заяви, че единодушно е решено в дневния ред на парлмента за четвъртък да бъде включена ратификацията на договора.

Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически момент

Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически момент

Министрите ни проведоха срещи с македонските си колеги