По думите на Калканова очакваният процес на демократизация в НДСВ не се е случил и това е причината разцеплението в партията.

Такава позиция изрази в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия депутатката Татяна Калканова, която напусна жълтата партия.

Според колегата й Владимир Дончев, който във вторник беше изключен от НДСВ, липсата на реална политика и участието в тройната коалиция са другият деструктивен фактор, който е изиграл роля и за изборния провал на местния вот.   

Дончев посочи като ключов пропуск в политиката на жълтите това, че не са изразили становище по изразходването на бюджетния излишък и че жълтата парламентарна група направо е приела предложението на правителството без дори да го подложи на дискусия.

Олимпи Кътев, който изразяваше официалната позиция на НДСВ, заяви, че е имало извънредно заседание на групата, но което въпросът е обсъден.

Според него във всички партии има хора, които напускат, въпросът е дали това ще стане с показване на „кирливите ризи", или по цивилизован начин.        

Засега не е ясно дали напусналите жълтата партия ще сформират своя парламентарна група.   

Според Владимир Дончев това е неизбежно, но според Татяна Калкавона за създаването на група трябва да има общ политически проект.

Във връзка с коментарите за предстояща смяна на жълтите министри Даниел Вълчев и Николай Василев, Олимпи Кътев не отрече възможността той да е следващият министър на държавната администрация, но и не потвърди информацията.

Припомняме, след като във вторник жълтата партия напусна Атанас Щерев и колегите му  Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов и Владимир Дончев бяха изключени, в сряда по собствено желание подадоха оставките си Николай Свинаров, Ваня Цветкова, Лидия Шулева и Татяна Калканова, а сега и Валентин Милтенов.