На заседание на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ, провело се вчера вечерта, е било взето решение оставката на министъра на външните работи Румяна Желева да бъде приета.

„Днес в сайта на ГЕРБ ще излезе решението на снощното заседание, в което пише: „Приема се решението за оставка на Румяна Желева от поста външен министър".

Това съобщи тази сутрин министърът на вътрешните работи, цивепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на БНТ.

Той допълни, че това решение е взето късно снощи, защото правителството не желае повече да се раздухва този скандал. По думите му все още няма утвърдена кандидатура за нов външен министър.

"Всяко едно решение, което се взима в партията, се обсъжда. Снощи имахме заседание. Всички са в ГЕРБ убедени, че отношението към Желева е тенденциозно", посочи вицепремиерът Цветан Цветанов.

Той посочи, че случаят с Румяна Желева е поредният, при който вместо да се консолидираме, пречим на интересите на България.

„Много манипулативно се ползва информацията с цел да се очерни един човек, който напусна работата си като преподавател в Германия, за да поеме един такъв важен пост, коментира още Цветанов.

В официалното съобщение на ГЕРБ, публикувано на интернет страницата на партията малко по-късно, се казва, че ръководството на партията е взело 4 основни решения по време на заседанието късно снощи:

  1. Приема изложените в писмото мотиви, като счита че г-жа Румяна Желева прави това в интерес на българската държава, правителството, европейските институции и ПП ГЕРБ;
  2. ИК на ПП ГЕРБ е на мнение, че организираната и целенасочена кампания срещу кандидатурата на г-жа Румяна Желева за Еврокомисар е поредния случай на опит за компрометиране на ПП ГЕРБ и българското правителство;
  3. ИК на ПП ГЕРБ смята, че г-жа Желева е направила всички необходими действия, за да бъдат изяснени всички обстоятелства, станали обект на дискусия около нейната кандидатура;
  4. С оглед недопускане на последващо политизиране на въпроса с кандидатурата на Еврокомисар от Република България ИК номинира г-жа Кристалина Георгиева като кандидат за Еврокомисар. Тя е доказал се световен икономически експерт, един от съавторите на икономическата програма за Европейско развитие на България.

"Вчера в късните часове на деня заседавахме - парламентарната група, областните ръководители и изпълнителната комисия на ГЕРБ, и взехме решение да предложим на г-н Борисов Румяна Желева да бъде освободена като външен министър по нейното изрично искане и настояване". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, цитирана от БНР.

Фидосова каза още, че много трудно се е стигнало до това решение, но са се съобразили изцяло с "желанието на г-жа Желева, която толкова несправедливо беше оклеветена в последните две седмици".

"Тя е с нас от първия ден в партия ГЕРБ и сдружение ГЕРБ, не заслужаваше това, което й се случи", каза Фидосова и допълни, че темата трябва да бъде затворена и да не се преекспонира.

На въпрос дали има поддаване на натиск, Фидосова каза, че категорично такъв не е имало. Фидосова допълни, че няма други аргументи извън писмото, което Желева изпрати до министър-председателя Бойко Борисов за взетото от партията решение.

Приемането на оставката ще стане факт, когато Борисов я обяви и прецени, каза Фидосова. По повод бъдещия заместник на Желева като външен министър тя каза, че темата още не е коментирана.

Припомняме, в писмо до премиера Борисов - написано на 18 януари, Румяна Желева подава оставката си за всички заемани от нея постове.
Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар, пише Желева до премиера.

Оттеглянето идва след национален и европейски натиск над българския премиер Бойко Борисов.
Междувременно обаче премиерът Борисов заяви, че не приема оставката на Желева от поста й на външен министър, а само по нейно настояване кандидатурата й за еврокомисар е оттеглена.

Това премиерско решение бе съпроводено от гаф, тъй като минути преди Борисов да говори пред медиите от пресцентъра на МС официално изтече информация, че е приел оставката на Желева.
По този повод пред журналистите премиерът уточни, че този, който си е позволил да пусне тази информация, ще бъде уволнен.

Името на зам.-министъра на МВнР Константин Димитров е сред спряганите за наследник на Желева на поста дипломат №1. Освен него се коментират и зам.- външният министър Марин Райков, бившият ни посланик в ООН Стефан Тафров, както и настоящият министър на отбраната Николай Младенов.
Младенов обаче неколкократно отрече слуховете и заяви категорично, че ще отговаря за отбраната в страната и няма да сменя поста си.

Чест прави на Румяна Желева, че се оттегли при създалата се ситуация, заяви директорът на европейския институт и бивш главен преговарящ с ЕС Владимир Кисьов.
"Това, което се случи в Европейския парламент - атаката срещу кандидата да дойде от депутати от същата страна, е прецедент в историята на ЕС", каза той.

Според Кисьов е късно за преосмисляне на ресорите, а опита на Кристалина Георгиева - новото българско предложение, ще й позволи да се превърне в един от най-добрите комисари в Европейската комисия.

Изходът от ситуацията показва, че премиерът има рационална и бърза мисъл и реакция, което е едно от най-силните му качества, каза още Кисьов. Той допълни, че освен новата номинация имаме да доказваме много неща.

Заради случая "Желева има "пукнатина" в авторитета на правителството, допълни Кисьов и уточни, че кабинетът трябва да работи много, за да компенсира щетите, нанесени от развитието на ситуацията.