След местните избори са необходими сериозни промени в кабинета, а не козметични. Премиерът Сергей Станишев трябва да прецени тази назряла необходимост. Някои министри трябва да си ходят.

Това заяви във Варна председателят на КНСБ д-р Желязко Христов, цитиран от днесплюс.

Той не назова конкретни имена.

Христов допълни, че е необходима и ревизия на политиката на правителството, както и уповаване на бизнеса и диалога със социално икономическите партньори, а не флиртуване с различни общности.

Към момента политиките на диалога на водят до разумни политики по доходите, заяви председателят на КНСБ.

Той покани министърът на икономиката Петър Димитров на публичен диспут по темата за плоския данък.

Христов допълни, че следващата вълна от протести се очаква през септември.

Отново бе потвърдено, че учителите се готвят за стачка, като обмислят тя да се проведе на 15 септември.

Протестни действия готвят и работниците в горския сектор, както и служителите в социалната сфера.

Председателят на КНСБ във Варна Илия Илиев обаче заяви, че сред социалните работници на местно ниво има недоволство, но няма нагласа за ефективни стачни действия.

Илиев коментира още, че няма информация и за стачна вълна в ТЕЦ - Варна.

По темата за местните избори от синдиката заявиха, че на места техни представители ще бъдат в партийни листи за общински съветници, а на други КНСБ ще направи собствени листи и ще има гражданска квота.

Анализът за работата на настоящите кметове в страната регионалните структури ще трябва да подготвят до края на август или най-късно в началото на септември, за да се прецени дали те ще получат подкрепата на синдиката за следващ мандат.

Желязко Христов все пак заяви, че Бойко Борисов е успешен кмет на София, а оценката му за кмета на Варна Кирил Йорданов е по-скоро положителна.

Много е вероятно представители на КНСБ да са в листата на ГЕРБ в София, обобщи Христов.

Стана ясно още, че координационен съвет на местно ниво ще се срещне с кандидати за кметове, определени като евентуално печеливши, за да се обсъдят параметрите на взаимодействие.