Приветстваме желанието на Беларус за установяване на демокрация и спазване на основните демократични принципи в страната - върховенство на закона, провеждане на свободни и честни избори, зачитане на правата на човека и основните свободи, плурализъм и свобода на словото, отбеляза на срещата председателят на българския парламент. Това заяви председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков на среща с беларуския опозиционен лидер в изгнание Свeтлана Тихановска. Информация за разговора им беше оповестена от пресцентъра на парламента

По думите му НС е готово да сподели своя опит, натрупан в годините след демократичните промени в България, и да съдейства за обмен на успешни парламентарни практики.

Желязков увери Тихановска, че България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демократичен обществено-политически порядък в страната. Ние разбираме, че Беларус е част от Европа и стремежът на беларуския народ е да споделя демократичните ценности и достижения на всички европейски държави, посочи председателят на парламента.

Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения, каза от своя страна Свeтлана Тихановска. Тя отбеляза, че опитът на България в присъединителния процес и позициите на страната ни в Европейския съюз (ЕС) биха бил изключително полезни за Беларус. Благодарим за подкрепата на страната ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество, заяви още Свeтлана Тихановска пред председателя на Народното събрание.

По-рано днес тя се срешна и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тихановска разговаря също с министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. По-късно тя ще участва и в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз. 

Беларус заяви готовност да възстанови конструктивното сътрудничество с България

Беларус заяви готовност да възстанови конструктивното сътрудничество с България

Александър Лукашенко ни поздрави за Деня на Освобождението