България подкрепя категорично всички легитимни стремежи на беларуския народ към изграждане на демократична държава, основана на върховенството на закона и основните права на човека, да избира свои представители чрез истински, демократични и прозрачни избори. Това написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с опозиционния беларуски лидер в изгнание Светлана Тихановска.

В началото на срещата, провела се в централата на партията в София, Борисов поздрави Тихановска с добре дошла и подчерта, че от първия ден на войната знамето на Украйна стои в партийната централа на ГЕРБ.

Ние направихме всичко, което зависи от нас, и мисля, че сме от държавите, които най-много подпомогнахме Украйна реално - с въоръжение, с бойна техника, с пари, изтъкна той.

Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 г. затвор

Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 г. затвор

Опозиционната лидерка е призната за виновна по обвинения в държавна измяна

Борисов посочи, че ГЕРБ - СДС ще предложи на партиите от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание да бъде създадена Група за приятелство с Беларус по подобие на тези в ОССЕ, ПАСЕ, американския Кингрес и редица европейски парламенти.

Той увери, че България ще продължи да подкрепя всички инициативи на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество.

Стартирането на демократичен преход в Беларус, стабилизирането на икономиката на страната и реформата на нейните институции са процеси, които ЕС ще подкрепя последователно в интерес на беларуските граждани и на демократична, просперираща и мирна Европа, отбеляза Борисов.

По-късно днес Светлана Тихановска ще участва в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз.

Тихановска настоя Беларус да е приоритет на срещата на НАТО

Тихановска настоя Беларус да е приоритет на срещата на НАТО

Не може да има сигурност за Украйна без свобода за Беларус, според опозиционния лидер