До края на годината ще има нов закон за движение по пътищата. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков на дискусията "Карай умно, стигни жив", организирана от "24 часа".

Очаква се новият закон да бъде приет до края на мандата на настоящия парламент. Целта е да се намалят инцидентите с фатален изход.

Той посочи, че най-трудно податливи на промяна са обществените отношения и допълни, че промяната на средата започва от добрата регулация и нормативните документи

"Десет институции отговарят за пътната безопасност. Ако те не са в добро отношение и взаимодействие, дали действат системно?", запита риторично министърът.

МВР бори зачестилите катастрофи с ангажиране на повече полицаи

МВР бори зачестилите катастрофи с ангажиране на повече полицаи

От тази вечер започва операция на МВР в цялата страна

Той заяви, че до края на 2019 г. ще има поне предложение за системността. По негови думи в момента всяка институция спира докъдето са нейните правомощия. Злободневието в момента убива действието, категоричен бе Желязков, визирайки въпросите за вида на шофьорските изпити, броя часове и т.н. "Налагаме матрици на дебата, които убиват същественото. Отделните елементи трябва да взаимодействат непротиворечиво", подчерта той.

Министърът бе категоричен, че имаме нужда от нов закон за движение по пътищата, който да бъде приет с ясното съзнание, че държавата трябва да наложи коректив на интересите на бизнеса, на браншовите организации.

Според него с водените в момента спорове обществото се обърква каква всъщност е крайната цел, а именно да няма катастрофи, които водят до тежки наранявания и смърт.

Настоящият закон за движение по пътищата е приет през 1999 г. и до момента има 75 поправки.

Момче с опасност за живота след катастрофа с кола на НСО в София
Обновена

Момче с опасност за живота след катастрофа с кола на НСО в София

Сигналът за инцидента е подаден около 20 часа