Ако протестът на служителите на пристанище "Варна" е в рамките на правилата, работници и служители имат право на протест. Това коментира министърът на транспорта Росен Желязков.

По думите му работещите там не би трябвало да протестират заради ниски възнаграждения. В системата на пристанище "Варна" минималната работна заплата е 1300 лв., а средната достига 1700 лв. С допълнителните възнаграждения тя варира между 2000 и 3000 лева, отбеляза министърът.

"Размерът на разходите за персонал зависи от финансовите резултати", каза Желязков, който още не се е запознал с исканията на протестиращите.

"Ще се запозная с характера на исканията. Надявам се да са в защита на трудови и социални права и да няма политически аспект", каза още Желязков.

Увеличението на заплатите от минали години е 20%, а в плановете, според министъра, е заложено ново увеличение в зависимост от постигнатите резултати на дружеството.

Министърът коментира и катастрофата заради падналите скали върху жп линията в Кресненското дефиле. В рамките на средствата за издръжка на националната компания "Железопътен транспорт" ще се извърши ремонтът на железопътната отсечка.

Влак дерайлира край село Черниче
Обновена

Влак дерайлира край село Черниче

Пострадали са четирима пътници

Припомняме, на 19 ноември локомотив се наклони при рязко спиране заради паднали върху релсите скали край гара Черниче. Тогава пострадаха осем души. Инцидентът стана, след като скала падна върху влаковите релси.

Ще бъдат предприети мерки за гарантиране на зимния сезон, които са традиционно заложени в средствата за поддръжка на релсовия път, увери Желязков.

Възстановяват линията през Кресненското дефиле след влаковата катастрофа

Възстановяват линията през Кресненското дефиле след влаковата катастрофа

Скален къс с тегло около 50 тона

Допълнителни пари от Министерството на транспорта няма да бъдат отпуснати, стана ясно от думите на Желязков. Обезопасяването на трасето ще се случи в рамките на бюджетните средства.