За приемане на Истанбулската конвенция и криминализиране на домашното насилие над жени настояха участниците в днешното шествие по повод 8-ми март. Шествието се организира от Български фонд за жените.

Една от приоритетните законодателни инициативи, за които настояват от фонда, е ратифициране на Истанбулската конвенция, действаща в 24 държави от ЕС.

Гергана Куцева от Български фонд за жените обясни, че документът действа в няколко основни посоки - превенция и повишаване на осведомеността на обществото по отношение насилието над жени, събиране на статистика за жертвите на насилие, осигуряване на защита - повече кризисни центрове и юридически услуги за жертвите на насилие и криминализиране на домашното насилие.

"В момента то не е криминализирано и се брои като дребно хулиганство", коментира още тя.

Надежда Дерменджиева, организатор на събитието от Български фонд за жените изтъкна, че организират шествието по две причини - първата е да изкажат солидарност с националната стачка в Америка и протестите по света.

"В момента те се случват в 30 държави, но по-важната причина е да покажем, че все още не сме постигнали пълна равнопоставеност на половете. Да, жените имаме права, но статистиките са показателни - всяка четвърта жена в България е жертва на насилие, 15% по-ниско заплащане получават жените в сравнение с мъжете за една и съща работа и 40% по-ниски пенсии. Така че това е доста обезпокоително що се отнася до икономическите права на жените", коментира тя.

15% по-ниски заплати получават българките
Обновена

15% по-ниски заплати получават българките

Близо 720 000 жени в трудоспособна възраст са изхвърлени от пазара на труда

Основният мотив обаче, който посочи Дерменджиева, е: "Искаме да живеем в по-добър свят. Ако ние сме равни - всички ще живеем по-добре."

Оказва се, че според статистиката светът плаща годишно по 8 млрд. долара заради това, че насилието съществува.

В шествието взеха участие представители на различни неправителствени организации, както и на различни политически формации.

Солидарни с каузата на жените бяха и мъжките половинки на участничките в шествието. Сред плакатите с лозунги се четеше: "Любовта не боли", както и "35% от убийствата са извършени от настоящ или бивш партньор", "Всяка четвърта жена в България - жертва на насилие", "Не продавай свободата си за цветя", "Бъдещето е женско" и др.