Първа знакова среща на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Още на втория ден, откакто бе избрана за парламентарен шеф за втори път, тя посрещна в кабинета си лидера на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол.

Патриотите готови да помогнат на бъдещ кабинет с експерти и програма
Още...

Двамата обсъждат актуалната политическа обстановка в страната и преговорите за съставяне на кабинет, както и международното положение.

По-късно Дол се срещна и с лидера на най-голямата дясна формация у нас Бойко Борисов.  Заедно с него на разговори бяха и присъдружната им формация в ЕНП Реформаторския блок, представлявани от Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Радан Кънев.

На тази среща, припомняме, лидерът на ГЕРБ покани и социалистът Михаил Миков.

Борисов трябва да е запознал лидера на ЕНП за хода на преговорите с останалите формации за съставяне на управление, което да извърши нужните реформи в страната.

Жозеф Дол не ни се меси в работите, убеден БСП лидерът Миков
Още...

Припомняме, докато се провеждаха разговорите между формации за бъдещия кабинет, лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева бе на официално посещение в Брюксел. От тази среща стана ясно, че партията й ще бъде приета в ЕНП.

Реформаторите отказаха коментар и заявиха, че ще мислят какво да кажат на медиите след съвместната им среща с лидера на ЕНП Жозеф Дол и лидера на ГЕРБ  Бойко Борисов. Какво са си говорили към момента не е ясно.

Бойко Борисов запази мълчание, като излезе видимо ядосан от срещата с Дол.

Веднага след тях на лична аудиенция при Дол влезе лидерът на червените Михаил Миков. След Михаил Миков при Дол влезе и Ивайло Калфин от АБВ. При Дол след Калфин влезе и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Всеки политик обаче запазва мълчание за разговорите си с лидера на ЕНП.

След финала на срещите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Жозеф Дол направиха изявление. Много съм доволен, че днес съм тук, заяви лидерът на ЕНП.

Очаквано, тема на разговорите с партиите е била съставянето на кабинет. Отговорността на център-десницата е изключително голяма, подчерта Дол, който настоява, че трябва да се състави правителство в център-дясно.
Той е доволен, както се изрази - от проведените срещи с демократичните формации.

Наистина трябва да се състави правителство с министър-председател Бойко Борисов, настоя лидерът на ЕНП. Това правителство трябва да работи по програма, която ще бъде съставена, коментира още той.

Можем да сме стабилен съюзник, но и много сериозен противник, обявиха патриотите
Още...

Бойко Борисов трябва да работи в консенсус с другите партии. Това е съветът на Жозеф Дол. Ние в център-дясно никога не сме отказвали отговорността, която носим, подчерта лидерът на ЕНП.

Правителството, което ще се състави, ще бъде много единно, смята още Жозеф Дол. По мнението му Бойко Борисов се е справил доста добре с преговорите с останалите партии, при положение, че самият лидер на ЕНП бил песимист за хода им. Сега обаче е убеден, че Бойко Борисов ще намери решение.

Дол бе лаконичен по отношение на евентуалното участие на Патриотичния фронт в бъдещия кабинет. Програмата на кабинета обаче трябва да се основава на европейските ценности. По думите на Жозеф Дол трябва бързо да се възстанови доверието в страната ни, за да бъдат пуснати европейските фондове.

Лидерът на ЕНП е категоричен още, че ще се намери решение в полза на гражданите, а не на един или друг политик. Не можем да подкрепяме популизма и екстремизма, убеден е той.

КТБ е по-важна от Жозеф Дол, обявиха реформаторите
Още...

Стана ясно обаче, че изказванията на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на изявлението си от парламентарната трибуна при откриването на 43 НС за изпит по български за влизане в училище и други екстравагантни идеи на патриотите са затруднили лидера на ГЕРБ в избора на коалиционен партньор.

Борисов няма да разполага ракети срещу съседни нам и партньорски в НАТО държави, както искат от ПФ. Тези идеи възпалили, по думите на лидера на ГЕРБ, посланици и НПО-та.

Категорично е мнението ми по въпроса, изтъкна Борисов, като недоумява как от РБ ще се уговорят с ПФ по тази тема.

Лидерът на ГЕРБ настоява на вчерашното си предложение за коалиция с РБ и плаващо мнозинство. Стабилност не може да има при така разпределените партии в парламента. Така ни е избрал народът, допълни той.

Тревогите за България в ЕС били огромни. Борисов гарантира, че ако има кабинет ГЕРБ-РБ еврофондовете към страната ни ще бъдат пуснати в пълния им обем. Оттам нататък, ако имаме акъл българските партии да работим заедно - добре, ако не - въпросът стои тук, коментира Бойко Борисов.

Той даде висока оценка за качествата на Валери Симеонов като политик, но идеите на ПФ са неприемливи за герберите. Ако Лукарски е готов да подпише с тях, да подписва и да отива в Брюксел да обяснява какво е подписал, посъветва той лидера на СДС.
Припомняме, реформаторите не са съгласни да се състави коалиция на малцинството.

При създалата се ситуация Борисов е готов да внесе кабинет на малцинството на ГЕРБ, а който иска да го подкрепя. Бойко Борисов е категоричен, че с РБ има почти 100% съвпадение на позициите и нямало при бъдещо управление да е зависим от тях. Няма обаче според него гаранция за бъдещето на кабинета. Всичко било доверие „на честна дума".

Европейският гост не си тръгна от трибунката с Бойко Борисов без инциденти. От „Атака" атакуваха Жозеф Дол. Волен Сидеров, придружаван от депутатката Меглена Александрова и репортери от ТВ Алфа, се опитаха да засипят с въпроси лидера на ЕНП.
„Защо се бъркате във вътрешните работи на България", попита лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Отговор обаче не получи.