"Зоната "хазарт" продължава да е атрактивна". Това мнение изрази пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той припомни, че някои от хазартните оператори са подали в началото на пандемията молби за получаване на обезщетения, но няма информация от НАП дали е имало такива плащания.

По думите на Безлов от Агенцията по приходите не са искали да получат дейностите на Комисията по хазарта, а е трябвало в спешен порядък да поемат тези функции. 

"Имат проблеми, които те откриват сега, които могат да доведат до дела с действащи хазартни оператори, нарушения, свързани с действащи закони", уточни той. 

Комисията по хазарта прехвърля правомощията си на шефа на НАП

Комисията по хазарта прехвърля правомощията си на шефа на НАП

Това става с промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта

Безлов обясни, че големият хазартен пазар, който остана при частните оператори, са спортните залагания.

"Очаквано е, че новите големи оператори се бият за пазарен дял. При специфичната ситуация на пандемията може да се залага, защото спортовете, при които има залагане, оперират. Вървеше през последните години тенденция на постоянен растеж на пазара на интернет залагания и през телефони", поясни той.

Поредните промени в Закона за хазарта фокусираха вниманието на депутатите от бюджетната комисия в парламента, които разгледаха на първо четене нова серия от промени в Закона за мерките и действията при извънредно положение.

Тихомир Безлов коментира, че не разбира какво се случва и не може да се ориентира каква е причината за бързането за промени. 

Конституционният съд не допусна разглеждане на промените в закона за хазарта

Конституционният съд не допусна разглеждане на промените в закона за хазарта

Решението беше взето единодушно с 11 гласа