„10% пенсиите нагоре, данъците надолу до 10%", извежда на първа страница „24 часа"

Наесен третата възраст у нас ще посегне към бюлетината окрилена, тъй като от 1 октомври пенсиите на всички се вдигат с още 10 процента.

БСП ще предложи повишението в "Евксиноград" днес. В разширеното заседание на правителството ще участват и лидерите на НДСВ и ДПС цар Симеон Втори и Ахмед Доган.

Вдигането ще е за всички пенсии от трудови доходи и ще засегне повече от 2 милиона души. То ще струва малко над 400 млн. лева на бюджета, потвърди икономическият министър Петър Димитров.

„Либия плаши да изгони всички българи", научаваме от „Труд"

Либия заплаши вчера да прекъсне дипломатическите и икономическите отношения с България и да изгони близо 800-те българи, работещи на нейна територия, заради помилването на осъдените в СПИН делото медици.

Висши представители на либийското правителство "заплашиха да прекъснат връзките с България, но казаха, че още не са взели това решение, защото трябва да следват някои процедури", предаде от Триполи телевизия "Ал Джазира".

Джамахирията щяла да търси и подкрепа от Арабската лига и Европейския съюз за санкции срещу страната ни.

Телевизията се позова на пресконференция на либийския премиер Багдади ал Махмуди и външния министър Абдурахман Шалкам в Триполи вчера.

„Либия хленчи: София ни предаде", четем в „Стандарт"

Помилването на шестимата медици е незаконен акт от страна на българските власти. Това обяви вчера либийското правителство.

"Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат предадени на заведение за изтърпяване на наказания, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин", заяви външният министър на Джамахирията Абдел Рахман Шалкам.

София е нарушила законните процедури на екстрадицията, предвидени от международното право и от споразумението между двете държави, добави премиерът Багдади Махмуди.

"Ние следвахме законната процедура, а България ни предаде", заяви Махмуди. Според премиера френският президент Никола Саркози също изразил недоволството си от начина, по който са помилвани сестрите. От Франция обаче не дойде никакво потвърждение за подобен разговор.

Либия е внесла меморандум в Арабската лига за приемане на общо решение срещу София. Триполи сезира и Африканския съвет, и Организацията Ислямска конференция. Срещата ще се състои в понеделник. Шалкам обвини европейските страни, че са политизирали случая с българските медици и са се обединили зад престъпници. Говорителят на семействата на либийските деца Идрис Лага пък призова либийското правителство да се обърне към Интерпол, за да бъдат арестувани отново шестимата медици.

София отхвърли всички обвинения на либийската страна. Актът на помилване от страна на президента Георги Първанов е изрядно обоснован от правна страна, подчерта външният министър Ивайло Калфин.

„Триполи вини България в предателство", съобщава „24 часа"

Либия обвинибългарските власти в "предателство" и "незаконна процедура" заради помилването на нашите медици след завръщането им в родината.

"Те трябваше при пристигането си да бъдат прехвърлени в място за излежаване на наказания, а не да бъдат освободени по този шумен и незаконен начин", заяви на пресконференция в Триполи вчера министърът на външните работи на Либия Абдел Рахман Мохамед Шалкам.

„Бариери на "Графа" до 2 седмици", разбираме от „Труд"

До две седмици в двата края на столичната улица "Граф Игнатиев" ще бъдат поставени бариери. Това обеща вчера кметът на София Бойко Борисов.

С решение на общинския съвет преди месец улицата бе обявена за пешеходна зона. На сесия в четвъртък обаче стана ясно, че освен трамваите там продължават да се движат и коли.

"Ще поставим бетонни прегради в земята, които ще се вдигат и свалят от ватманите с дистанционно управление", обясни Генерала. Дистанционни щели да има на автомобилите на Бърза помощ и пожарната, за да минават оттам при нужда.

Тезата на Борисов е, че нарушения правят предимно коли на МВР. Той помоли вътрешния министър Румен Петков да им забрани да карат по "Графа".

„Границата под блокада", извежда на първа страница „Стандарт"

Границите ни за няколко часа бяха под пълна блокада. Километрични опашки задръстиха КПП-тата. Шофьори и летовници ругаеха на поразия. Причината бе в нелепа заповед на шефа на Гранична полиция ген. Красимир Петров. Той наредил всички тирове да пресичат браздата само ако водачите им имат два документа. Те трябвало да носят нотариално заверено пълномощно, че имат право да управляват камиона, и копие от актуалното състояние на фирмата превозвач.

Заповедта била подписана късно в петък.

Подлудиха ни, къде да намерим в събота работещ нотариус, жалва се шефът на асоциацията на превозвачите Красимир Лалов. Това е нелепо! Досега шофьорите ни носеха само копие от трудов договор, допълни гневно той. Хаосът продължи над три часа, докато МВР шефът Румен Петков отмени заповедта и поправи гафа на подчинения си.
От скандалната ситуация обаче намазаха чуждите тирове. Те минаваха безпроблемно, нашите висяха.

Тази заповед ни връща в комунизма, отсече шефът на фериботния комплекс в Оряхово Добри Радев. Станало е някакво недоразумение с тази абсурдна заповед, коментираха ситуацията и шофьорите, чакащи на опашка пред Дунав мост.

Струпване на около 200 камиона имаше вчера сутрин и на границата с Турция. Причината обаче беше в европейската забрана тежкотоварните автомобили да се движат по магистралите през почивните дни.

Затова стройната редица от тирове между Капъ куле и ГКПП Капитан Андреево е обичайна гледка в петък, събота и неделя.

„10% данък за заплатите над 400 лева", разкрива „24 часа"

Революцията в БСП за плоския данък само чака залпа на Евксиноград. Да се въведе облагане с 10% на всички доходи над 400 лв. - тази оферта левите ще ударят по масата на изнесеното разширено заседание на правителството в морската резиденция днес. Сбирката, на която властта ще прави разчети по бюджета за 2008 г., е с участието и на лидерите на НДСВ и ДПС Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

„Конституционният съд остана без дела", отбелязва „Труд"

Конституционният съд (КС) вече няма дела за разглеждане, установи "Труд". Причината е, че докато КС се накани да се произнесе по последното останало му дело, парламентът промени оспорения законов текст. И сега делото ще бъде прекратено.

Последно в КС отлежаваше искането на омбудсмана Гиньо Ганев срещу въведения образователен ценз "бакалавър" за общински и районни кметове. Парламентът вписа ограничението в Закона за местното самоуправление и местната администрация м. г. Ганев го оспори през март 2007 г., като твърдеше, че се нарушава гарантираното от конституцията право на гражданите да бъдат избирани без каквито и да било дискриминационни ограничения, цензове или привилегии.

КС образува делото на 26 март, на 17 април допусна искането за разглеждане и даде 20 дни срок за становища. Но така и не се произнесе. Междувременно в последния брой на "Държавен вестник" бе обнародвана промяна, с която образователният ценз за кметовете се отменя.

„Огън заклещи влакове", пише „Стандарт"

Три влака бяха блокирани за 4 часа в огнена стихия. Вчера преди обяд избухна голям пожар до жп линията между гарите Подвис и Завет, Бургаско. Заради огнените езици се наложило ускореният бърз влак от София за Варна да изчаква на гара Подвис. Другите два трена - от Варна за София и от Русе за Бургас, останаха заложници на гарата в Завет.
Военното министерство ще преоборудва четири хеликоптера Ми-17 за гасене на пожари. Това стана ясно вчера след оперативно заседание с участието на министри и местната власт. То бе в Стара Загора, където бушуват най-големите пожари.

Страната няма да купува нова авиационна техника, тъй като това би било лукс. Ние не сме САЩ или Русия, за да си позволим големи самолети. По-важно е да имаме добра международна координация, коментира премиерът Сергей Станишев. Вътрешният министър Румен Петков пък е направил предложение за изграждането на регионален център за наблюдение и координация при различни бедствия. Това може да стане след задълбочен анализ и обосновано предложение към ЕС, НАТО и Русия. Пожарите в страната са под контрол, бе категоричен министър-председателят. През последните месеци са възникнали над 4000 огнища, но не е допуснато те да достигнат населени места и важни обекти като военния завод "Арсенал".

На пресконференцията след заседанието в отговор на въпрос Станишев заяви, че ще забрани да се изнася изгорялата дървесина. Такава забрана обаче има още от 2002 г. Тя обаче се заобикаля лесно, защото важи само за страни извън Евросъюза. обясниха пред "Стандарт" експерти.

В България има 7 завода, които биха могли да преработват изгорялата дървесина, каза зам.-министърът на земеделието Стефан Юруков. Тя е най-добрият материал за модерните напоследък леки мебели,тъй като се съкращава процесът на преработка.

Генерала иска да бута "Кремиковци", четем в „Труд"

Столичният кмет Бойко Борисов предложи вчера металургичният комбинат "Кремиковци" да бъде съборен, а на негово място да се изгради нов квартал. "Градът не може повече да расте към Витоша и да се качи на Черни връх.

Северните райони са празни, а няма интерес към тях, защото "Кремиковци" ги отравя", обясни пред "Дарик" радио Генерала. Мястото било подходящо, защото оттам минавали две магистрали. Общината кандидатствала пред ЕС за 120 млн. евро за рекултивиране на района. "На този слънчев скат на Стара планина ще стане прекрасен квартал, по-добър от "Бояна", прогнозира Борисов.

Той изпрати жалба до Европейската комисия срещу замърсяването на околната среда в града от завода в пъти над допустимите норми. "Стели се дим с всички цветове и няма министерство или воля на правителство да се затвори заводът", заяви кметът. Заплатите на работниците, които сега се трудят в "Кремиковци" до пенсия, били 16 млн. евро и можели да се поемат от излишъка в бюджета. Кметът не е обсъждал идеята си със собственика на комбината индийската фирма "Глобалстил". "Ако не са съгласни, да изваждат 350 млн. евро за пречиствателни инсталации и ще са добре дошли", обясни Борисов. Той съобщи още, че е сезирал ЕК и за лошото качество на водата.

„Държавата хлопва кепенци", съобщава „Стандарт"

Половината държава хлопва кепенци след 2 дни и излиза във ваканция. В отпуска излизат всички министри, общински съветници, почти цялата учителска гилдия, както и голяма част от 350-те контрольори в Софийския градски транспорт. Те обаче ще бъдат заменени с нещатни кондуктори, така че проверките няма да намалеят. По правило целият август месец затварят и всички държавни театри. Магистратите пък излизат в т.нар. съдебна ваканция.

Ръководителите на повечето министерства от петък вече започнаха да се наслаждават на ваканцията си, която по график ще продължи до 12 септември. Докато те почиват, на пост ще останат двамата новопостъпили - министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и правосъдният министър Миглена Тачева, които това лято ще пропуснат да подадат молба за отпуск.

„Камиони задръстиха ферибота на Оряхово", информира „Труд"

Километрична опашка от български камиони се изви вчера сутринта пред ферибота в Оряхово. Нито един от ТИР-овете не бе допуснат да се качи на фериботната платформа заради влязла в сила от 0 ч заповед на национална служба "Гранична полиция". Според заповедта водачите на напускащите страната МПС-та трябва да представят справка за актуалното състояние на фирмата превозвач и нотариално заверено пълномощно за управление на превозното средство.

"Пълно безумие! Това го няма никъде в европейските държави", коментира Красимир Лалов, шеф на Националната асоциация на превозвачите.

„Момиче на 4 г. преплува Дунав", разкрива „Стандарт"

Момиче на 4 години преплува Дунав и събра очите на стотиците зяпачи на традиционното преплуване на реката при Свищов. Малката Неделя Самоковлиева обаче няма да получи грамота за официален рекорд. Причината е, че през цялото време бе със спасителен пояс. Въпреки това Неделя получи наградата на кмета на община Свищов Станислав Благов. Тя обаче бе за това, че цялото семейство е преплувало Дунав. Освен с майка си и баща си Неделя плуваше и редом с дядо си Апостол, който също се справи геройски.
Общо 250 души се хвърлиха в реката с намерението да я преплуват.

Между плувците беше и традиционният участник в надпреварата Борис Митев, който досега е плувал 50 пъти. 80-годишният Петър Цветков от Свищов беше най-възрастният участник, а 37-годишният великотърновец Петър Георгиев успя да преплува Дунав не веднъж, а четири пъти за определеното му време.
Въпреки очакванията тази година нито един румънски гражданин не се включи в преплуването.

За всеки участник освен грамота е предвиден и юбилеен медал, а спектакълът "Сила, красота и музика" забавлява гостите.

„Разравят антични монети, докато засаждат домати", информира „Труд"

Антични монети изскачат след дъжд и при оран в дворовете на с. Гиген.

Един от кварталите му попада в историческия резерват "Улпия Ескус" и хората вярват, че под краката им лежи истинско богатство. На стотината жители в него обаче е забранено да правят изкопи на дълбочина повече от 30 см. Докато садят домати, стопаните намират медни монети от римско време.

"Минават разни изкупвачи, дават за монетите от 40 ст. до лев-два за парче", обясни компетентно Милчо Траянов (74 г.).

„Пената в шок от Стоичков", научаваме от „Стандарт"

Треньор №1 по футбол на ХХ век Димитър Пенев е жестоко обиден от отношението на Христо Стоичков към него в интервюто в сп. "MAX".

"Кълна се, че през живота си съм помагал с каквото мога на Стоичков и една лоша дума за него не съм казал", заявил Стратега от Мировяне вчера пред свои приятели. Той нарекъл жестока обидата, нанесена му от носителя на "Златната топка" за 1994 г. В скандалното интервю Стоичков твърди, че Пенев е станал треньор покрай него и останалите от звездното поколение.

Стратега толкова дълбоко приел думите на любимеца си, че отказал да пътува до Плевен за поредния турнир "Каменица ФЕНкупа 07". Геният от Мировяне е патрон на проявата.

Съотборници на Христо от ЦСКА и националния тим подпалиха телефоните в редакцията на "Стандарт" вчера, за да заявят възмущението си от думите по адрес на Димитър Пенев.

Запознати с намеренията на Стоичков твърдят, че атаката му към Стратега била последен опит да осуети избора му за треньор на националния тим. От БФС обаче вече са взели категоричното решение - селекционер ще е Димитър Пенев.

„Ловят сомове и щуки с кухненско въже", разбираме от „Труд"

Изобретателни риболовци хващат сомове и щуки край бившия рудник "Котлована", прилагайки технология тип "комбайн". На карбоново въже, на което домакините си простират прането, се поставяли 10-15 куки, нанизвали се коркови тапи от бутилки и голяма пластмасова бутилка от минерална вода.

Така зареден, комбайнът се оставял във водата в очакване за стръвта да се хване сом или по-едра щука. Докато дърпала въжето, рибата се изтощавала и лесно влизала в рибарското кошче.

„Бира на корем се лее в Банско", разкрива „Стандарт"

Биреният фест докара много наши и чужди туристи в курорта Банско. Шоуто на пивото и музиката ще радва местните хора и гостите на града до 5 август. На централния площад край фонтаните са опънати шатри за 300 посетители, а интересът към проявата е огромен. Дори в дневните горещини не са никак малко тези, които се разхлаждат с бира. Привечер става страшно. От 20,00 часа до полунощ опашките пред скарата и мокрия бар не секват. Във всеки един момент там се трупат най-малко по 50 мераклии за пиене и хапване.

Защото дори в планинския курорт вечерите също не са прохладни. А в жегата изпитаното лекарство е студената бира, гарнирана с подходящо мезе.

Организатори на бирения фест са собствениците на комплекс "Молерите", на "Кемпински Хотел Гранд Арена" и общината. Те са се погрижили за посетителите не само с пиво и мръвки, но и са им осигурили много музика.
Всяка вечер гостува известен певец или група.

Преобладават фолк изпълнителите. Тук вече пяха Бони, Галена, Тони Дачева и Преслава. Днес ще има фолклорно надсвирване между оркестрите на механите в курорта. Най-добрият състав ще грабне награда от 350 лева. Предстоят изяви на Райна и Константин, Десислава, Янко Неделчев, Даниела, женски фолклорни групи, както и на рап бандата "Ъпсурт".

В петъчната вечер стотици бяха правостоящите. Някои от тях стояха буквално на един крак, но здраво стискаха чашите с пенлива бира. Не си и помисляха да се оплакват.

Сред компания от банскалии се бе озовал германецът Хайнрих. За да не се реди на дългата опашка поне половин час, бе взел във всяка ръка по халба пиво.

Успял е да се пребори с конкуренцията и да "паркира" мезето си на крайчеца на една маса. Разбира се, подслаждаше бирата си с наденица. "Тук купонът е супер и е интернационален - каза той. - Не мърдам оттук, защото ми харесва. Завчера се веселихме заедно с едно испанско семейство. Най-силно ме впечатлява, че местните хора са много отзивчиви и любезни. Не създават никакви проблеми на нас, чужденците. За един германец няма нещо по-хубаво от комбинацията между студена бира, топли наденички и весела компания", сподели младият немец. Искаше да каже още нещо, но по тонколоните зазвуча право хоро и нашенците го грабнаха да танцува. Никак не му бе леко, но след малко вече бе в крак с народния танц. Тъкмо престана да бърка, и хорото приключи. "На следващото вече ще съм като българите, няма да ме познаят, че съм чужденец. А сега да заредя батериите с бира, че ми трябват сили", философски реди чужденецът.

"Най-важното за нас е да доставим удоволствие на всички. И се получава повече от успешно. Това е втора поредна година на бирения фест, който със сигурност ще стане традиционен. Толкова хора има, че не усещаме нищо от купона, затрупани сме с работа. В понеделник ще ги изненадаме с тържествена заря по случай първата годишнина от създаването на комплекс "Молерите"", казва Теодора Лазарова, която не изпуска и за миг от погледа си всичко, което се случва на площада пред кметството.

Освен гостите на града много активни са и банскалии. "Нещо като втора младост кара позастарелите ни булки да зарежат всичко заради танците, та няма кой да ни сготви една свястна манджа", жалват се съпрузи. Това обаче не трогва особено жените им. "В последните 5-6 години правеха някакви концерти с музика, дето не я разбираме много, много - джаз ли е, рок ли е. Е, сега ни пускат народни хора. Как няма да играем? В чудо се виждат чужденците, като гледат какви сме "игриорки", хвалят се бабите. Ентусиастките от третата възраст признават, че за танците си помагат с по някоя и друга студена бира. Седнат, пък поръчат по биричка. Пийват, но не само за здраве. Че без градус няма радост. В случая обаче по точно е твърдението, че без пиво няма танцуване диво.

"Хубаво е, че с този бирен фестивал градът ни оживява в летните жеги. Навсякъде движение, усмивки, красота, младост. А това ни стопля сърцата и отпуска душите", разкриват банскалии.

Общината се опитва от 2000 г. насам да превърне зимния курорт в целогодишен. Затова през летните месеци Банско става музикалната столица на Балканите. Само от месец май до септември тук се провеждат фолклорен фестивал, сегашният бирен фест, а от 7 до 13 август ще е Десетият юбилеен джаз фест. "С музика, спортни и културни прояви привличаме туристи насам и през лятото. Не бива такава огромна леглова база да е пълна само през зимата. С всяка година през летните месеци гостите ни се увеличават", твърдят хотелиери.

„Станишев се видя с Хрътката", отбелязва „Труд"

Местният чешит в Стара Загора Иван Хрътката пресрещна премиера Сергей Станишев на влизане в колата му вчера. "Как е, как е?", попита свойски той, като се представи като бивш треньор. Това каракачанка ли е?", попита Станишев и посочи кучето на Иван. "Каракачанска овчарка", отвърна гордо собственикът. "А защо е толкова хърбава", жалостиво попита премиерът. "Добре си е, просто има малки кученца", каза Иван Хрътката.

Накрая той пожела на премиера лек пък и ползотворна работа. Хрътката попита Станишев още дали някои от лидерите на националистическата опозиция случайно не са луди. "Аз съм историк, не лекар", засмя се премиерът.