24 часа

Само малки фирми със субсидия за неуки безработни

Само малки фирми вече ще получават субсидия от оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” за назначаване на безработни без образование, хора в предпенсионна възраст и дългосрочно безработни. Това обяви вицепремиерът Ивайло Калфин.

Подборът на фирмите по схемата “Обучение и заетост” вече няма да е само по бързина на подаване на документите, но и с допълнителни критерии, обясни министърът. В сряда Калфин спря схемата, която се прочу със свръхбързото раздаване на 8,1 млн. лв. от еврофондовете.

„Труд”

118 депутати приеха електронното гласуване

Народното събрание прие да има електронно гласуване. Това стана тази вечер с гласовете на 118 депутати. Против бяха шестима, а трима се въздържаха. Представители на всички парламентарни групи без БСП подкрепиха промяната в изборния кодекс, която урежда онлайн гласуването.

"Електронното гласуване, прието!!", написа във фейсбук депутатът от РБ Петър Славов, един от най-големите поддръжници на онлайн гласуването.

 „Стандарт”

Парламентът вкара графа "Не подкрепям никого"

Депутатите решиха в изборната бюлетина да има графа "Не подкрепям никого". Гласовете на отбелязалите я ще се считат за действителни, но няма да влияят за разпределението на мандатите и за вдигане на 4-процентовата бариера за влизане в парламента. За квадратчето "против всички" гласуваха 77 народни представители, 23-ма бяха против, а трима се въздържаха. До окончателното решение се стигна след ожесточени спорове в поредното извънредно заседание за поправка в Изборния кодекс.

 „Монитор”       

Експолицейски шеф дал 150 бона на бандит

Бивш полицейски шеф дал 150 бона на бандит с 2 присъди, без да има подписан договор за крупната сума и без уговорка кога трябва да се върнат парите. Такива показания дал пред съда експолицай от Южна България по едно от делата за конфискация на престъпно имане, заведено срещу крупен бизнесмен от региона от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Куриозните показания на бившето ченге обаче далеч не са единствените обяснения на кошаревски свидетели, които бранят незаконно имена пред Темида в полза на проверявани лица, обясниха за „Монитор“ от комисията.

„Сега”

Провалите на държавното управление пращат България на опашката в Европа

Най-големите проблеми на България идват от провалите на държавното управление и това е основната причина страната ни да се закотви твърдо на опашката в Европа. Нещо повече - по някои показатели изоставаме и от държавите, които тепърва очакват одобрение да станат членки на Евросъюза. Това показва новото проучване The CatchUp Index ("Индекс на настигането"), представено вчера в София.

Анализът потвърждава горчивата истина, че в България институциите не си вършат работата, а чиновниците ни имат ориенталски манталитет. Класирането е красноречиво - 33-та позиция от общо 35 държави по (не)справяне с корупцията и 32-ро място по показателите "върховенство на закона" и "ефективност на институциите". Напук на колосалните инвестиции от европейския и българския бюджет в нови магистрали и големите хвалби на премиера Бойко Борисов, страната ни се намира на 30-о място по транспортна инфраструктура. 29-ото място в дисциплината "демокрация" е обидно за България, но е факт.

„Дума”

АБВ в Бойчиновци напусна Първанов

Общинската организация на АБВ в Бойчиновци публично напусна партията и се върна в БСП. "Георги Първанов ни разочарова и ни предаде. Ние бяхме сред основателите на АБВ преди 2 г., защото очаквахме, че това е далновиден ход за обединяване на лявомислещите хора извън БСП. Това не стана, горе започнаха да преследват лични интереси и да се държат надменно", обясни Десислав Денков.

Приемането на доскорошните абевейци в БСП стана в с. Лехчево в присъствието на председателя Михаил Миков и депутата д-р Емил Райнов. Представители на организациите на АБВ в селата Лехчево, Громшин, Охрид, Владимирово и Бели брод дадоха на доскорошния си лидер Денков членските си карти, за да ги върне на Първанов.

 „Капитал дейли”

България изостава още в догонването на страните от ЕС

България не само не успява да настигне старите държави-членки на ЕС по ключови показатели, но дори изостава в догонването им. Това се вижда от тазгодишното издание на "Индекс на настигането". Той се изготвя за пета поредна година от институт "Отворено общество" сред 35 държави-членки и кандидати за ЕС и следи 47 индикатора, групирани в 4 категории - икономика, качество на живот, управление и демокрация. В общото класиране за 2015 г. България вече изостава от Румъния и се нарежда на последно място в Европейския съюз.

„Новинар”

Милион българи тръгват на път за Великден

Почти един милион българи ще тръгнат на път за Великден. Близо 220 000 нашенци ще заминат зад граница по празниците, обясни за "Новинар" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Други 500 000 пък ще пътуват за отдих в рамките на страната.

От КАТ и АПИ очакват засилен поток и от румънски туристи, които ще се насочат към родното Черноморие. През Дунав мост и Дуранкулак се очаква да минат над 40 000 автомобила. За целта за туристите са подготвени брошури с маршрутите. У нас за Великден и Гергьовден трябва да почиват и около 70 000 гърци.