Разпространение.

"Дума":

13 нови случаи на коронавирус у нас, още двама починаха

661 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден има още два смъртни случая на лица, при които е установена заразата.

През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 10 са в област София и 3 в област Кюстендил. Лабораториите продължават да работят.

230 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 35 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина - към 11 април: 371 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 290 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград - 18; Бургас - 26; Варна - 24; Велико Търново - 9; Видин - 2; Враца - 2; Габрово - 2; Добрич - 12; Кърджали - 12; Кюстендил - 15; Ловеч - 2; Монтана - 18; Пазарджик - 14; Перник - 8; Плевен - 9; Пловдив - 33; Русе - 5; Силистра - 2; Сливен - 11; Смолян - 17; София - 395; Стара Загора - 15; Хасково - 6; Шумен - 4.

Парад по време на пандемия.

"Сега":

Военните предлагат парад за Гергьовден, но само с техника

Военните предлагат да има все пак парад за 6 май - Денят на храбростта и Българската армия, но той да е само с техника.

"Моето предложение към правителството ще бъде парадът да е само с техника, тоест да бъде затворен за външни посетители, да няма строени войнишки блокове, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ. Към момента не е ясно каква точно техника би участвала в евентуално издание на парада в този формат. Обичайно участват няколко хеликоптери, изтребители и транспортни самолети, както и малко танкове, други бронирани машини, подвижни ракетни комплекси, гаубици.

Дарения.

"Монитор":

Делян Пеевски осигури 2000 теста за Банско, БЧК събра над 560 000 лв. помощи

Дарителските кампании за битка срещу коронавируса в цялата страна продължават. До момента по банковата сметка на БЧК са набрани 562 582 лв.

От БЧК посочиха, че освен финансови средства от съпричастни и лоялни партньори са привлекли и големи количества материални дарения на стойност 244 371 лв. за подпомагане работата и за безопасността на медицинските екипи в болниците в София и в страната, на доброволците, на полицаите и на други активно участващи в битката с пандемията.

Междувременно в събота по обед при кмета на Банско Иван Кадев пристигнаха три кашона с 2000 бързи теста за коронавирус. Предаде ги лично кметът на община Белица Радослав Ревански, който е координатор на всички дарения, които депутатът и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски прави в Благоевградска област, откъдето е избран за депутат.

Облекчение.

"24 часа":

11 държави признават изтекли български лични документи

11 държави към момента са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават изтекли в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. български лични документи - Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Други 7 държави към момента признават със специални условия изтекли български лични документи - Словения, Португалия, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия.

Словения ще признава до края на юли 2020 г. български лични документи, които изтичат по време на епидемията. Португалия ще признава за валидни всички документи за самоличност (португалски и на чужди граждани, пребиваващи в страната дългосрочно), чийто срок на валидност изтича от 1 март до 30 юни 2020 г.