Конституирането на новата власт и първите й действия са водеща тема за вестниците.

"Първото си вето върху Закона за концесиите наложи в четвъртък президентът Румен Радев. Той упражни конституционното си правомощие да върне за преразглеждане в Народното събрание закон, който според него не отговаря на обществения интерес. Законът за концесиите е приет в последните часове на 43-ото народно събрание с минимално мнозинство, заяви Радев. В него по думите му има разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Държавният глава смята, че законът въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики. Според Радев текстовете предпоставяли вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Като допълнителен аргумент президентът изтъкна факта, че Законът за концесиите предвижда промени в други 29 закона, с което "навлиза в дълбочина в икономическите отношения на държавата"..." - в. "24 часа".

"Новите зам.-министри станаха 16 Министър-председателят Огнян Герджиков подписа указ, с който назначи 16 нови зам.-министри. "Стандарт" първи написа за трима от тях - Светла Янчева, Георги Георгиев и Иван Палигоров, които подсилват Земеделието и храните. В екипа на служебния вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев влизат Атанас Кундурджиев, Галин Каменов и Любомир Гайдов. И тримата са били за този пост в различни периоди. В Министерството на образованието и науката заместник-министри стават Ваня Стойнева и Мария Гайдарова. За заместник-министри в МОСВ са назначени Мариела Начева и Ренета Колева. Деница Александрова-Митрова и Валери Тарандов са назначени за заместник-министри в Министерството на правосъдието. Служебният министър на финансите Кирил Ананиев взе като заместник проф. Румен Брусарски. Константин Делисивков става заместник-министър на енергетиката. В екипа на служебния министър на икономиката Тодор Седларски влизат Лъчезар Борисов и Любомир Ганчев." - в. "Стандарт".

"Авторът на жълтия сайт "Афера" Валери Тарандов бе назначен за зам.-министър на правосъдието със заповед на служебния премиер Огнян Герджиков. Тарандов е юрист от Софийския университет, специализирал е правораздаване, работил е като адвокат, а от 2015 г. е зам.-шеф на арбитражен съд към неправителствена организация, мотивираха назначението от Министерския съвет. Назначението на Тарандов бе обявено първо в "Афера" - жълтия сайт се похвали, че е техен автор. Предложението за Тарандов е на правосъдната министърка Мария Павлова, както всички назначения на заместници се правят от министри, казаха от правителствената пресслужба. Тарандов е съпруг на известната столична съдийка Вера Чочкова. През годините жена му е решавала знакови дела. Чочкова се прочу за първи път през 2001 г., когато обяви за "невинен" бившия шеф на ВИС-2 Георги Илиев, вече покойник, по обвинение за хулиганство и побой над Слави Бинев в БИАД. Съдийката оправда и бившия столичен кмет Стефан Софиянски по едно от делата срещу него. Миналата година Чочкова осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров да чисти паметници." - в. "24 часа".

"Държавен фонд "Земеделие" изплати близо 128 милиона лева по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) на земеделските стопани, за които актуализацията на данни в Системата за идентификация на земеделски парцели (СИЗП) не беше приключила и не получиха плащания през декември миналата година. Изчисленията са извършени по индикативна ставка от 198 лв./хектар." - в. "Труд".

Наближаващите избори заемат все повече място на страниците на всекидневниците.

"Решението на ВАС на извънредните парламентарни избори да се гласува машинно в цялата страна и чужбина, а не само в 500 секции, изправи един срещу друг експерти и организатори на вота на 26 март. Докато специалистите виждат приближаващ хаос и предупреждават, че ще е почти невъзможно техниката да се осигури навреме, правителството и ЦИК успокояват, че всичко върви по график. Със сигурност обаче машинното гласуване ще оскъпи двойно вота, за който служебният кабинет задели около 30 млн. лв. Дори и машините да се вземат под наем, ще са необходими 22.5 млн. лв. "Всичко върви, нямаме технически проблеми на този етап", декларира вчера вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря пряко за изборите, след среща с ръководството на ЦИК, ГРАО и други звена. Той бе категоричен, че правителството ще осигури необходимия брой машини за гласуването, за които ЦИК ще обяви обществената поръчка. Комисията обаче няма никаква готовност за това - тя не знае нито дали поръчката ще бъде само една, нито колко пари ще са необходими, нито дали техниката ще бъде наета от други държави или закупена. "Каквито и да са средствата, колкото и повече да са средствата, ще търсим решение", обеща вицепремиерът Янев. Експертите предупредиха, че ако обществената поръчка продължава да се бави, времето може да се окаже недостатъчно за провеждането й. От "Сиела норма" - фирмата, която два пъти досега е доставяла машини за изборите, коментираха, че този път може изобщо да не участват в конкурса. "Ако поръчката не бъде приключена и договорът не бъде сключен до месец преди изборите, ще бъде изключително тежко и почти невъзможно да се изпълни", заяви директорът на фирмата Веселин Тодоров. Той допълни, че за разлика от президентските избори миналата година, когато за доставката на 500 устройства е била необходима седмица, сега за оборудването на над 12 500 секции във и извън България е нужен повече от месец..." - в. "Сега".

"Машините за гласуване най-вероятно ще бъдат наети от Филипините, откъдето ще бъдат транспортирани с кораби. Това пише "Труд", позовавайки се на разговор на репортер на вестника с Елеонора Съйкова от "Сиела Норма". Фирмата в консорциум с мутинационалната "Смарт матик" от 2014 до 2016 г. осигурява всички машини под наем за експерименталното гласуване с тях. Съйкова поясни, че големият брой устройства - 13 000 - прави невъзможно транпортирането им със самолет. Все още нямало сметки колко ще струва транспортът. На въпрос защо Филипините са най-вероятният доставчик тя отговори, че там има 90 000 машини, които са собственост на държавата. В Белгия устройствата били на районите и било трудно да се преговаря с всеки от тях поотделно." - в. "24 часа".

В. "Труд" цитира Николай Ненчев във връзка с призива му за обединение на десницата: "Изпратих това писмо вчера и неслучайно го написах вчера в деня в памет на жертвите на комунизма с надежда, че ще бъде разбрано",каза пред БТВ бившият военен министър Николай Ненчев във връзка с писмото, изпратено от него до Гроздан Караджов, Радан Кънев и Христо Иванов. Бившият военен министър се надява, че партиите в дясното пространство ще се вразумят и ще се явят заедно на изборите. "За пореден път обричаме българската демократична кауза на провал. Трябва да погледнем истината в очите и да видим, че страната ни е изправена пред тежък избор", смята Ненчев. Той добави, че с Гроздан Караджов вече се е чул по телефона, за да обсъдят писмото, както и с Христо Иванов. "Надеждата ми е да се явим като единен блок. Ако не - искам да разбера какво ни разделя", допълни Ненчев. Ненчев коментира също посещението на държавния глава в Брюксел. "Посещението на Румен Радев в Брюксел ще запомня с искането на нашия президент санкциите към Русия да бъдат отменени. Изглеждаше ми като посланик на Русия", заяви Николай Ненчев. Той добави, че е твърде рано да се правят оценки за принадлежността на Радев, а високият процент на одобрение се дължи на това, че е нов президент. "Вчера като чествахме жертвите на комунистическия режим нито той, нито някой от администрацията на президента не се появи, което е много лош знак", смята Ненчев. По повод годишнината от първите присъди на т.нар. Народен съд, Ненчев каза, че политическата класа има вина за това, че не се говори по темата. "Това е национална черта, ние не почитаме само и единствено тези жертви, ние трябва да почетем историята и техните усилия. Те направиха толкова много", категоричен е Ненчев."

"Софийският градски съд (СГС) уважи днес искането на евродепутата Николай Бареков за преименуване на партията "България без цензура" в партия "Движение Презареди България". Освен това от съда бе поискано в регистъра на политическите партии да се впише промяна в символите на формацията, да се запишат двама нови членове в националния съвет и един в изпълнителния. Решението не е окончателно и подлежи на протест в 7-дневен срок. Днес представителят на прокуратурата заяви пред съда, че искането отговаря на закона и не възрази срещу вписването на промените. Влизането на решението на СГС в сила обаче поставя под въпрос дали партията ще успее да се впише с новото си име за предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Дори и да няма протест от прокуратурата, решението не може да влезе в сила преди изтичането на 7-дневния срок. По принцип в правото сроковете се броят от следващия ден, в който е станало дадено събитие, т.е. в случая ще се брои от 3 февруари. Това означава, че решението ще влезе в сила на 9 февруари. Крайният срок за регистрация на партиите е 8 февруари. Ако в случая се приеме да се брой срока от деня, в който решението за промяна на данни в регистрацията на партията, е станало известно на страните, т.е. от днес, то срокът изтича на 8 февруари." - в. "Дневник".

Всекидневниците продължават да следят и отзвука от доклада на ЕК за корупцията и състоянието на съдебната система у нас.

"Нито българските институции са толкова корумпирани, нито главният прокурор има нужда от повече отчетност пред парламента. Това са два от основните изводи от обсъждането във Висшия съдебен съвет (ВСС) на последния миниторингов доклад на Европейската комисия (ЕК). Верен на традицията си да вижда в докладите само това, което му харесва, съветът и този път показа, че няма намерение да предприеме някакви сериозни действия. Единствено главният съдебен инспектор Теодора Точкова заяви, че структурата е съгласна да получи външна помощ за установяване на добри практики. С конституционните промени в края на 2015 г. на инспектората бяха дадени правомощия за проверка на декларациите на магистрати за имущество и интереси. Извън това обаче за пореден път съветът положи сериозни усилия да убеди всички, че нещата не са чак толкова зле. Незабравка Стоева обясни, че докладите се истеризират. "Според мен в последните няколко години сякаш обществото истеризира в една оценка, но аз искам да обърна внимание, че в България не сме общество от престъпници, в България не сме толкова корумпирани, така че постоянно да стои една оценка - няма резултати в борбата с корупцията". И в последния, и в предишните доклади ясно е посочено защо тази оценка стои - липсата на присъди за корупционни престъпления. В най-пресния доклад дори бе отбелязано, че в някои области корупцията се е превърнала в норма. Всеки път се подчертава и липсата на присъди за корупция по високите нива. В отговор разследващите рапортуват колко обвинения са повдигнали. След което комисията напомня, че тези числа не значат нищо, ако няма осъдителни присъди, каквито много рядко се постигат. Няма да има действия и по друга сериозна препоръка на ЕК - главният прокурор да се отчита повече. Сотир Цацаров е твърдо против това и вече започна да се подсигурява срещу бъдещи конкретни въпроси от страна на депутатите, като поиска Конституционният съд да се произнесе може ли да бъде питан за конкретни разследвания. Самият той смята, че такъв отчет не бива да се дава в парламента, а може да бъде питан само по общи въпроси. Главният прокурор все пак обясни, че след като се формира следващото народно събрание, една комисия може да изслушва периодично прокуратурата, без да задава въпроси за конкретни разследвания..." - в. "Сега".

"Европейските експерти може и да били подведени от родни политици при изготвянето на доклада за съдебната рехформа. Това стана ясно от събранието на Висшия съдебен съвет, на който трябваше да се обсъждат препоръките. За пръв път председател на събранието бе служебния министър Мария Павлова. Дискусиите по-същество се забавиха повече от 2 часа, а разговорът се нажежи до толкова, че главният прокурор Сотир Цацаров напусна залата. Старт на споровете постави Галя Георгиева. Именно тя видя влияние на източници на информация, която са ползвали чуждите есперти от страна на бившия правосъден министър Христо Иванов и Съюза на съдиите в България. Тя визира снимки, на които се виждат членът на ВСС Калин Калпакчиев, няколко съдии, както и Иванов. Това пък провокира Галина Карагьозова да нарече съмненията й "чудовищни". "Няма да давам обяснения с кого съм се движил и с кого съм бил, ако иска главният прокурор да провери законността на следенето", скочи Калин Калпакчиев. Цацаров отвърна, че няма намерение да прави това и напусна залата. "Липсата на мерки по същество от заключенията в доклада ще бъдат заменени с лични нападки. Това е неспособността на ВСС да се справи с функциите си", атакуваКалпакчиев. Според Георгиева обаче той унижавал ВСС с поведението си. След като се върна, Цацаров заяви, че този съвет не е органът, който ще сложи край на механизма на мониторинг. Реалистично е спирането на механизма до края на мандата на ЕК. Цацаров обсни също, че нястояването нещата да си останат така е с цел да се използва като инструмент за вътрешнополитически натиск..." - в. "Стандарт".

"Главният съдебен инспектор Теодора Точка "изразява удовлетворението си" от доклада на Европейската комисия, става известно от позиция, разпространена от пресцентъра на институцията. Днес 10-годишният доклад, публикуван миналата седмица, който отчита напредъка на България в сферите на правосъдие и вътрешен ред за целия период на евронаблюдение, ще бъде обсъден и от Висшия съдебен съвет. С измененията в Конституцията от декември 2015 година органът има повече правомощия и отговаря за проверката на имуществото и конфликта на интересите на магистратите. "Относно констатациите и препоръките, засягащи Инспектората към ВСС, изразявам удовлетворението си, че в Доклада не се съдържа критика към досегашната дейност на органа. Напротив - отбелязано е, че съобразно правомощията си преди допълването им с конституционната промяна от месец декември 2015 г. Инспекторатът е допринесъл за отчетността и ефективността на съдебната власт в България посредством редовните си проверки и доклади. Същевременно отчитам и констатацията за неизползван в пълна степен потенциал на институцията да следи за независимостта и почтеността на съдиите, прокурорите и следователите и то поради доскорошната невъзможност, породена от липсата на правомощия", пише още Точкова. Главният инспектор приветства препоръката на комисията на инспектората да се осигури външна помощ с оглед новите правомощия - "запознаване и пренасяне на приложими добри практики най-вече по въпросите, свързани с независимостта и почтеността на съдии, прокурори и следователи". В позицията й е отбелязано още: "Намирам за съществени и адекватни констатациите за неефективност при провеждането на дисциплинарните производства срещу съдии, прокурори и следователи..." в. "Дневник".