Статистика.

"Дума":

189 тежки катастрофи по празниците

"През изминалите празнични дни са станали 189 тежки катастрофи, загинали са 14 души и са ранени 253 души. Данните са за периода 20 декември - 1 януари. Най-честити нарушения са превишаване на скоростта, неправилни маневри и отнемане на предимство". Това съобщи Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Гранична полиция" по време на брифинг, предаде Агенция "Фокус".

За същият период миналата година тежките произшествия са били по-малко - 131, но загиналите са били 16.

Според цифрите най-много катастрофи са станали на територията на столицата, там е и най-голям броят на загиналите - трима.

По време на празниците е имало 477 случая, при които водачи са седнали зад волана след употреба на алкохол. От тях 216 водачи са шофирали с над 1,2 промила.

Най-фрапиращият случай е от Кърджали, където шофьор е хванат с 3,11 промила, след като на централно кръстовище се е ударил последователно в два леки автомобила, а след това и в билборд.

Най-грубото нарушение на ограничението на скоростта е на територията на СДВР - водач е профучал със 172 км.ч. при ограничение в населено място 50 км/ч. Глобата за него е 1400 лева, както и отнемане на книжката за 3 месеца. Има подобен случай и в Русе - там шофьорът е карал със 147 км/ч.

Разследване.

"24 часа":

Прокурори ще ексхумират трупове от дома за дементни в Горско Косово

Всеки един от 24-те смъртни случая в Дома за хора с деменция в Горско Косово проверява Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Както "24 часа" писа вчера, обвинителите се самосезираха по изнесения сигнал на омбудсмана Диана Ковачева до главния прокурор, че за година са починали повече от 1/3 от 57-те обитатели в приюта край Сухиндол. Изяснява се кога е постъпил всеки, който впоследствие е починал, с каква диагноза, каква е средната продължителност на престой в социалното заведение, в какво състояние е бил, от какво е умрял.

Боклук.

"Сега":

Акции срещу нерегламентиран боклук ще се проведат в още 7 места

След мащабната спецакция на МВР в Плевен, при която беше проверено депо за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет, премиерът Бойко Борисов се зарече, че предстоят още поне 7 такива операции. "Поздравявам МВР, ДАНС и прокуратурата за акцията в Плевен. Това не е първото място, където влизат по този начин. Подготвят се акции на поне още седем места", заяви той пред журналисти по време на инспекцията си на "Балкански поток".

Борисов се закани, че "всеки, който мисли, че може да прави далавера на гърба на здравето на българските граждани, ще си понесе санкциите". "Винаги съм считал, че има персонална отговорност, има хора, които получават заплата за своята работа и са оторизирани, когато издадат един документ, той да е законосъобразен. Ако има хора, които са нарушили закона, тук наблизо е Белене, където да завършат своята кариера. Това е борба с корупцията", ядоса се премиерът, който за пореден път се включи на живо на страницата си във Фейсбук.

Окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова заяви от своя страна пред Би Ти Ви, че депото в Плевен "видимо" нарушава изискванията за съхранение на боклуци. От МВР съобщиха преди ден, че са провели мащабна акция, при която е проверен завод за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет. Към момента е ясно, че въпросните отпадъци са пристигнали от Италия по море.

Вода.

"Монитор":

Водата с единна цена в цялата страна, обмислят управляващите

Единна цена на водата е идея, която би могла да бъде обсъдена, посочи министър министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на пресконференция във ведомството с информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната.

"Воден апокалипсис" в България не се задава, ако някой се опитва да всее страх в хората за липсата на вода, за мен това е абсолютно непочтено, коментира Аврамова заради спекулации от последните дни за състоянието на язовирите в страната.

Според Аврамова има насаждане на страх в населението и темата се използва политически. "БСП вероятно се готви за дебатите в парламента. Вероятно се "подгрява" за тези дебати, но смятам, че е некоректно това да става чрез заиграване със страха на хората от липсата на питейна вода", коментира министърът, която представи данни от ВиК дружества за състоянието на водоизточниците, които стопанисват.

Министърът посочи данни за язовирите, които, по думите й, бяха спекулативно снимани и изнесени в публичното пространство. Според тях язовир "Тича" има воден обем, който може да стигне за 30 месеца, ако се ползва само за питейно-битово водоснабдяване. Язовир "Камчия", който захранва Варна и Бургас, по данни на МОСВ, ако се ползва за питейно-битово водоснабдяване, има наличен обем, който може да стигне за 10 месеца. Язовир "Асеновец", от който се захранва област Сливен, има вода за четири и половина месеца.

Язовир "Бебреш", който захранва Ботевград, се следи всекидневно от "Напоителни системи" и там има вода за 3 месеца, ако се ползва само за питейно-битово водоснабдяване.