Отбелязването на 3 март е водеща тема за съботните вестници.

"Пред Паметника на Незнайния войн се проведе официалната церемония по издигането на националния флаг послучай Националния празник 3 март. Церемонията беше придружена с празнични топовни салюти. На площада пред храм-паметник "Александър Невски" дойде президентът Румен Радев. Сред официалните лица бяха също вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на отбраната Стефан Янев, Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, министри от служебния кабинет, омбудсманът на Р България Мая Манолова, политици, общински съветници, общественици и духовници. Присъстваха и стотици граждани... По-рано в катедралата "Св. Александър Невски" патриарх Неофит оглави празничен благодарствен молебен." - в. "Стандарт".

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Това каза държавният глава Румен Радев в своята реч преди тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България... "Дори 5 века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", допълни още той. По думите му човекът на бъдещото е онзи, който е с най-дълбока памет..." - в. "Труд".

"Бългаpия е по-голяма от вcички наc. Да пpазнyваме дъpжавата cи днеc кaто чаcт ат cветовната човешка общноcт, поcветена на миpа, добpия живот и опазването на планетата. Чеcтит пpазник и Бог да пази Бългаpия", кaза пpемиеpът Oгнян Геpджиков..." - в. "24 часа".

"По повод националния празник на България и по повод 120 години от издаването на първия статистически сборник на Княжество България дигиталната библиотека на Националния статистически институт предоставя за първи път безплатен онлайн достъп до дигиталното копие на публикацията. Сборникът е издаден през 1897 г. от Статистическо-топографическото отделение при щаба на армията със съставител капитан Атанасов. Изданието съдържа данни за държавното устройство, територията, географското положение, етнографията, земеделското производство и скотовъдството. Публикувани са сведения за царския дом и престолонаследието, за българския държавен герб, печат и знаме. Поместена е информация за законодателната и изпълнителната власт, за Върховната сметна палата, за административното деление на страната, за финансовите и митническите управления, за съдебното и църковното устройство. Подробно е представена хидрографията на страната - реки, езера, Черноморски и Беломорски басейн. Съществена част от публикацията представляват демографските данни, като са направени сравнения между резултатите от преброяването на населението през 1888 и 1893 година. Движението на населението е публикувано по окръзи и околии. Изданието включва данни и статистически карти за състава на населението по вероизповедание, майчин език, грамотност, пол, гъстота и други. Земеделската и индустриалната производителност са представени с данни и анализи, а скотовъдството - и със статистически карти. Дигиталната библиотека на НСИ (http://www.nsi.bg/biblioteka) съдържа над 1 200 000 дигитализирани страници с безплатен онлайн достъп. Дигитализирани и публикувани са пълните колекции статистически издания на Статистически годишник, Списание "Статистика", Външна търговия, Здравеопазване, Култура, Книгоиздаване и печат, Криминална статистика, Населени места, Туризъм и др." - в. "Дневник".

"От връх Снежанка с българския трибагреник се спуснаха над 200 скиори в народни носии, съобщава БиТиВи. Те преминаха по туристическата писта в Пампорово и завършиха с хоро под звуците на родопски гайди на плаца "Студенец". Участниците бяха облечени в автентични носии от различни фолклорни области на страната. Момичета и момчета по пистите бяха облекли носиите на бабите и дядовците си. Скиори от няколко поколения участваха в спускането със ски от връх Снежанка. Организаторите планират през 2018 г. да кандидатстват за книгата на Гинес с рекордно скиорско шествие за 3 март. Организаторът на събитието Антония Каменичка коментира, че първото голямо спускане с носии и знамена е било изключително емоционално и вълнуващо за всички. За участниците в инициативата е осигурен безплатен лифт." - в. "Сега".

Демографската криза също е сред темите на всекидневниците.

"Бpоят на pажданията в Евpопа намалява заcтpашително, но най-тежко e положението в Бългаpия, пише фpенският в. "Економи матен", цитиpайки данни от националния cтатиcтичеcки инcтитyт на Фpанция. Най-тежък е баланcът в Бългаpия cъc 70 000 pаждания cpещy 110 000 починали, но дефицитът е тежък в pедица cтpани. В Геpмания новоpодените cа били c близо 200 xиляди по-малко от починалите..." - в. "24 часа".

"Броят на новородените в Европа, и в частност Франция, намалява застрашително, пише френският вестник "Економи Матен"... Според данните в статията, най-тежко е положението с раждаемостта в България. Ражданията във Франция са намалели с 2%, спрямо 2015 г., а през самата 2015 г. има спад от 2,7%, спрямо 2014-а. Ако тази тенденция се запази, тази година във Франция може да се родят по-малко от 730 000 деца. Изданието няма данни за целия Европейски съюз за 2016-а, но статистиката за 2015-а е притеснителна - 5,09 млн. раждания, срещу 5.2 млн. смъртни случая..." - в. "Сега".

"Най-тежко е съотношението в България - 70 хил. новородени срещу 110 хил. починали през 2015 г., посочва френският вестник. В други страни също има лоши тенденции. В Германия новородените са били почти с 200 хиляди по-малко от починалите, в Италия - 160 хиляди. При настоящата тенденция, след няколко десетилетия населението на Италия ще намалее до 55 млн. жители, много от които възрастни хора, отбелязва изданието. Данните сочат също и, че в Гърция, Румъния, Португалия и Унгария прирастът на населението е отрицателен." - в. "Дневник".

Вестниците публикуват и данни за миграционния поток.

"МВР отчита леко увеличаване на миграционния натиск. След близо двумесечно затишие, дължащо се основно на студеното време, последната седмица властите за първи път отчитат над 50 задържани мигранти, предаде БГНЕС. Общо 388 чужди граждани, които са влезли нелегално в страната, са установени от началото на 2017 г. За периода 23 февруари - 02 март от страната са изведени 69 чужди граждани. Така от началото на годината са върнати общо 369 незаконно пребиваващи чужденци у нас. 820 мигранти, половината от които от Афганистан, в момента се намират в центровете от "затворен тип" на Дирекция "Миграция" на МВР. 3206 чужденци се намират в бежански лагери на Държавна агенция за бежанците. По хиляда от настанените в бежанските лагери са от Афганистан и от Сирия. 489 чужденци са заявили, че ще се настанят на "външни адреси" за собствена сметка..." - в. "Труд".

"Мигранска вълна се задава към България, арлармираха от МВР. За пръв път от 2 месеца са заловени над 50 души, които са влезли нелегално в страната, обяви "Канал 3". Общо 400 са от началото на годината. Върнали сме 369 души. 820 мигранти, от които половината са Афганистанци, са намират в центрове от затворен пит. 3 206 се намират в бежански лагери. 500 са заявили, че ще се настанят на "външни адреси" за собствена сметка. 114 задържани при опит да преминат в Сърбия." - в. "Стандарт".