24 часа

394 000 лв. си взеха депутатите от БСП, без да работят

394 хиляди лева е изплатило Народното събрание за заплати на депутатите от БСП за месец февруари. Сумата е след направени удръжки за неизвинени отсъствия от пленарната зала и от заседанията на комисиите за януари. Това става ясно от данни, предоставени от Народното събрание на "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация.

Социалистите напуснаха парламента с решение на Националния си съвет от 17 февруари и за месеца имат само 11 работни дни, в 6 от които е имало пленарни заседания. Те не само не сядат на банките и не ходят на заседанията на комисиите, но и не стъпват въобще в сградата на НС. Отсъствията им обаче ще бъдат изчислени и отразени във ведомостта за месец март, обясняват от администрацията.

Труд

Два бона за бебе плащат общини

От 200 до 2000 лева помощ плащат общини у нас за новородено бебе. Кандидатите трябва да отговарят на определени условия, сред които жителство, образование и платени данъци, проказа проучване на "Труд".

300 лева за всяко новородено ще дава от тази година община Монтана. За второ бебе пък ще се полагат 500 лева. Това гласува на последното си заседание Общинският съвет. Така Монтана стана първият областен град, въвел паричните стимули като част от мерките на администрацията за увеличаване на раждаемостта и преодоляване на демографския срив в региона.

Монитор

Медсестрите готови за палатков лагер пред МЗ

Медицинските сестри настояват за увеличаване на заплатите на всички служители. Стартовото възнаграждение, което искат, е поне две минимални заплати или това означава 1120 лв. Клас прослужено време, нощният труд и клиничните пътеки пък да бъдат добавка над тези пари. "И сега се изплащат пътеки, но няма правила, по които те да се разпределят, т.е. аз следващия месец не знам дали ще имам, колко ще бъдат, дали ще ми ги дадат изобщо. Хем човек може да разполага с тези средства, хем няма никакъв контрол. На работодателите е дадено те сами да си измислят правила и сами да се контролират", обясни Илиева. По думите й всяка втора медицинска сестра работи на две места. Освен това на една сестра в сърдечна реанимация се падали по четирима пациенти.

Стандарт

Два ключови надзора без шеф

Два ключови надзора останаха без шефове. Днес оставка подаде председателят на "Банков надзор" Димитър Костов.

На 21 февруари 2019 г. парламентът освободи от поста председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Според процедурата за избор на нов шеф на КФН, предложения се правят от народни представители или парламентарни групи в седемдневен срок, който тече от 21 февруари.

Сега

Горанов излиза чист от скандала с безплатното жилище

Няма проблем, че от 2012 г. финансовият министър Владислав Горанов живее безплатно в луксозен апартамент, който не е негова собственост. Това реши антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по проверката за конфликт на интереси на Горанов. Така министърът очаквано излиза чист от скандала с имота от 180 кв. м. в затворения комплекс в София, който обитава, без да плаща наем. Сега остава и прокуратурата да приключи проверката дали с ползването на този имот Горанов е извършил престъпление по служба или търговия с влияние. Като се има предвид, че от държавното обвинение вече обясниха, че изходът от тяхната преписка зависи от производството за конфликт на интереси, може да се предположи, че Горанов ще излезе чист и от прокурорската проверка.

Скъпият имот, обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви - Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви. И това обаче според КПКОНПИ не е проблем. Христо Сариев имал отлични качества и не получавал заплата, различна от тази на другите служители.

Капитал дейли

Играта с тръбата

Посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България ден след националния празник, на който по правило се говори за освободителката Русия, показва, че въпреки всички проруски позиции на правителството и президента Москва гледа на София по начин, който предполага двояко тълкуване: или че е дребна пешка за руската външна политика, или че е "в кърпа вързана" по отношение на интересите й. Медведев от много години е брошка на ревера на Кремъл, която да създава впечатление за демокрация. Там, където Кремъл има важни очаквания, като например в Унгария или Гърция, визитите се поемат от президента Владимир Путин - единственият фактор, който има значение в Русия. Посланието на официална Москва е: За България толкова.

Дума

Столтенберг ни плаши с руски ракети

Очаквано срещата между шефът на НАТО и българския премиер бе посветена основно на заплахата от Русия и на това колко лоялен съюзник в НАТО е България.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пристигна у нас снощи, а днес са официалните му разговори с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Столтенберг влезе в обичайната антируска риторика и обясни, че ракетите, с които разполага Русия могат да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи ракетите си навсякъде, предупреди шефът на НАТО. Подчерта, че страните от Алианса не искат нова Студена война, но прехвърли топката към Москва. Русия трябва да спазва договора за ракетите, за да предпази света от нов конфликт, е позицията на Столтенберг.