24 часа

5000 евро за фалшиви документи за български паспорт

Срещу 5000 евро подкуп в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) украинци, албанци, молдовци и македонци получавали фалшиво удостоверение за български произход. С него те си изваждали паспорти, научи "24 часа" от източници в разследването.

Най-високо в йерархията с рушветите стоял шефът на институцията Петър Харалампиев, който бе арестуван в понеделник.

Около 5 ч полицаи, следователи и спецпрокурори нахлуха в офиси и жилища в София, Кюстендил и Плевен, за да претърсват и изземват документи.

Труд

Да преговаряме за еврозоната заедно с Чехия и Румъния

Потребителите преминават от най-скъпите бързи заеми към по-евтините банкови кредити, казва финансистът Емил Хърсев в интервю за "Труд".

Монитор

Европа ни праща мръсните си дизели след ремонт

Вносните дизелови автомобили втора ръка да се внасят само след ремонт. Това е едно от дискутираните в Брюксел решения, за да не се превърне Източна Европа в автоморга за коли, бълващи вредни емисии, научи "Монитор" от два независими източници.

През последните месеци редица европейски градове обявиха, че ще забранят движението на замърсяващи превозни средства по улиците си. В началото на октомври в Германия управляващите коалиционни партии се договориха за ограничаването на вредните емисии на парникови газове, отделяни от транспортния сектор. Собствениците на стари дизелови автомобили в големите градове като Берлин и Хамбург, където въздухът е особено замърсен, ще трябва да избират между хардуерна фиксация и финансови стимули за смяна на превозното средство.

Стандарт

Омбудсманът прати остро становище срещу проектобюджета на НЗОК

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание остро становище по Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2019 г. Тя подчертава, че проектът на Закона за бюджета повтаря структурата на бюджетите от последното десетилетие, като превес отново имат разходите за болнична помощ и за лекарства, въпреки че и самият министър на здравеопазването нееднократно е обръщал внимание, че тази диспропорция трябва да се коригира и да се подкрепи извънболничната медицинска помощ.

Сега

Прокуратурата се втурна към финала на шоуто "Скрита камера" в Брюксел

Чуете ли, че прокуратурата ви е погнала с европейска заповед за арест, усмихвайте се, за да изглеждате хубави на екран. Накрая тя ще ви каже: "Спокойно, това е само за предаването "Скрита камера" в Брюксел". Съгласете се, че е конфузно да мигате глупаво, ако се уплашите лъжливо, че ставате клиент на прокуратурата, а оттам и на съда, та чак до затвора. Такова нещо не предстои или е твърде малко вероятно поне в близко време.

Със сигурност обаче предстои друго. На 13 ноември Европейската комисия ще огласи поредния си доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), за който мнозина в София и Брюксел се надяват, че ще бъде последен. Има достатъчно сигнали, че на Еврокомисията й омръзна да пише едно и също, да отправя безплодни критики и препоръки и накрая да отнася срама, че е безсилна.

Капитал дейли

Защо държавата се зарови в бельото на Баневи. Буквално

Повечето подобни операции завършиха с оправдателни присъди и серия от осъдителни решения срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Тази практика беше изоставена. Или поне до началото на септември.

Акциите срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, зам.-председателя на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев и Митьо Очите и алкохолния бос Миню Стайков обаче бяха съпроводени от напоителен видео- и снимков материал от домовете на разследваните, като акцентът беше върху т.нар. лукс - жилищата и автомобилите им.

В петък прокуратурата съобщи, че семейство Баневи са разследвани за източването на приватизираното от тях (през 1998 г.) предприятие "Полимери". Двамата бяха задържани на летището в Ница по издадена от българската прокуратура европейска заповед за арест.

Дума

Разследват търговия с българско гражданство

Част от ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина, включително и шефът й Петър Харалампиев, бяха задържани при спецакция вчера. От изявление на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев стана ясно, че се разследва организирана престъпна група, заподозряна за длъжностни и документни престъпления, включително и за взимане на подкупи.

От спецпрокуратурата лаконично обявиха, че провеждат операция срещу корупцията. Акцията е след сигнал отпреди месеци, според който ДАБЧ издава неправомерно документи за български произход. Цената била 5000 евро, а на седмица били издавани по 30-40 документа.

От ВМРО побързаха да се разграничат от Харалампиев, макар назначението в ДАБЧ да е от квотата на "Обединени патриоти".