24 часа

5000 шофьори глобени след сигнали от приложение

Неправилно изпреварване на няколко коли амбицира 4-ма младежи да създадат приложение, благодарение на което са санкционирани над 5000 шофьори.

През октомври 2014 г. Христо Борисов бил задминат нерегламентирано и на светофара отишъл да почука на стъклото на нарушителя. Шофьорът толкова се стъписал, че се заключил в колата си и вдигнал всички прозорци.

Труд

Ботев писал роман "Змей"

Нова книга разкрива неизвестни факти от литературното битие на гения. Незавършената творба на поета разказва за чорбаджии изедници и сиромаси в Калофер.

Монитор

1,5 млн. лв. от хазната за разкопки

Парите за теренни археологически проучвания и теренна консервация през 2018 г. възлизат на 1 500 000 лв. - има увеличение спрямо миналата година, когато бяха 1 000 000 лв., изтъкват от Министерството на културата.

Подадени са 140 заявления за разпределянето им, като право на целева финансова подкрепа имат културни, научни или университетски институции, чиято дейност е свързана с издирването, проучването и опазването на археологическото ни културно наследство. Скоро ще станат известни одобрените проекти и размерът на финансирането, което по принцип кръжи около 15 000 лв.

Стандарт

Круизите се връщат по българските пристанища

Големите круизни компании проявяват интерес отново да включат в маршрутите си черноморските пристанища, след като през последните години избягват региона, заради геополитическата обстановка. Това стана ясно след среща на кмета на Варна Иван Портних с президента на Асоциацията на Средиземноморските пристанища за круизи (Medcruise) Айрам Диаз Пастор.

"Круизната индустрия преживява златна ера, а през следващите години се очаква да бъдат построени 109 нови кораба, които ще бъдат пуснати на вода до 2037 гoдина", обяви Пастор.

Сега

Бизнесът пак започва да търси икономисти

Завършилите висше образование по икономика или администрация и управление, отново ще се търсят от бизнеса. Това е една от големите изненади в първото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, проведено у нас преди два месеца. Според него както сега, така и в средносрочна перспектива, работодателите ще търсят средно- и висококвалифициран персонал. "Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има през следващите 6 месеца, и след 5 години", се казва в проучването.

Капитал дейли

Парите за Бареков първо идваха в пликове, а после в чувал

В края на май 2013 г. около Съдебната палата в София са се събрали стотина човека. Те са водени от изпълнителния директор на ТВ 7 Николай Бареков и са на странно мероприятие: протест в защита на главния прокурор Сотир Цацаров.

Повод са серията от разследвания, които прокуратурата започна срещу представители на първия кабинет "Борисов" около аферата с печатницата за бюлетини в Костинброд в навечерието на извънредните избори. На раздадените плакати четем: "Цацаров ние сме с теб" и "Доживяхме честен прокурор".

Протест в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров, организиран от Николай Бареков

Това събитие щеше да бъде част от серия подобни, които осигуряваха (макар и бутафорна) улична подкрепа на Цацаров.

Дума

ГЕРБ посегнаха и на млякото в училище

БСП обвини ГЕРБ, че са посегнали и на млякото на децата, за да напълнят джобовете. Социалистите заподозряха в тежки лобистки интереси МЗХГ, което дава приоритет на производители. Повод за обвиненията е наредба, която урежда условията за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод". Измененията са направени, без да бъдат информирани тези, които досега са работили по програмите. Всичко е станало в спешен порядък, след цяла година бездействие от министерството.

Частна фирма дава на ученици 20 г вместо 80 г месо, РЗИ я прикрива, алармира журналистка. Неслучайно България в цял свят е известна с корумпираната си администрация, твърди тя.