24 часа

60 банди крадат коли в София

Около 60 групи крадат коли в София, показват оперативните данни на полицаите от сектор "Престъпления против МПС" в СДВР. Те не са само от столицата, а включват и гастрольорите от провинцията.

Най-често в София вилнеят крадци от Перник, Враца, Дупница, Кюстендил и Елин Пелин. Те идват, задигат кола и се връщат.

По-голямата част от групите - около 60 на сто, крадат по-стари коли - между 8- и 10-годишни. Карат ги направо в автоморгите, където се продават на части, след като изчистят номерата на рамата. Така от един автомобил изкарват около 1000 лв. Моргите пък ги вземат, защото има глад за авточасти, а на хората им е скъпо да ги вземат от лицензиран дилър.

Труд

Гърция ни тараши за цигари и пиене

Гръцките власти започнаха масови проверки на автомобили, които идват от България и Македония. Причината са зачестили случаи на нелегален внос на бензин и цигари, съобщиха местните граничните власти. Затова са увеличени екипите на всички пунктове.

Само за ден за нелегален внос са арестувани гърци, сърби, македонци и дори германци и италианци. Нарушителите трябва да знаят, че освен глоби за контрабанда се конфискува както стоката, така и автомобилът, с които се транспортира.

Случаите на нелегален внос зачестяват, защото в Гърция цените на цигарите и бензина са доста над тези у нас.

Монитор

Роботи заменят таксиджиите и готвачите

Роботи заменят шофьорите на таксита, автобуси от градския транспорт, готвачи и сервитьори. "След 20 - 30 години тези професии, както всичи нискоквалифицирани позиции ще се извършват от роботи", заяви директорът на софийския Софтуерен университет Светлин Наков на конференция "Бъдещето на труда". По думите му след 12 г. 85% от работните места ще бъдат за професии, които все още не съществуват. Една от тях е треньор на роботи, която ще бъде изключително търсене с оглед на дейностите, които ще се извършват от роботи. "Сега 30% от задачите в 70 на сто от професиите могат да бъдат заменени от машини", заяви евродепутатът Ева Майдел. Според европейската статистика в момента 90% от позициите на пазара на труда изискват цифрови умения. "Такива умения имат само 4 от 10 европейци", заяви комисарят по заетостта Мариан Тейсен.

Стандарт

Италианци дават рамо на газопровод през България

Италианските компании Eni и Snam обсъждат възможността да инвестират в изграждането на отклонение от газопровода "Турски поток" през България и Сърбия до австрийския хъб Баумгартен. Това съобщава руското издание Interfax Global Energy. Целта е Италия да си гарантира доставките на руско синьо гориво след прекратяването на транзита през Украйна догодина. През 2017 г. на Ботуша са получили от Русия близо 24 млрд. куб. м газ, като договорът на Eni за доставка на гориво от "Газпром" през Баумгартен изтича в 2035 г.

Сега

Борисов спря протеста и на надзирателите с 15 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов запуши устите на надзирателите и съдебните охранители и потуши протеста им, който му смущаваше европредседателството. Както нямаше пари, така в крайна сметка те ще получат извънредни 15 млн. лв. за по-високи заплати, съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева. На въпрос откъде ще се вземат средствата, тя отговори лаконично: "От държавния бюджет."

Капитал дейли

"Булгартрансгаз" купува земята и активите на "Южен поток" за 13.2 млн. лв.

"Булгартрансгаз" ще купи земята и активите на "Южен поток България", след като строителството на едноименния газов проект беше прекратено. Държавният газов оператор ще плати 13.2 млн. лв. на дружеството, в което акционери са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и руската "Газпром", макар че по баланс активите са за над 37 млн. лв.

До сделката се стигна, след като в началото на месеца "Булгартрансгаз" обяви обществена поръчка за закупуване на активите по препоръка на БЕХ. Целта е те да останат в групата на държавния холдинг и да се използват за други проекти, включително евентуалното изграждане на газоразпределителен център край Варна.