24 часа

401 000 лв. в гардероба на тъста на арестувания шеф на ДАИ

В тайник като пещерата на Аладин са трупали парите си шефът на Агенция “Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов и доверените му хора. От него и от жилищата на задържаните до момента са иззети над 800 000 лв.

175 000 лв. от тях са намерени в апартамент, в който шефът на ДАИ живеел под наем. 401 000 лв. били скрити в дома на тъста му в Долни Дъбник. Спецполицаите се натъкнали на гардероб, в който между рафтове и кухини били наредени пачки с банкноти. Останалите около 225 хил. лв. са открити у други задържани по делото.

„Труд”

Слагат легнали полицаи на магистралите

Ограничаващи скоростта препятствия тип „легнал полицай“ ще бъдат разположени по пълното протежение на всички български магистрали. Това трябва да стане до началото на лятото, преди да е започнал курортният и отпускарски сезон, разкриха пред „Труд“ експерти по проекта.

Предложението е внесено от ръководството на КАТ и вече е съгласувано с Агенция „Пътна инфраструктура“.

По закон не е необходимо мярката да бъде гласувана в парламента, но бърза проверка на нашия вестник установи, че тя среща пълната подкрепа на депутатите от всички парламентарни групи.

„Стандарт”

Дават пристанищата на концесия за 99 години

Българските пристанища могат да бъдат отдадени на концесия за срок от 99 години. Това стана ясно от изказване на министъра на транспорта Ивайло Московски на конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа 2016". На 15 април влиза в сила новата евродиректива за концесиите, която ще бъде транспонирана у нас с нов закон, чието внасяне в Народното събрание предстои, обясни Московски. Бъдещият закон значително ще разшири обхвата си на действие, като сегашният максимален срок за отдаване на концесия - до 35 години, ще отпадне, поясни той.

„Монитор”        

Автоматична глоба за колите без е-винетка

С въвеждането на тол системата и електронните винетки автомобилите, движещи се гратис по пътя, да бъдат санкционирани веднага. „При неплатена винетка автоматично ще се генерира глоба”, обяви строителният министър Лиляна Павлова пред бТВ. „Това ще е възможно, защото GPS-a системата, на която е базирана смесената система за заплащане, ще осъществява контрол чрез камери по пътища, способни да сканират номера на леките автомобили.

Тя припомни, че таксата за изминато разстояние ще се плаща през електронната тол система единствено от тежкотоварните превозни средства и тези над 3,5 тона, като за леките автомобили и превозни средства ще се въведе електронна винетка.

„Сега”

Депутатите наградиха скандалния ВСС със заплати от 7 хил. лв.

Въпреки непрекъснатите скандали и тоталното компрометиране на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) депутатите им дадоха абсолютно необоснован бонус - те ще получават заплати, равни на тези на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Това е 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд и според "Правен свят" сумата е близо 6900 лв.

Увеличението идва без всякаква финансова обосновка и без обществено обсъждане. Нещо повече - в закона бе предвидено не увеличение, а отпадане на хонорарите за участие в комисии. Сега във ВСС вземат заплати и отделно хонорари за участието си в комисии, което е част от основната им работа и не е ясно защо им се плаща двойно.

„Дума”

Пещерен антикомунизъм влиза в училището

Периодът 1944-1989 г. ще се учи в училище наравно с фашизма, единствено с темата "Престъпленията на тоталитарните режими в ХХ в." Това стана ясно от политически десант в 22-ро училище в столицата на зам.-министър Диян Стаматов, депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова и ексдепутата от СДС Стоян Райчевски. Те проведоха открит час по история на тема "Запознай младите с комунизма", съобщиха от МОН.

 „Капитал дейли”

Докато уж се оттегля, Пеевски купи "Техномаркет"

Делян Пеевски се отказва да прави бизнес в България. Ако не сте го разбрали, вината си е изцяло ваша. Депутатът от ДПС ви го натърти неколкократно и дори посочи и виновниците - "натиск и негативни кампании". Той съвсем наистина продаде пряко притежавания си миноритарен дял в "Булгартабак холдинг", обяви че се отказва от спечеления от него търг за активите на "Химко" и от вече полученото антимонополно разрешение да купи телевизионния "Канал 3". Изглежда държи на думата си.

„Новинар”

Московски свали петолъчката от стената на Централна гара

По нареждане на транспортния министър Ивайло Московски символът на комунизма - петолъчката - беше свален от чакалнята на Централна гара в София.

В парламента решението беше приветствано най-вече от депутата Методи Андреев от ГЕРБ.

Той заедно със свои колеги от Реформаторския блок поискаха законодателни промени, с които настояха символите на комунизма да бъдат премахнати от обществени места, а тези, които не го направят, да бъдат наказвани.