"Ал-Кайда" се цели в България

"24 часа":

Ал Кайда: България е наша законна цел!

 

България е законна цел на "Ал Кайда" и муджахидините, след като изпрати свои войници в подкрепа на американските окупатори в Ирак и Афганистан. Това заяви в интервю за "24 часа" говорителят на джихадистката групировка "Асбат ал Ансар" шейх Абу Шариф. Той направи изявлението в лагера "Айн ал Хелуе" в Южен Ливан в присъствието на военния ръководител на групировката Хайсам Абделкарим ал Саади, известен още като Абу Тарик. Съветвам българското правителство да се изтегли от Афганистан, преди да е станало късно, предупреди Абу Шариф.

Трябва да сме особено бдителни при сигнал, който идва от особено екстремистка организация като тази, предупреди шефът на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Заканата на "Асбат ал Ансар" съвпадна по време с изказванията на военния министър Аню Ангелов, че има вариант България да изпрати боен батальон от 700 души, който да участва в операции в Афганистан. В момента в размирната страна имаме малко повече от 500 души, които обаче са само с охранителни функции на летищата в Кабул и Кандахар.

 

 

 

Мъж обвини Яне в сексуален тормоз

 


"Монитор":

 Погват Яне Янев за гей тормоз

 

Яне Янев е оказвал гей тормоз върху младеж, който доскоро е заемал ръководен пост в партията му РЗС. Това става ясно от жалба срещу сексуалните изблици на депутата, с която "Монитор" разполага. Сигналът е постъпил вчера в комисията за борба с корупцията и парламентарна етика в НС и тази по вътрешна сигурност и обществен ред, както и в ГДБОП, научи вестникът. В него потърпевшият Светослав Георгиев Стефанов твърди, че в края на миналата година, когато заемал пост в управителния съвет на РЗС и отговарял за координацията на формацията в Югоизточна България, бил "подложен на системен сексуален тормоз" от страна на независимия избраник.

 

 

 

 Борисов и Путин си уговориха среща

 

"Стандарт":

Бойко и Путин на 4 очи за газа

 

На четири очи премиерите на България и Русия ще обсъдят проектите "Южен поток" и "Белене", научи "Стандарт". Бойко Борисов и Владимир Путин вчера са се разбрали за срещата в телефонен разговор. Двамата ще се видят, след като стартира работата на смесеното дружество по газопровода, разкри стопанинът на "Дондуков" 1. Основната тема на преговори ще е дългосрочната цена на синьото гориво, допълни Борисов. Договорите на "Булгаргаз" с посредниците изтичат поетапно до края на 2012 г. Затова и предстои кабинетът да сключи нови дългосрочни контракти с "Газпром" за доставки на газ от Русия, но без посредници.

 

 

 

 

Затвор за критика на властта

 

 

"Сега":

За виц и критика на властта отново ще се лежи в затвора

 

Скандална поправка в Наказателния кодекс, приета от правителството, предизвика реакция от страна на депутати и правозащитници. Промяната може да вкара в затвора за 4 г. всеки, който си позволи да пише или говори публично срещу бедни и богати, разведени и семейни, млади и възрастни, управляващи и опозиция. Идеята е да се наказва всяка дискриминация по политическа принадлежност, лично и обществено положение, възраст, сексуална ориентация, семейно положение и пр. На практика това означава, ако журналист или блогър напише критичен текст за управляващите, могат да го съдят по тази поправка.

 

 

 

Арести

 

 

 

"Монитор":

Арестуваха финансиста на „Килърите"

 

Великотърновският хотелиер и хазартен бос Георги Вълев беше арестуван като поръчител и спонсор на групата за мокри поръчки, известна като „Килърите". Бизнесменът е платил на бандата за ликвидирането на търновския адвокат Петър Лупов и разстреляния в Шумен Румен Рачев, съобщиха източници от МВР. Цивилни полицаи доведоха в късния следобед вчера Вълев в шуменското районно.
Точно в 6,00 часа сутринта антимафиоти нахлули в луксозното имение на Вълев в Арбанаси и го събудили с неприятната новина, че е арестуван. Три часа по-късно, в 9,15 ч, той беше изведен с белезници и отведен в офиса му в центъра на Велико Търново, където прекара повече от шест часа.

 

 

"24 часа":

6000 лв. аванс рушвет у съдия, искал 25 000


Търновски окръжен съдия бе заловен с 6000 белязани лева късно вечерта в сряда. Славчо Петков поискал 25 000 от осъден за кражба на горива, чието дело разгледал с двама колеги.

За ареста съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов при визита във врачанското с. Баница.

"Бе уточнен часът и мястото на предаване на парите - 6000 лв., които човекът даде на съдията. Приел е това като първи транш от сумата, която е трябвало да му бъде платена, за да потвърди оправдателна присъда", каза Цветанов.

 

 

 

Темида

 

 

 

"Труд":

Пет години затвор за кмет на ГЕРБ


Ефективна присъда от 5 г. затвор за ямболския кмет от ГЕРБ Георги Славов постанови окръжният съд. Освен това Славов не може да заема 6 г. отговорни постове, а деянието му е особено тежък случай, гласи присъдата, прочетена от съдия Гергана Кондова.

Кметът е нанесъл щети на общината в размер на над 2 090 385 лв. при възлагане и изпълнение на обществена поръчка за изграждане на водопроводи и канализация по ул. "Ген Заимов" и ул. "Граф Игнатиев" в Ямбол.

 

 

 

 

Искат анкетна комисия за Цветанов

 

 

"Новинар":

РЗС и БСП искат анкетна комисия да разследва Цветанов


Депутатите от РЗС намериха съмишленици в лицето на БСП за създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разследва имотното състояние на вътрешния министър Цветан Цветанов. Освен с имотите на вицепремиера, придобити от 2005 г. досега, комисията трябва да провери и общия размер на неговите средства, както и произхода им. РЗС искат Цветанов да бъде разследван за укриване не данъци, пране на пари и изготвяне на документи с невярно съдържание. По думите на Янев комисията трябва да провери и дали докато е бил ковчежник на ГЕРБ, министърът е извършвал „незаконни финансови операции" и е получавал дарения от фирми, близки до Алексей Петров.

 

 

 

Инкогнито

 


"Стандарт":

В София: 100 000 андрешковци

 

100 000 андрешковци с коли се спотайват по софийските улици. Това установи проверка на "Стандарт", след като засече регистрираните возила в КАТ и в общината. Докато в компютрите на униформените се водят 800 000 автомобила, то в кметството са записани едва 700 000. Това означава, че за 100 000 коли не влиза нито стотинка в общинската хазна. Сметките показват, че при минимален данък от 50 лв. на автомобил общината губи всяка година поне по 5 млн. лв. А за по-мощните и по-нови джипове и лимузини налогът често стига до 300 или дори до 1000 лв.

 

 

 

НС обжалва оправдаването на Доган

 

"Сега":

Парламентът ще обжалва за хонорара на Доган

 

Парламентарната комисията за борба с корупцията ще обжалва оневиняването на лидера на ДПС Ахмед Доган от тричленен състав на ВАС за хонорара от 1 млн. евро като консултант по проекта "Цанков камък". Според Димо Гяуров ("Синята коалиция") решението за обжалване е формално, тъй като този акт се подразбира от самото внасяне на случая във ВАС. Шефът на "Антимафия" Валентин Николов обаче обясни, че изричното решение е било поискано от Камен Костадинов (ДПС), който вчера не дойде на заседанието.

 

 

 

Наказания

 

 

"Монитор":

Книжката гори за каране в BUS лента

 

Шофьорите, които бъдат спипани да карат в BUS лента, вече ще се прощават с книжките си. Тази крайна мярка е залегнала в дългоочакваните промени на Закона за движение по пътищата, които предлагат депутати от ГЕРБ. Поправките са внесени вчера в деловодството на НС лично от шефа на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.

Наказанието предвижда засечените в BUS лента да остават без свидетелство между 1 и 6 месеца и отделно да плащат между 50 и 200 лв. В момента джигитите, които хвърчат по разтоварените от трафика платна за автобуси и тролеи на градския транспорт, минават само с 20 лв. глоба.