Премиер и президент нищят еврофондовете

 

"Сега":

Антикризисният план на Първанов втрещи икономисти и политици

 

Икономисти и политици единодушно и остро разкритикуваха вчера антикризисната програма, написана по заръка на президента Георги Първанов. Тя предвижда премахване на плоския данък, необлагаем минимум от 1000 лв., различни ставки на ДДС за стоки от първа необходимост и засилване на ролята на държавата при преразпределение на БВП. Документът ще бъде подложен на обществена дискусия в петък.

Министърът на финансите Симеон Дянков вчера нарече идеята за премахване на плоския данък малоумна, а други водещи икономисти и политици я окачествиха като смешна и ретро лява. Оказа се, че дори и част от авторите на доклада не са съгласни с предложенията, описани в него.

 

 

"Дневник":

Президент и премиер в съгласие за еврофондовете


След седмица нападки и обвинения в некомпетентност, разменени между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, двамата демонстрираха консенсус за европейското развитие на България. Това стана в понеделник на първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано след сформирането на новото правителство на ГЕРБ, на което бяха обсъдени мерки за изпълнение на препоръките в доклада на Еврокомисията от 22 юли и за подобряване на усвояването на евросредствата. Съветът завърши със съгласие, въпреки че и преди самото му начало също прехвърчаха искри, този път по повод идеи в икономическия доклад, поръчан от Първанов.

Срещата започна с много резки изказвания, но на края, мисля, че и аз помогнах на президента да намерим добрия тон, заяви премиерът Бойко Борисов на излизане.

 

 

План

 

 

"Стандарт":

65 км магистрали строим на година


65 км нови магистрали да бъдат готови всяка година. Това обеща премиерът Бойко Борисов в присъствието на еврокомисаря по транспорта Антонио Таяни. Средно годишно досега са били изграждани 11 км аутобани, затова имаме под 2% магистрали в България. В Холандия изграждат по 55 км за 12 месеца. Ние искаме да сме по-добри от повечето държави в Европейския съюз. Въпреки амбициозната програма обаче имаме лошо наследство, уточни премиерът. Надяваме се на 1 юни 2012 г. автомагистрала "Тракия" да бъде завършена изцяло. Проекти за 990 млн. евро по оперативна програма "Транспорт" и пътища за още 255 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие" трябва да бъдат готови до 2013 г., обясни строителният министър Росен Плевнелиев.

 

 

Далавери

 

 

 

"Стандарт":

Чиновнички на Гагаузов с консултантски хонорари

 

Служителки в строителното министерство са заработвали по още една месечна заплата като консултанти по "златния" ремонт на сградата на ведомството. Началникът на дирекция "Административна" в МРРБ Даниела Недялкова и шефът на дирекция "Обществени поръчки" Красимира Георгиева получавали по 650 лв. хонорари на граждански договори, научи "Стандарт". Техните подписи стоят под скандалната сделка за 42 млн. лева за обновяване на сградата на ул. "Кирил и Методи", която бе дадена на прокурор от настоящия регионален министър Росен Плевнелиев след вътрешно разследване. Според заключенията на инспектората на МРРБ Законът за обществените поръчки не е нарушен при сделката. Цените за доставка на материали и за труд обаче били завишени 2-3 пъти. За обновяването и разширението на сградата са сключени три договора с "Главболгарстрой" на обща стойност 42 млн. лв. Двойното заплащане на служителките пък може да се отчете и като конфликт на интереси.

 

 

 

Преструктуриране 

 

 


"Новинар":

Закриват 33 общини в България

 

"Според евродоклад от 2001 година всички общини, които имат по-малко от 6000 души, трябва да преминат на подчинение и да станат райони на други общински структури. Така в България общините трябва да намалеят с 33". Това съобщи за "Новинар" депутатът от ГЕРБ Стефан Дедев. Той даде пример с общините Марица и Родопи, които не отговарят на Закона за административно-териториалното делене и затова ще преминат към Пловдив. Дедев е ангажиран с подготовката на промените в нормативния документ.

 

 

 

Инициатива

 

 


"Труд":

КАТ раздава салами на добри шофьори

 

"Получавате салам, защото спряхте на пешеходната пътека." С тези думи вчера униформени от столичния КАТ поощряваха примерни шофьори, които пропускаха пешеходци на зебрата пред сградата на Националното следствие. Инициативата е част от кампанията, организирана от пътните полицаи за безопасност на децата преди началото на учебната година. А нетрадиционните награди бяха осигурени от фирма спонсор.