МВР.

"24 Часа":

Бъчварова: С промените в Закона за МВР ще се спестят 65 милиона

Близо 13 млн. и 700 000 лева ще дойдат от намаляването на отпуските на полицаите от 30 на 25 дни. 22 млн. лева пък ще дойдат от изваждането на административни услуги като лични документи регистрация на коли и преместването им в Център за предоставяне на услуги. Парите ще бъдат спестени от заплатите на 1432 служители, които ще работят в него. Самият център ще е на самоиздръжка.

С намаляването на обезщетенията при напускане с от 20 до 12 заплати за постъпилите в системата след 2017 година щели да се спестят още 30 млн. лева. Това обаче щяло да стане към 2030 г.

 

Здравеопазване.

"Сега":

Лечението ще е възможно само след даване на пръстов отпечатък

Пръстовият отпечатък ще е нужен за всяко лечение, поето от здравната каса. Ако иска да бъде лекуван, пациентът ще трябва да сложи пръста си на четец при личния си лекар, при специалиста, в лабораторията, в аптеката и в болницата. Изключение ще се прави само при домашни посещения и консултации от разстояние, предвижда проектът за служебен рамков договор, написан от надзорния съвет на здравната каса.


Още не е ясно откога ще стане това, тъй като касата наскоро сключи договор за софтуера за пръстовата идентификация, а срокът за направата му според поръчката на НЗОК е 4 месеца. Софтуерът ще се прави от консорциума "Стемо Гама Консулт" срещу 477 000 лева с ДДС. Един четец ще струва 286.80 лв., ще може да се купува само от консорциума и ще е за сметка на изпълнителните - лекари, болници, аптеки.

Според проекта "всяко здравноосигурено лице се автентифицира електронно чрез уникален идентификационен номер (УИН). Номерът е генериран въз основата на сканиране на произволни точки от пръст на ръка на ЗОЛ код. Кодът се генерира от четец, върху който ЗОЛ поставя пръст на ръка". В болниците отпечатък ще се дава и при изписване, а не само при постъпване. Така пациентът ще удостоверява, че реално е бил в болницата или кабинета, освен това "целта е предотвратяване или минимализиране на случаите на отчитане на неизвършена дейност", пише в мотивите на проекта.
 
 
Бежанците.
 
"Труд":
 

Преди месец премиерът Бойко Борисов реши да освободи Никола Казаков от този пост. За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр беше определен един от зам.-председатели на агенцията – Кирчо Киров. Борисов поиска освобождаването на Казаков заради нередности при обществените поръчки за хранене на бежанците.

 
 
 
Доклад.
 
"Дума":
 
Брюксел раздели официално България от Румъния

Критиките към България и похвалите за Румъния в мониторинговите доклади за напредъка на правосъдната система бяха отчетени и от Съвета на Европейския съюз вчера. Докладите бяха приети и стана ясно, че наблюдението върху двете страни остава. Наблюдението на ЕК се запазва до януари следващата година за двете страни, но има вероятност то да бъде прекратено за Румъния. За България подобно уточнение не се споменава. ДУМА припомня, че през февруари председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер намекна, че Букурещ може да отпадне от мониторинга и подчерта, че страната ни никога не е вървяла в пакет със съседите. По-късно той се опита да омаловажи казаното, но вчерашното изявление потвърждава фактическото разделяне на двете държави.
Съветът на ЕС препоръчва България да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на ВСС. Европейските министри определят приемането на нов антикорупционен закон като спешен приоритет. България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система, смятат те, а различни източници твърдят, че се говори и за спешно ускоряване на законодателната дейност. "България трябва да се съсредоточи върху решаване на спора за политическото влияние върху съдебната система и въпросите на почтеността, свързани с назначенията, както и върху нуждата да се подобри наблюдението и отстраняването на недостатъците и ефективното изпълнение на съдебните решения", пише в документа.

 

Меле.

"Монитор":

Закопчаха бияч от "Черни връх"

Столични полицаи изясняват обстоятелствата околоинцидента на бул. Черни връх. Задържан е шофьор, нанесъл удари на друг водач на автомобил, събощават от пресцентъра на МВР. Сигнал за пътнотранспортно произшествие и възникнало след него спречкване между участниците в инцидента e получен в полицията днес около 12:30 часа.

Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и Бърза помощ. Пострадала при катастрофата жена е откарана от екип на Спешна помощ за преглед в болнично заведение. По първоначална информация, водачът на един от катастрофиралите автомобили слязъл от колата си и нанесъл юмручни удари по главата на шофьора на другата кола. Задържаният е 35-годишен, той е криминално проявен, от София. Полицейски служители работят за установяване на фактологията около случилото се.