Здраве.

"Дума":

Българинът дава все повече пари за здраве

Българите дават все повече пари за здравеопазване, показват данни на НСИ за последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2018 г. Разходите на хората по това перо са се увеличили от 82 на 118 лева, или с над 43 на сто. Доходите за тримесечието обаче са пораснали само с 13,7 на сто.

Българите продължават да отделят най-голяма част от доходите си, за да си плащат храната, като този разход също нараства. През отчетения период един човек е давал за храна и безалкохолни напитки 495 лева, или с 8,8% повече спрямо 2018 г. Подобна тенденция се забелязва в разходите за всички други области като облекло, жилище и транспорт. Общият доход на лице от домакинство през тримесечието е бил 1770 лв., като тази сума идва основно от работна заплата. Разходът на човек достига средно до 1670 лева.

Дело.

"Сега":

България официално поиска Васил Божков от ОАЕ

София и Абу Даби нямат договор за правно сътрудничество и досега няма уважено искане за екстрадиция

Министерството на правосъдието е изпратило в събота до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) искането на главния прокурор Иван Гешев за екстрадицията на Васил Божков. Към него са и преведените на арабски документи, съобщиха днес от министерството. Писмото на министър Данаил Кирилов до колегата му в ОАЕ и документите по екстрадицията ще бъдат предадени по дипломатически път. "Последващите действия по молбата за екстрадиция са изцяло от компетентност на властите на ОАЕ", допълват от министерството. От прокуратурата вече обясниха, че документите са над 200 страници.

Дали бизнесменът ще бъде предаден на българските власти е по-скоро въпрос на дипломатически отношения, отколкото на юридически, тъй като България няма правно сътрудничество с Обединените арабски емирства, призна неотдавна Кирилов.

Коронавирус.

"Монитор":

Изписаха украинец от болницата, не бил с коронавирус

51-годишен украински гражданин с постоянно местожителство в Стара Загора , който бе хоспитализиран заради опасения, че е заразен с коронавирус е изписан, след като излязоха отрицателните проби от националната референтна лаборатория, съобщи директорът на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" проф. д-р Йовчо Йовчев.

Мъжът е бил приет и поставен под карантина в инфекциозното отделение на здравното заведение на 14 февруари след като еднократно вдигнал температура . В хода на разговорите станало ясно, че на 4 февруари той се е завърнал от Китай, където пребивавал през последните и години. Според проф. Йовчев пациентът, който не е здравно осигурен е несемеен, двете седмици след завръщането си от Китай е бил в жилището си.

Скандал.

"24 часа":

"Да, България" води Полфрийман в Брюксел, избухна Джамбазки. Не сме организатори, само споделихме за срещата, отвърна Иванов

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман ще говори в Брюксел на дискусия за състоянието на затворите в ЕС. Предсрочното му освобождаване от затвора предизвика огромен обществен скандал, наскоро падна и забраната му да напуска страната. Участието му в Европарламента се организира от "Да, България", избухна вчера Ангел Джамбазки.

Евродепутатът и зам.-шеф на ВМРО пусна във фейсбук писмо, което получил от пресофис на "Да, България" с покана за дискусията. Тя е организирана от европейската левица GUE/NLG.

"Така. Представителите на "градската десница" от ПП "Да България" канят своите съмишленици на среща с осъдения убиец Джок Полфрийман в Брюксел, организирана от крайните марксисти, комунисти, климатични екстремисти и болшевики от крайната левица в ЕП.