Турция. 

"Сега":

България е предала на Турция още 9 политически бегълци

Миналата есен МВР предаде седем турски граждани, които искаха убежище у нас. За случая се разбра от турските медии.

България продължава да играе по свирката на режима в Турция и да пренебрегва политиката на Европейския съюз, който осъжда остро масовите гонения след опита за преврат на 15 юли 2016 г. Страната ни все така масово отказва закрила на турци, поискали убежище по политически причини, показва справка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

От началото на годината до края на август 12 граждани на Турция са поискали закрила в България. Девет от тях са получили отказ за бежански или хуманитарен статут, останалите трима очевидно са избягали от страната, защото производствата им са прекратени. Според справката на агенцията става дума само за мъже на възраст между 18 и 64 г. В справките за предоставен бежански и хуманитарен статут не фигурира нито един турчин. Ог агенцията не отговориха на въпросите на "Сега" с какви мотиви отказват на южните ни съседи, но от съдебните решения в Софийския административен съд може да се добие представа за какво става дума.

Метро. 

"Монитор":

София преговаря за европари за третата линия на метрото

Столичната община води преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на третата линия на метрото. Това стана ясно след срещата на кмета на София Йорданка Фандъкова с президента на ЕИБ Вернер Хойер. София ще иска пари и за трета фаза на Завода за преработка на отпадъци, с която ще бъде изградена RDF гориво в "Топлофикация - София". От Общината очакват и разрешението на ЕИБ с остатъка от средствата за закупуване на автобуси, който е в размер на 8.6 млн. лева, да бъде насочен за закупуване на нови 22 броя автобуси на природен газ.

"С финансовата подкрепа на банката в столицата през последните години са реализирани много важни проекти. Над 251 млн. евро са вложени при строителството на втората линия на метрото и разширението на първа "Младост - Цариградско шосе", първа и втора фаза на Завода за преработка на битови отпадъци, кръстовища на две нива, инвестиционна програма за рехабилитация на улици и булеварди, доставка на нови автобуси за градския транспорт", отбеляза Фандъкова.

НАТО.

"Дума":

Борисов готов за война с Москва, ако НАТО каже

Бойко Борисов призна, че е готов да обяви война на Русия, ако НАТО поиска това. В коментар за доклада за националната сигурност, в който Москва е обявена за заплаха, той се оправда, че това било позиция на НАТО, чийто член е България. В доктрината на НАТО основната заплаха е Русия - това съм казал, това пише в доклада, това го пишеше и миналата година, заяви премиерът.

Русия не е заплаха, а стратегическа възможност за европейска България, категорична е Корнелия Нинова. Тя даде примери с други страни членки на НАТО като Германия, Франция, Унгария и Гърция, чиито лидери определят Русия като партньор. Това са лидери, които знаят какво е национален интерес и как се брани той, смята Нинова.

"Грипен".

"24 Часа":

Депутат от ГЕРБ обвини президента Радев, че е преговарял за "Грипен"

Президентът Румен Радев е лобирал за покупката на шведските изтребители "Грипен" още като зам.-командир на ВВС. Това обяви депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров в отговор на думите на президента, че в комисията за проверка на покупката на нов боен самолет лобистите са победили експертите.

Тодоров е член на тази временна комисия. Тя откри, че е била подменена методиката за избор на нов изтребител без задължителното одобрение на министър.

Тодоров показа документи от 2014 г. От кабинета на тогавашния премиер са поискали от Радев, който освен зам.-командир на ВВС е бил и шеф на екипа за избор на нов боен самолет, опорни точки за разговор с изпълнителния директор на СААБ Хакан Бушке.