Трети по укриване на данъци

 

 

"Сега":

България е в челната тройка на ЕС по укриване на данъци



България е трета в Европейския съюз по укриване на данъци - това сочат данни, събрани от специализираните полицейски и данъчни органи на ЕС и обработени от международната мрежа за бизнес етика KRLS. По традиция Италия води черната ранглиста - там не се декларират 54.5% от подлежащите на облагане доходи и имущество. Следват Румъния с 42.4% укрити данъци и България - 39.8%.

Изнесените данни са близки до оценките, правени от български неправителствени организации, но надвишават 4 пъти оценките на официалната ни статистика.

Изненадващо гърците не са в предните редици, въпреки че съседите ни се славят като шампиони по заобикаляне на задълженията към хазната. Затова пък в челната петорка попадат Естония с 38.2% и Словакия с 35.4% доходи в сиво-черния сектор. Класацията се огласява всяка година от изданието на Асоциацията на италианските данъкоплатци "Контрибуенти". Абсолютни рекордьори по области са Неапол и Кампания, където не се плащат съответно 66 и 64%, а едва една трета от търговците издават касови бележки.

 

 

 

Не приеха оставката на Яне


 


"Стандарт":


Яне се върна на бял кон




Яне Янев се върна на бял кон в РЗС. Той се бетонира на лидерския стол в партията. Очаквано оставката му бе отхвърлена с пълно мнозинство от почти 200 човека, които се бяха събрали на заседание на управителния съвет на партията. Заместникът на Янев Атанас Семов също получи вот на доверие от структурите. Сбирката бе свикана в сградата на Научно-техническите съюзи на "Раковски" 108 в столицата.
Заседанието бе закрито за медиите, но репортерите бяха поканени за гвоздея на програмата накрая. Пред камерите членът на УС на РЗС Емил Василев обяви пред съпартийците си, че Янев и Семов искат вот на доверие и подложи идеята на гласуване. Единодушно всички над 200 местни координатори вдигнаха ръка "за". Нито един "въздържал се" и "против".

 


Шенген


 


"24 часа":

Цветанов: На 14 март сме готови за Шенген




Hа 14 март страната ще е готова технически за приемане в Шенген, каза вътрешният министър Цветан Цветанов. Той дойде на брифинг на "Отворено общество", на който бе представен доклад за готовносттаа на България към 31 януари за приемане в шенгенското пространство.

От 159 мерки в националния план за действие по присъединяването 27 не са изпълнени в срок. От тях при 11 забавянето е по-сериозно, тъй като изпълнението им е в начална фаза - това са основно ремонти по ГКПП-тата, сочи докладът. Една от неизпълнените задачи е да се разкрият 6 щатни бройки в Комисията за защита на личните данни.

Трябва да се направят и някои промени, свързани със законодателството - например Наказателния кодекс и споразумение между България и Турция.

 

"Сега":

Едни и същи фирми печелят проекти по "Шенген"


Едни и същи фирми печелят обществени поръчки за доставка на техника и ремонтни дейности във връзка с подготовката на България за приемането й в Шенген. Това констатира доклад на институт "Отворено общество", представен вчера. Според авторите му обаче това не оставя съмнения за корупционни практики, тъй като всички процедури са проведени законно, а и съдът е отменил едва 4 от общо 74 възложени обществени поръчки.

 

 

Първанов и Станишев на 4 очи



"Стандарт":

Първанов стъпи на "Позитано" 20


Кафе и спомени за 4 февруари 1997 г. Това бяха официалните поводи, по които президентът Георги Първанов стъпи на "Позитано" 20 след 10-годишна пауза. Държавният глава пристигна в централата на БСП, за да присъства на дискусията "Ще успее ли подмяната на демокрация?", организирана по повод годишнината от връщането на мандата от Николай Добрев на 4 февруари 1997 г.
И макар поканата към президента да беше отправена от младежкото обединение на партията - на срещата домакинстваше бившият премиер и настоящ стопанин на "Позитано" 20 Сергей Станишев. Информация за сбирката пък бе разпространена от червената централа.

 

 

Кражба


 

"Труд":

Откраднаха 9 картини на Златю Бояджиев




Девет ценни картини  на един от най-известните български художници - Златю Бояджиев, са откраднати от къщата на сина му Георги в пловдивското село Марково.

Близките оценяват изчезналите шедьоври на близо 300 000 евро, въпреки че досега платната не са били предлагани на търг. "Те са безценни за нашето семейство, надявам се и би трябвало полицията да ги открие", каза вчера Златин - внук на художника. Най-известни сред изчезналите платна са - "Мелник - Сватба", рисувана през 1976 г., "Църковен ритуал" (1966 г.) и "Златю и братовчедът Златю" (1967 г.). Останалите шест са семейни портрети и пейзажи.