Губим още европари

 

"Сега":

България губи още милиони от ЕС

 

Европейската комисия вече гледа с повече доверие към България, но няма намерение да отслабва контрола, стана ясно покрай размразяването на средства по програмата ФАР. Преди броени дни Брюксел ни зарадва с вестта, че премахва ембаргото за харчене на 82.5 млн. евро помощи за България като признание за усилията от последните месеци. При съобщаването на новината говорителят Марк Грей каза обаче, че ЕК няма да върне акредитацията на Централното звено за договаряне и финансиране, което де факто е агенцията, отговаряща за ФАР в Министерството на финансите. Зад тази дребна забележка се крие още една финансова загуба от 20 млн. евро. Това са парите по т.нар. Преходен финансов инструмент (ПФИ), който също се управлява от Централното звено в МФ.

 

 

Сива икономика

 


"Монитор":


Един милион кухи фирми у нас

 

Близо 1 000 000 кухи фирми, създадени за точене на ДДС и финансови измами, има у нас. За две години от 1 200 000 търговци в страната ни, само 200 000 са подновили регистрациите си в Търговския регистър. Стряскащата статистка бе съобщена от шефа на Агенцията по вписванията Анастас Георгиев.

„По-голяма част от добросъвестните търговци вече са се пререгистрирали. И това е нормално, защото самата им практика ги е накарала да го сторят

Без пререгистрация те не могат да участват  в обществени  поръчки

Не могат да сключват договори с други фирми и въобще дейността им не може да тече нормално", обясни пред „Монитор" Георгиев.

 

 

Реплики

 

 

"Труд":

Яне: Борисов държи тон като от времето на Живков

 


"Не е здравословно отношението на премиера Бойко Борисов към РЗС. Той не е гласувал за нас, а ние сме го подкрепили." Така лидерът на РЗС Яне Янев отвърна пред БНР вчера на премиера Бойко Борисов.

Генерала, афектиран от думи на Янев, че в ГЕРБ рано или късно лобитата ще излязат наяве, в събота отсече, че не ще подкрепата на РЗС (виж карето по-долу). "Ние с нищо не сме обидили премиера, за да ни напада така. Във всички партии има лобита и това се вижда в историята на партиите и правителствата от 20 години насам", отсече депутатът и шеф на комисията по корупция в парламента. Той предупреди премиера да спре да говори за спечелените от РЗС 2,9% в София, защото иначе ще започне да се съмнява, че ГЕРБ тенденциозно премълчава грандиозните изборни фалшификации в столицата. За такива съмнения преди ден РЗС сезира прокуратурата и пусна жалба с искане за ново преброяване на резултата от кметския вот, без това да води до касирането му.

 

 

Ревизия

 

 

"Сега":

Ревизия показа кой е харчел парите на "Информационно обслужване"

 


Държавната софтуерна фирма "Информационно обслужване" е отдавала под наем помещения на цени, двойно по-ниски от законовите, и е плащала на строителни фирми суми над договорените. Бившият й директор Иво Николов си е купувал вратовръзки и кърпички и е плащал обеди и вечери от по 500-600 лв. с пари на фирмата. Това е част от констатациите на финансовата инспекция, която направи на компанията Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

От доклада, с който "Сега" разполага, става ясно, че основен виновник за пилеенето на пари не е бившият шеф на управителния съвет и близък до Сергей Станишев Азер Меликов, а тогавашният изпълнителен директор на компанията Иво Николов, наречен от премиера Бойко Борисов "мъжка вещица" заради огромното му възнаграждение от около 100 000 лв. годишно. Оказва се, че някои от разходите, които бившият шеф на надзора на дружеството Стоян Денчев приписваше на Азер Меликов, всъщност са направени от Иво Николов.

 

 

Искат оставката на Зеленогорски заради Красьо

 

"Монитор":


Трус в синьото политбюро заради Черния

 


В СДС искат отстраняването на Найден Зеленогорски от синьото политбюро заради връзките му с Красьо Черния от Плевен. Членове на ръководството подготвят документ, който ще обявят днес или утре. Те ще поискат и извънредно заседания на НИС на СДС.

Миналата седмица стана известно, че и плевенският кмет не само фигурира в списъка на взривилия съдебната власт бизнесмен Красимир Георгиев, но и има проведени разговори. Първоначално сини депутати се опитали да скрият кмета под предлог, че нито е магистрат, нито е депутат.

 

 

 


"Труд":

Разправа с бивш кмет заради медийни изяви


Местното ръководство на БСП в Дупница е снело политическото доверие от бившия кмет на града Първан Дангов и е гласувало в края на миналата седмица изключването му от общинския съвет в града. Само един глас го е спасил от най-тежкото наказание - изключване от БСП.

Повод са негови изказвания в левия в. "Дума" и местната кабеларка.

Провинението на бившия кмет е, че обявил пред медиите как негови колеги съветници участват със свои фирми в обществени поръчки и така влизат в конфликт на интереси.

"Те се засегнаха, и решиха да си отмъстят, но това наказание е прецедент и ще го обжалвам", коментира пред "Труд" действията на своите Дангов.

 

 

Частна бърза помощ

 

"24 часа":

Пускат частна бърза помощ при катастрофи

 

На 18 опасни места по магистралите и първокласните пътища в страната от догодина ще има денонощни екипи от медици с линейки. Идеята за частна бърза помощ, която да помага на пострадалите в тежки катастрофи, е на няколко човека, заети в сферата на търговията с медицинска апаратура и застрахователното посредничество, разказа Евгени Савчев. Той е шеф на фирма „Седи" и един от иницаторите за проекта. Участник в него е и Българската асоциация на застрахованите и пострадали от катастрофи.

Финансирането на начинанието ще е със собствени средства на инциаторите и банков заем. В момента се набират лекарите и е обявена поръчка за линейките. Очаква се услугата да тръгне в средата на януари.

 

 

Гимназистите неграмотни

 

 

"Дневник":

Половината гимназисти не могат да пишат правилно

Почти половината от  гимназистите имат проблеми с правописа и пунктуацията и не знаят основните граматически правила. Това съобщи управителят на образователния интернет портал "Академика" Евелина Гечева, цитирана от БТА. Данните са от проверени кандидат-студентски работи по български език и по мнения на преподаватели.

"В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни, защото няма официални критерии за това", каза още Гечева. Според нея още от началното училище трябва да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. "Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от държавата", заяви Гечева. Според нея влияние върху правописната култура има и начинът, по който са написани учебниците.

 

НЛО

 

"Новинар":


Извънземни влезли в контакт с наши учени

 

Извънземни са отговорили на 30 въпроса, зададени от наши учени, разбра „Новинар". В момента експертите анализират и разшифроват получените чрез пиктограми и рисунки отговори на въпросите. Всички обаче са категорични, че среща с извънземните ще имаме в следващите 10-15 години.

Те и в момента са тук около нас, каза заместник-директорът на Института по космически изследвания към БАН Лъчезар Филипов. Според него извънземните същества ни наблюдават постоянно.