Срещу измамите с евросредства. 

"Сега":

България и още 19 страни от ЕС създават европейска прокуратура

20 страни от ЕС, сред които и България, одобриха регламент за създаване на европейска прокуратура, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС. Тя ще разследва и ще изправя на съд извършители на измами с европейски средства и на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург. Европейската комисия трябва да определи кога ще започне дейността й, след като службата бъде създадена, но това ще се случи не по-рано от 3 години след влизането в сила на регламента на новата институция.

"Създаването на Европейска прокуратура ще бъде истински повратен момент. Много от случаите на измама във вреда на бюджета на ЕС са транснационални. Ето защо се нуждаем от институция, която е в състояние не само да разследва, но и да извършва наказателно преследване отвъд националните граници.

 

Пенсии. 

"Монитор":

4900 възрастни без увеличение на пенсиите

 

4900 души не са получили никакво увеличение на пенсиите си през юли, въпреки че всички пари за старини бяха индексирани с 2,4%. Това показват данни на НОИ. Става дума за хора, на които през 2006 година парите за старини са били увеличени повторно с постановление на МС.

Тогава властта решила да увеличи пенсиите до 120 лв. с 5%, а тези до 150 лв. с 4 на сто. В следващата алинея на документа обаче се уточнява, че размерът на пенсиите, увеличени с 5%, не може да бъде по-големи от 124,80 лв., а на тези, индексирани с 4 на сто, не трябва да надхвърлят 156 лв.

 

Оставки. 

"Дума":

ДПС поиска оставката на кабинета заради Симеонов

 

Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство, защото така е в нормалните демокрации. Това заяви вчера лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в НС. "В България националистите участват в управлението, без да има нужда от тях. ГЕРБ не само ги включиха във властта, но и упорито се опитват да ги легитимират, а понякога дори да им подражават", подчерта той.

"Решението за оставката на Антон Тодоров беше правилно, защото той прекрачи границите. Заплаши медии, журналисти, но освен него дори в същите студия, в същия ден, а и след това Валери Симеонов направи същото", коментира Карадайъ. Той oбясни, че когато Симеонов ползва пресцентъра на правителството, той вече не е само физическо лице, а представлява властта. Власт, която заплашва и поставя ултиматуми на медии и не само на медии, уточни лидерът на ДПС. 

 

Измамник. 

"24 Часа":

Младен Маринов: Рано или късно ще хванем измамника във фейсбук Александър-Спас

"Този човек рано или късно ще бъде задържан и ще му бъде потърсена отговорност. Това заяви пред медиите в парламента главният секретар на МВР Младен Маринов по случая с фейсбук измамника Александър, срещу когото бяха подадени десетки сигнали от потърпевши граждани.

Маринов каза още, че над 40 лица са свидетели по разследването. Той заяви, че лицето все още не е задържано, а когато има събрани повече данни за извършени престъпления случаят ще бъде докладвана на прокуратурата, предава БТА.