24 часа

България в съюз с Гърция срещу ЕС на 2 скорости, искаме в Шенген

България и Гърция ще си сътрудничат за постигането на по-единен Европейски съюз, а не ЕС на две скорости. Това обявиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Алексис Ципрас след съвместно заседание на правителствата на двете държави, което се проведе в София. “В областта на миграцията има все още доста нерешени въпроси, които трябва да решим, ако говорим в един глас, мисля, че ще ни чуят по-добре. Не e честно България да не е член на Шенген, защото и двете държави са външна граница на ЕС. Имаме подкрепата на Гърция и се надявам в много скоро време това да бъде решено”, заяви Борисов след разговорите си с Ципрас.

„Труд”

Хотелиери плачат за български туристи по морето

Хотелиери и кръчмари по морето плачат за български туристи - избягали в Гърция, а били много по-платежоспособни и харчели с широки пръсти, за разлика от бедни поляци и чехи, които пълнят базите ни на юг в момента.

Родните туристи чупят всички рекорди по почивки в чужбина това лято. Само през ранния юни те са били над 200 хиляди. Отливът се обяснява и с огромните тапи по пътя към комплексите, които изнервят летовниците.

На софиянци им е по-близко и евтино морето с Гърция, изтъкват друга причина хотелиерите. Те отчитат бум на полски, чешки и немски туристи, но наблюденията на кръчмарите са, че дори и германците са станали по-бедни. Британският пазар не е мръднал, а руснаците ползват араптхотели на свои сънародници, за които са се спазарили не у нас, а в чужбина. Заведенията в Слънчев бряг се оплакват от по-ниски обороти.

 „Стандарт”

Отпушват пътя на газа

Енергийни проекти, които ще отпушат пътя на газа от Азербайджан и Иран към Европа, ще обсъждат днес премиерите на България и Гърция. Бойко Борисов и Алексис Ципрас ще оглавят междуправителственото заседание в "Бояна". На него ще се обсъди проектът за газова връзка между България и Гърция. По тръбата може да минават 5 млрд. куб. м газ, три от които да изнасяме през Румъния за Европа, обясниха експерти. На масата за преговори ще бъде сложен и проектът за изграждане на газов терминал в Александруполис. Инвеститори в него са "Булгартрансгаз", гръцката "Посейдон" и италианската "Едисон". Терминалът дава възможност за внос на азербайджанско гориво. Инвеститорски интерес към съоръжението е проявил и Иран, откъдето са договорени доставки на 3 млрд. куб. м годишно за България.

 „Монитор”       

София разчиства с 6 млн. незаконните гаражи

Най-малко 6 млн. лева ще трябва да изсипе София, за да започне премахването на около 10 000 незаконни гаража. Проблемът с премахването им освен финансов е и юридически, тъй като липсват ясни правила и основание, по които те да бъдат премахнати, обясниха от Столична община. Макар и поставени незаконно върху общинска земя, гаражите са частна собственост и ако бъдат премахнати, трябва да се съхраняват някъде 30 дни. Освен това „Московска” 33 носила и отговорност за съхраняваните вещи в клетките. Дори и никой да не ги потърси след един месец, те трябва да се извозят и надробят на специалните площадки за строителни отпадъци.

В най-големия район на столицата Люлин има около 960 незаконни гаражни клетки.

 „Сега”

В разгара на отпускарския сезон месечните винетки изчезнаха

В разгара на лятото и на ваканциите пътуването по родните шосета се превърна в ад. На фона на километричните задръствания заради ремонти и катастрофи, температурните рекорди и скъпите горива шофьорите се сблъскаха с още един проблем - дефицит на месечни винетки. След като от 1 януари правителството реши да вдигне пътните такси, месечният стикер струва 30 лева, а седмичният - 15 лева. Ако човек планира да кръстосва родните пътища трийсетина дни, а не може да си намери такъв стикер, излиза, че трябва да си купи 4 или дори 5 седмични винетки, всяка от които струва 15 лева. Може да си купи и годишна - за 97 лева, нищо, че не му трябва. Глобата за липса на винетка е 300 лева.

„Дума”

В БДЖ назначават още футболисти

БДЖ продължава да назначава футболисти, на които плаща с икономиите от спрените влакове. Това обяви вчера депутатът Георги Свиленски. Те получават заплати по 1500 лева, докато машинист се труди за 600 лева. Изпълнителният директор на холдинга Владимир Владимиров, вместо да работи за укрепване на дружеството, се е обявил за център-нападател и капитан на новия футболен отбор.

Още миналата година стана ясно, че в БДЖ на апетитни постове са назначени 18 професионални футболисти. Заради тях били уволнени специалисти с повече от 30 години стаж в холдинга. На заплата като пиар били и треньорът им, и медицинска сестра.

От БСП настояват за оставка на ръководството на БДЖ и обявяване на конкурс за избор на професионални мениджъри без футболни амбиции.

„Капитал”

Държавните производители на енергия влошиха резултатите си

Основните държавни компании, произвеждащи електроенергия - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", и най-голямото минно дружество "Мини Марица-изток" влошават резултатите си през първото полугодие. Отчетите за периода показват, че приходите им намаляват и трупат сериозни загуби, като само атомната централа излиза на минимална печалба. В същото време Българският енергиен холдинг, който обединява всички държавни енергийни дружества, отчита увеличение на приходите и печалбата си.