24 часа

Българка болна от зика

Инфекцията с вируса зика, който се предава при ухапване от заразен комар, започва с температура над 38,5 градуса и болки по цялото тяло като грип, но 5 дни по-късно се явява ситен червен обрив. Това разказва за “24 часа” българката Лора Трайкова-Гонсалвес, която живее в Рио де Жанейро. Докато няма обрив и болки в ставите и мускулите, инфекцията не се определя като зика, обяснява Лора. Тя подозира, че се е заразила от комар по време на карнавала в Рио, когато е прекарала доста време навън заедно със съпруга си. Отчита като грешка, че не е използвала репелент.

Заболяването се проявява 10 дни след ухапването от комар и отшумява за 3 до 5 дни.

„Труд”

Премиерът Бойко Борисов обяви: Магистрала „Хемус“ - по-тясна, по-бавна и по-евтина

Новата отсечка на магистрала „Хемус“ ще е по-тясна и по-евтина. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който инспектира ремонта на втората нова сграда на Софийския районен съд (СРС) и прокуратурата.

Той заяви, че ако се допусне скорост от 140 км/ч, дължината на пътя се удължава. Затова скоростта ще се намали на 120 км/ч, за да се спести от изграждането. Лентите ще са по-тесни и ще бъдат спестени до 150 млн. лв, увери Борисов.

„Стандарт”

Зелените изхарчили 8,5 млн за лекции

Проект "За Балкана и Хората", финансиран с 8,5 млн. лв от българо-швейцарската програма за сътрудничество и Министерство на земеделието и храните, се реализира от "Асоциацията на парковете в България", оглавявана от Тома Белев. В момента той е разследван от прокуратурата за обсебване на организацията. За това сигнализираха от коалиция "За да останат хора в България". Проектът "За Балкана и Хората" се изпълнява от 2012 до 2016 г. Дейностите по него са публикувани на сайта на Асоциация на парковете в България и правят впечатление, че са подозрително малко. Към днешна дата са извършени три обучения с по 27 презентации и са финансирани 7 микропроекта с грантове между 25 000 лева и 37 000 лева.

„Монитор”        

Всеки седми се шири в над 100 квадрата

Всеки седми у нас се шири в жилище с площ над 100 квадрата, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Близо милион са домовете в страната с 4 и повече стаи. Над 50 на сто тях - почти 484 хил., са в градовете а други половин милион просторни жилища са в селата. Логично лидер по брой на големи жилищни имоти е столицата, където има 47,4 хил - 4-стайни, почти 11 хил. - 5-стайни, и още толкова домове с 6 и повече стаи. Брокери от София прогнозират, че в следващите години има възможност делът на големите апартаменти да продължава да расте, защото и търсенето за тях върви нагоре.

„Сега”

Задължителната забавачка ще може да се кара и вкъщи

5-годишните деца, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка, ще могат от тази есен да се подготвят за училище и от вкъщи или да ходят на забавачка само за няколко часа. Това става възможно с въвеждането на две нови форми на организация в детските градини - самостоятелна и почасова. Те са предвидени в училищния закон, а сега се регламентират в държавния образователен стандарт за предучилищното образование, представен вчера от просветното министерство.

„Дума”

Глоба до 50 000 лв. за кола до морето

Отпадна идеята да въведат глоби за пренощуване на плажа, но остана забраната за къмпингуване и паркиране на по-малко от 100 метра от морето. Това приеха депутатите при второто четене на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че остават глобите, предвидени в административния кодекс - от 5 хил. до 50 хил. лв.

След гласуването в парламента привържениците на къмпингуването обявиха през социалните мрежи протест на Орлов мост за снощи.

 „Капитал”

Парламентът забрани свободното къмпингуване на 100 м от плажа

Въпреки общественото недоволство депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А (100-метровата ивица зад плажа) извън определените за това места. Забраната важи за всички плажове. На нарушителите ще се налага глоба от 1000 до 10 000 лева. Това стана с гласуването на второ четене на промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). От спорната поправка все пак отпадна думата "пренощуване" и то няма да е незаконно. Тепърва обаче Министерството на туризма ще дефинира какво е "къмпингуване" и "паркиране" на и извън определените за това места, за да станат и ясни разликите с "пренощуване".

С приетите промени управлението на всички плажове преминава от регионалното към Министерството на туризма, а три плажа – Карадере, Иракли и Корал, получиха специален статут и на тях ще се развива "природосъобразен туризъм". Те няма да се отдават под наем или на концесия.

„Новинар”

Метрото тръгва до „Хладилника” на 31 юли

Метрото стига подножието на Витоша на 31 юли.

След 5 месеца приключва строителството на разширението на втория лъч на подземната железница в кв. „Хладилника”.

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която провери как върви изграждането на новата станция „Витоша” и на 1,3-километровата отсечка под бул. „Черни връх” - от крайната в момента станция „Джеймс Баучър” до мол „Парадайс” на кръстовището с ул. „Сребърна”.