Желева неубедителна в Брюксел

 

 


"Дневник":

Скандал и слабо представяне на Румяна Желева в Брюксел

Очакването изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева да се окаже едно от най-тежките се потвърди още в първите минути.

След първия час беше ясно, че то ще се запомни с настойчивите въпроси била ли е тя в конфликт на интереси и с възприетите очевидно като неубедителни отговори, включващи и неколкократни покани на Желева към евродепутати да посетят България, за да се запознаят с истината. Освен това неколцина депутати заявиха направо, че не са доволни от отговорите както по въпроси за ресора, така и по питания "за прозрачността" на делата й.

Още преди българският външен министър да представи встъпителната си позиция и приоритетите си за поста "Хуманитарна помощ и реакция при кризи", започнаха атаки от няколко страни. Двама от депутатите, задаващи насочващите дебата въпроси, дори не казаха и дума за ресора, а веднага настояха за обяснение за носещите се от седмици спекулации.

 

"Новинар":

Български цирк в Европарламента

 

БСП и НДСВ спретнаха истински цирк в Европейския парламент по време на изслушването на кандидата за еврокомисар Румяна Желева. Първоначално социалистите разкриха информация отпреди две години. Партията на Сергей Станишев установила конфликт на интереси на Желева през 2007 г., когато тя била едновременно евродепутат и управител на търговско дружество. Чак на 9 април 2009 г. е освободила поста. Изненадващо, също от групата на социалистите в Европарламента, беше повдигнат въпросът за декларацията й за конфликт на интереси.

Истински скандал се разгоря обаче, след като Желева посочи евродепутатът от НДСВ Антония Първанова като инициатор на атаката срещу нея. Според българския външен министър именно царистката е разпространила декларация относно т.нар. конфликт на интереси на Желева през 2007 г. Първанова моментално реагира, като обвини Желева в лъжа и изрази недоумение защо кандидатът за еврокомисар подозира точно нея.

 

"Стандарт":

Желева под кръстосан огън

 

Никога не коментирам слухове, които се появяват в пресата, и факти, свързани с личния ми живот. Това заяви по време на изслушването си в Европейския парламент българският кандидат за комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи Румяна Желева. Три часа тя бе подложена на кръстосан огън с въпроси. Половината от времето Желева бе нападана от всички страни с питания за връзките й с фирмата "Глобъл консулт".
Има ли пропуски в декларацията ви за конфликт на интереси, бе един от първите въпроси към външния ни министър. "Струва ми се, че сме дошли да обсъждаме важни въпроси за реакции при кризи, за това как да помогнем на хората. Тук съм, защото няма какво да крия. На публичната сцена съм от 2007 г., декларирала съм всичко, което трябва. Всички слухове и съмнения, всички казани неща за моя съпруг са измислица. Нека да се съсредоточим върху наистина важните неща", каза Желева.

 

 

Борисов в Израел

 


"Труд":


Добре съм, когато България е добре


"Господи, моля те, пази България!" С четлив почерк, две запетаи и удивителен знак накрая премиерът Бойко Борисов написа своята кратка молитва на Стената на плача в Ерусалим, видя репортерът на "Труд". Правителственият шеф не бе подготвил своето листче предварително, а написа молбата си със син химикал досами древния каменен зид върху дървена катедра.

На въпрос на "Труд" все пак не е ли отправил към Господ и лична молитва, макар и наум, Борисов рече: "Личната е тази. Когато България е добре, и аз съм добре! Той да гледа България, стига ми!".

 

 

Миграция

 

"Новинар":

Близо 26 хиляди пристигнали в София за 5 години

 

5 902 души са се установили в София за пет години. Това показват данните от проучване на Националния статистически институт (НСИ) за периода 2004-2008 г. През 2004 г. в столицата са живели 1 221 157 души, а през 2008 г. броят им е стигнал 1 247 059. Оказва се обаче, че рекордьор по намаляло население за същия период е София област - със 7812 души. Миграцията е оказала негативно влияние и върху областните градове от Югозападния регион. В Благоевград, Кюстендил и Перник вече живеят с над 25 000 души по-малко.

 

 

Имотите на царя

 


"24 часа":

Цачева забрани царят да продава билети

 

Достъпът на туристи до двореца "Царска Бистрица" е забранен от края на декември със заповед на шефката на парламента Цецка Цачева. Вчера репортер на "24 часа" лично се увери, че дворецът на Симеон Сакскобургготски е затворен.

Забраната е част от мораториума, наложен върху царските имоти, става ясно от заповедта, залепена на главния вход на двореца. С нея се забраняват също експлоатационната и строителната дейност до приемането на специален закон за наследството на царете Фердинанд I и Борис III.

 

Социално

 


"Стандарт":


По-скъп ток за богатите

 

Токов удар за богатите иска Енергото. Който е заможен, да плаща за електроенергия на по-високи тарифи, предлага Гюнтер Шуберт, шеф на Е.ОН, която обслужва мрежата в Североизточна България. Не може някои да си подгряват водата в басейна и да плащат колкото пенсионерите, които карат със 110 лв. на месец, коментира той. Така енергийният шеф настъпи регулатора, който поддържа ниски цените на битовия ток.
Разделянето на тарифите за богати и бедни обаче ще е много трудно и надали ДКЕВР ще разреши, коментира Шуберт. Той предлага и да се въведе такса "електромер". Парите ще се събират за отчитане на всеки уред.

 

 

МВР се отказа от следенето

 

"24 часа":


МВР се отказа от биг брадъра

 

МВР се отказа да следи на живо джиесемите и общуването в интернет. Това стана ясно вчера след дискусия между представители на министерството, прокуратурата, мобилните и интернет операторите.

Депутатите от ГЕРБ и ръководството на МВР се разбрали поправката в закона, която предизвика протести, да отпадне. Разпечатки ще се правят само след разрешение на шеф на районен съд, а полицията няма да има достъп в реално време до информационните системи на GSM операторите.

 

 

Властта се вози в мафиотски коли

 

 

"Стандарт":

Дянков се вози в конфискувано ауди

Операциите на българските власти срещу организираната престъпност пълнят държавната хазна и помагат за превръщането на най-бедната страна членка на ЕС в неочакван фискален модел за съюза. Почти 100 "мафиотски коли" са били конфискувани от десноцентристкото правителство на Бойко Борисов, откакто то убедително спечели изборите през юли. Сега тези коли се използват от министри и служители на други държавни органи с цел пестене на пари и подобряване състоянието на бюджета, сочат данни на финансовото министерство.
Финансовият министър Симеон Дянков се придвижва из София в скоростно "Ауди Куатро", което е било задържано с 10 кг хероин на път от Турция за Западна Европа