24 часа

Българските болници с просрочени задължения

Според последните данни на здравното министерство задълженията на държавните болници са 137 милиона лева. И все пак се отчита намаление от 24 милиона лева или 15 на сто, спрямо същия период на миналата година.

От 62 държани болници у нас, от министерството отчитат, че 20 са без задължения.

Труд

Свинската душа в небето отлетя

Мнозина българи днес смятат, че думата "Коледа" идва от традиционното колене на прасе в този период от годината. Това обаче не е така. Според някои източници името произхожда от славянския бог на зимното слънцестоене Коляда. Според други идва от латинското calende, което означава първи ден от месеца.

Независимо от всичко това, ритуалът е залегнал дълбоко в българския бит и показва съчетаването на християнски и езически елементи. Не е изненада, че намира отражение в изкуството. Тук ще ви представим няколко творби на изтъкнати български творци по темата за прасето и Коледа.

Монитор

Внимавайте с рестото: Бум на фалшиви пари

В над 70% от случаите - фалшивите банкноти са от 20 лв. - спрени са над 400 банкноти. Валутните касиери споделят, че през декември и в летните месеци, рискът от фалшиви пари е най-голям.

Те допълват, че рядко хората знаят откъде са получили фалшификат.

Само преди два месеца беше разбита най-голямата печатница за фалшиви банкноти за последното десетилетие - в Слънчев бряг.

Стандарт

Кило кръв и метър кожа в мача Борисов - Радев

Мач на кило кръв и метър кожа. Този футболен жаргон най-точно отразява високия градус на политическия сблъсък между "Дондуков" 1 и 2. Двубоят между отборите на Бойко Борисов и Румен Радев засенчи всичко друго на родния терен през 2018 г. и ще чака своята развръзка догодина. След първото полувреме, което приключи с наближаването на Коледа резултатът е нулево реми. В този двубой се играе на ръба на правилата, а ударите под кръста се раздават охотно. Генералите не са сами на терена, около тях помагат с ритници и хули цели отбори от бек вокали и адютанти.

Сега

Евроизборите са завръзка в трагедията на глобализаторите

Евроизборите са на 26 май. Засега прогнозите, че ГЕРБ води с малко пред БСП, двете партии са в рамките на статистическата грешка, на практика имат изравнени позиции. В тази връзка има две прогнози - ако ГЕРБ бие на евроизборите, ще си бетонира мандата. И обратното - ако падне на евроизборите, ще падне скоро и от власт. Както долу-горе ясно се вижда - нито една от прогнозите не засяга вторите избори, които със сигурност ще имаме тази година - местните на есен. Прогнозите засягат само едно - евентуалните трети национални избори, които могат да се състоят тази година. Т.е. всички прогнози са от типа "ще вали, но може и да ни се размине".