Нападението срещу българските военни в Афганистан е сред водещите теми на вестниците във вторник.

В. „Дневник" отделя централно място на новината:
„Български военнослужещи от един от тренировъчните тимове са били обстреляни с леко стрелково оръжие в 9.20 часа българско време, при придвижване от базa "Hero" към база "Lindsey" в Кандахар, Афганистан. Стрелецът е бил облечен в афганистанска военна униформа. Българските военнослужещи са отговорили на стрелбата и са неутрализирали нападателя. Няма пострадали от българския контингент.
Към момента българските военнослужещи изпълняват рутинните си задачи съгласно стандартните оперативни процедури. Предприети са мерки за безопасност в съответствие със степента на риска.
Пред БНР генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите, потвърди, че българският личен състав там е "жив и здрав"...
"Очаквано беше във връзка с празниците да се засилят действията на противостоящите сили, движения, талибани и други, като се очакваха атаки както в столицата Кабул, така и в района на Кандахар, който е най-близо до пакистанската граница. Своевременната информация, която имахме, беше изпратена до националния командир и до заместник националния командир в Кандахар с препоръки какво трябва да се изпълнява при повишаване на напрежението в този регион. И както виждате, те досега ги изпълняват. Слава Богу, личният състав е жив и здрав", каза още генерал-лейтенант Атанас Самандов..."

Вестник „Сега" също съобщава за инцидента:
„Афганистански войник в базата в Кандахар е застрелян от български войници, след като е открил огън по тях. Това съобщи афганистански военен говорител, цитиран от АП и БНР.
Войникът е започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили, заяви полковник Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар.
Говорител на коалиционните сили - американският майор Джейсън Уагонър потвърди, че е имало инцидент, като подчерта, че няма убити войници от НАТО, но не даде повече подробности.
Терористът бил обучаван от българските войници като част от съвместните екипи за връзка и обучение между българската и афганистанска армии. Той бил от северната провинция Такхар."

В. "Труд":
„Афганистански войник в базата в Кандахар е застрелян от български войници от същата база, след като откри огън по тях. Това съобщи афганистански военен говорител, цитиран от Асошиейтед прес...
Нападателят бил от северната провинция Тахер...
За това нападение имаме сведения и информация за действието на противостоящите сили. Очаквано беше във връзка с празниците да се засилят действията на тези сили - движения на талибани и други. Това заяви по БНР генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите в Афганистан във връзка със стрелбата днес в Кандахар...
Тази офанзива, която се проведе вчера в Кабул, с тези действия на различни места в различните градчета около Кабул и днешната атака в Кандахар, това предполага, че всичко е предварително планирано, замислено и е свързано с противостоящите сили, добави ген.-лейтенант Самандов.
Съгласно стандартите при различни степени на заплаха, военните сили трябва да изпълняват отделни задачи. Повишава се кодът за носене на оръжие, с каски са, с противогази, при необходимост влизат в укритията, които са определени, а също така засилват и пунктовете на дежурните сили и средства. Силите за незабавно действие също се повишават. Там на място нашите командири на тактическо ниво и нашите коалиционни партньори определят какви задачи имат готовност да изпълняват, обясни още ген.-лейтенант Самандов."

Вестниците продължават темата за външнополитическата измерения на българската политика и в европейски контекст.

Страсбург постави България под "засилено наблюдение" - съобщава в .„Сега".
„България се класира на трето място сред 47 държави от Съвета на Европа (СЕ) по "засилено наблюдение" за неизпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека. На нея се падат 9% от казусите, докладвани като заслужаващи специално внимание от Комитета на министрите, който е изпълнителният орган на СЕ. Преди нашата държава се нареждат само Турция (13%) и Русия (12%), а в позорната десетка след нея са Украйна (8%), Италия, Молдова и Полша (по 7%), Румъния (5%) и Албания и Гърция (по 4%). На всички останали 37 държави в СЕ се падат 24% от делата под "засилено наблюдение".
Класацията е направена в доклад на Комитета на министрите, който обобщава резултатите от приложената за първи път през 2011 г. нова процедура за наблюдение на спазването на решенията на съда в Страсбург. Тя раздели казусите на три категории: под "засилено наблюдение", под "стандартно наблюдение" и "изолирани". В засиленото наблюдение попадат всички пилотни решения на съда, които показват по кои нарушения отделните държави са се превърнали в рецидивисти и са изчерпали търпението на съда. През 2011 г. Страсбург е издал само 5 пилотни решения, от които две се падат на България ("Димитров и Хамънов" за бавно правосъдие по наказателни дела и "Фингер" - за мудност по гражданско дело). В момента пред Комитета на министрите има 106 такива български дела, за които съдът вече се е произнесъл, но решенията му още не са изпълнени. Отделно има 26 дела за прекомерно използване на оръжие при арестите, 18 дела са за лоши условия в затворите, 10 дела са за липса на правна защита при експулсиране на чужденци и 4 дела са за недостатъчни гаранции за гражданските права при използване на специални разузнавателни средства. На засилено наблюдение подлежи изпълнението и на присъди, които изискват законови и структурни промени в съдебната система, както и индивидуалните казуси, които не търпят отлагане.
От няколко години България редовно е в първата десетка на държавите по брой осъждания за нарушени основни човешки права съгласно статистиката на съда. Сега обаче за първи път е огласена статистика и от Комитета на министрите, която показва, че държавата ни заема и водещо място по неизпълнение или бавно изпълнение на присъдите." - се казва в публикацията.

В. „Стандарт" известява за посещение на външния министър Николай Младенов във  Великобритания и Северна Ирландия:
„Той ще разговаря с държавния секретар на външните работи и по въпросите на общността Уйлям Хейг, с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, със съветника на премиера по националната сигурност Ким Дарок и с Ед Луелин, началник на кабинета на британския премиер.
Европейският съвет за външни отношения организира работна закуска с министър Младенов."

Всекидневниците съобщават и за проверки на НАП в 3000 фирми.

„Проверки на 3000 фирми със съмнителни обороти започват данъчните, съобщи БТВ. Фирмите са подбрани на база получени отчети след дистанционното свързване на касовите апарати с НАП. При тях е установено, че постъпващите данни за реализирани приходи се разминават рязко с информацията отпреди въвеждането на електронното отчитане.
НАП ще проверява и отделни фирми, които отчитат нереалистични приходи на фона на типични за даден бранш обороти. Не е ясно как данъчните са изчислявали тези прагове, но от НАП твърдят, че софтуерът им позволява автоматичното засичане на подобни разминавания. Не е ясно и защо такъв контрол не е реализиран отпреди въвеждането на дистанционната връзка.
Новината за масови проверки идва на фона на критиките, че данъчните нямат достатъчен капацитет да следят всички 300 000 фискални устройства. Заради това и високите разходи по подмяна на касовите апарати от "Синята коалиция" предложиха от задължението да бъдат освободени най-малките търговци, които не са регистрирани по ДДС. Парламентът не прие това предложение. Така и не се разбра точно какви допълнителни приходи се очаква да събере хазната от мярката." - пише в. „Сега".

„Данъчните проверяват 3000 съмнителни фирми" - гласи заглавие във в. „24 часа".
„10 хиляди проверки за 10 дни са установили, че абсолютно всички касови апарати в страната са свързани с приходната агенция. Дистанционната връзка не само изважда на светло скрити обороти, но и ще дава възможност за автоматизирано управление на риска, коментираха от НАП.
„Ние следим всички 300 хиляди фискални устройства в страната. Софтуерът е така конструиран, че ни визуализира онези търговци, при които оборотът не отговаря на реалността. Ние знаем какви са средните обороти в даден бранш, в даден регион, така че следим всичко много внимателно", увери Росен Бъчваров, говорител на НАП, пред Би Ти Ви." - продължава всекидневникът.

Вестниците продължават темата за бездомните кучета.

„Над 140 софиянци са били нахапани от кучета само за първите 3 месеца на годината. Това сочат данните на единствения противобесен кабинет в Първа градска болница в столицата. Все пак лекарите отчитат, че броят на пострадалите е намалял спрямо миналата година, съобщи БНТ.
Средно по 11 души на ден преминават през лечебницата. Не всяко ухапване от куче може да доведе до бяс. Последният регистриран случай у нас е преди 20 години. Независимо от това е задължително раната да се обработи и да му се постави ваксина. Срещу тетанус до 24 часа. Животното може да се наблюдава през следващите 14 дни и ако е живо значи не е болно от бяс. Самата имунизация продължава между 10 и 30 дни. В лекарския кабинет помощ са търсили ухапани дори от маймуни.
Междувременно пред нова телевизия Марина Иванова, от фондация „Четири лапи" заяви,че бездомните кучета у нас са около 100 хил.
„Не се знае колко са бездомните кучета. По неофициални данни са около 100 хил., но преброяване не е правено. Правени са частични преброявания, но това е било през 2007. В София бездомните кучета са около 10 хил.", каза Иванова. Според нея проблемът с кучетата не е само в София. Това е въпрос, който притеснява хората в цялата страна." - пише в. „24 часа".

В. „Труд" също цитира Марина Иванова:
„Това е национален проблем. Затова трябва да има национална стратегия", допълни Иванова. Тя вижда националната стратегия така - кастрация и връщане по места, кучетата да се маркират и да се обезпаразитяват и да им бъде поставен микрочип, за да се види кой е извършил дадената процедура.
„Проблемът е и че никой не е глобен за това, че е оставил домашния си любимец на улицата", смята Иванова и допълни, че може да се намери начин как собствениците, които изоставят кучетата да бъдат санкционирани."

Сред най-широко отразените теми във вторник е първото излагане на Панагюрското златно съкровище в Панагюрище за последните 63 години.

„На тържественото откриване на експозицията в историческия музей в града ще присъства министърът на културата Вежди Рашидов. Специално за съкровището в двора на музея е подготвена зала-трезор. Оригиналът на златното съкровище ще бъде в Панагюрище в продължение на цял месец - до 16 май. След като съкровището се върне отново в Националния исторически музей, в историческия музей в Панагюрище ще бъде изложено негово копие. Новата зала-трезор е под земята и разполага с няколко степени.
По време на изложението на съкровището в Панагюрище музеят ще работи всеки ден от 9,30 до 17,30 часа. Билетите за посещение на за възрастни са на цена от 4 лева, а за ученици - 2 лева." - информира „Дневник".

„Стотици хора се струпаха около музея в Панагюрище, за да влязат в подземието, където ще бъде изложена реликвата до 16 май. Модерният трезор, изграден с помощта на инж. Цоцорков, включва трезор с отделни витрини, като всеки от 9-те съда ще бъде в отделна клетка. Съкровището с тежест над 6 кг. е в цилиндрични помещения от бронирано стъкло с диаметър 60 см. и височина 3,2 метра. Гостите видяха самия трезор, преддверието и информационната зала.
Супермодерната технология за съхранение е правена в Германия, а стените на трезора са облицовани с гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.
Гостите ще могат да влизат реликвата след 14 ч. до 16 май. След това ще бъде поставено копие от 24-каратово злато, като всяка година оригиналът се връща в Панагюрище.
Най-щастливи бяха наследниците на братя Дейкови - синове и племенници, които разказаха как преди 63 г. братята отишли да копаят пръст за тухли край Панагюрище и намерили златото и веднага го предали на държавата. После то било отнесено в Пловдив, а оттам - в София.
Панагюрското злато вече е видяно от милиони ценители по цял свят." - се казва в публикация във в. „Стандарт".

„След 63 години оригиналът на Панагюрското златно съкровище се връща в Панагюрище. Тракийският шедьовър вече е експониран в специално построена зала трезор в Историческия музей в Панагюрище...
На тържествената церемония проф. Божидар Димитров отправи думи на благодарност към откривателите братя Дейкови. Той посочи, че тримата братя са се позовали на моралните норми и са върнали съкровището на държавата за разлика от други български съкровища като Рогозенското например, което известно време е украсявало стените на механа, а от Вълчитрънското е рязано с ножица, за да се правят златни зъби.
Димитров благодари на дарителя д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който е построил хранилището, без което съкровището не може да бъде експонирано в Панагюрище. Според проф. Божидар Димитров имената на такива дарители се нареждат веднага след тези на братята Евлоги и Христо Георгиеви и д-р Петър Берон.
Съкровището ще бъде експонирано по нов начин, като за пръв път всеки един от съдовете ще се показва в отделни витрини. Те са изработени в Германия и представляват цилиндри от бронирано стъкло с диаметър от 60 сантиметра и височина 3.20 метра. Самият трезор, преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит." - пише в. „Труд".